Tavoitimme stuntin tekijän Cageridersien Sasja Laajoen puhelimitse. Alkoiko "pelkkä" surmanajopallossa ajo olla liian arkipäiväistä vai mistä ajatus tulen lisääminen surmanajostunttiin oikein lähti?

– Päähän tulee kaikenlaisia hulluja ajatuksia. Oikeastaan idea siitä, että tämmöisen voisi tehdä, on pyörinyt mielessäni jo vuosia. Ajattelin, että olisi siistiä ja hyvänäköistä, jos sen voisi toteuttaa. Tein paljon taustoitus- ja tutkimustyötä, miten se voisi olla mahdollista, Sasja Laajoki kertoo.

Onko kukaan aikaisemmin tehnyt mitään vastaavaa?

– Maailmassa on paljon ihmisiä ja paikkoja, joten en voi olla aivan satavarma, etteikö joku jossain Intiassa olisi tätä toteuttanut. Mutta näiden yhdeksän vuoden aikana, mitä olen ollut surmanajohommissa mukana, ja olen kiertänyt katsomassa monia esityksiä ympäri maailman ja kolunnut YouTubesta mitä erilaisimpia videoita läpi, en ole törmännyt mihinkään vastaavaan. Eli en voi olla varma, mutta en tiedä, että kukaan olisi tehnyt aikaisemmin mitään vastaavaa.

Cageridersin Jammu (vas.) ja Sasja.

Cageridersin Jammu (vas.) ja Sasja.

Ajat liekit leimuten surmanajopallossa. Miten paljon olet harjoitellut tätä uutta stunttia?

– Videolla kuvattu stuntti oli ensimmäinen oikea virallinen suoritus, jossa vedin "pohjoisnapaan" (surmanajopallon yläosaan) asti.

Milloin on ensimmäinen virallinen julkinen ensi-esitys tälle huikealle, maailman ehkä vaarallisimmalle stuntille?

– Kun esiintymispaikka ei voi olla aivan bensa-aseman vieressä tai kuivalla nurmikolla, ja tuuli- ja muut olosuhteet ovat kunnossa, niin silloin olisi tarkoitus esittää tämä ensimmäisen kerran yleisön edessä viikon kuluttua lauantaina 13.4 Kärsämäen Konepäivillä.

Mitä muita varotoimenpiteitä on otettava huomioon esiintymispaikan lisäksi?

– Tulen sytyttäminen (vert. tulennielijät ym.) ja liekkien roihutessa ajaminen on yleistä tyhmyyttä, ja koska mukana ei ole mitään suurta pyrotekniikkaa, kuten pommeja, niin mitään erikoislupia, kuten tulityökorttia tai muuta vastaavaa ei tarvita. Sitä vastoin pelastussuunnitelma kyseistä stunttia varten on tehty tarkasti ja harkiten. Jammu (Jarno Karanto), joka nykyään ajaa kanssani surmanajoa, toimii sekä sytyttäjänä että turvamiehenäni.

Videolla ajetaan virallisesti ensi kertaa soihtuna pohjoisnapaan.

Videolla ajetaan virallisesti ensi kertaa soihtuna pohjoisnapaan.

Pyörästä lähtee pakokaasuja ja nyt vielä lisäksi tuli syö happea ympäriltäsi, niin miten sinulle riittää happea ajon aikana?

– Synnytyksestä lähtien olen ollut niin pienellä hapella, että en sitä paljoa tarvitse vissiin muutenkaan, Laajoki vitsailee. – Toki mietin tuotakin juttua, miten stuntin saa tomimaan järkevästi ja turvallisesti. Kokeilin hitsausmaskia, johon syötettiin happea, mutta se ei ollut toimiva ratkaisu ja koska toi vain lisää turhaa painoa, niin se jätettiin pois.

Palava aine laitetaan viittaan. Pitäähän jokaisella supersankarilla viitta olla. Määrä, joka viittaan laitetaan palaa noin puolessa minuutissa, jonka jälkeen liekit alkavat hiipumaan. Minä ajan eteenpäin ja ympärille syntyy ilmapyörteitä. Loppupeleissä pallo on aika avoin, raitista ilmaa tulee kaiken aikaa palloon sisään ja se riittää kuskille.

Liekkiajon lisäksi tulossa on muutenkin hieno surmanajo-show. Voit seurata Cage Ridersin menoa myös Facebookissa täällä. Mikäli video ei näy alla, voit katsoa sen täällä.

Aiheesta aiemmin: Seinäjoen Bikeshow: Cageriders - hurjaa surmanajoa maailman suurimmassa pallossa

Cageriders-logo.

Cageriders-logo.