North-Jersey-verkkolehti kertoo sivustollaan cliftonilaisesta Gloria Struckista, joka tänä vuonna ajaa 89-vuotissyntymäpäiväänsä juhlistaakseen sinisellä Harrikallaan 1700 mailia eli yli 2700 kilometriä Sturgisiin perinteiseen suuren luokan Harley-Davidson-kokoontumiseen.

Siellä hän tietää olevansa juhlittu sankari, legenda, ja aikuiset miehet pyytävät päästä samaan kuvaan hänen kanssaan. Sturgisin jälkeen monet näistä miehistä nostavat pyöränsä traileriin ja ajavat ilmastoiduilla maastureillaan kotiin. Toisin kuin nämä, Struck ajaa pyöräänsä mennen tullen itse. Matkaa kertyy yhteensä miltei 5500 km.

Struck on syntynyt vuonna 1925 moottoripyöräkaupan takana olevassa asunnossa Cliftonissa ja on tunnettu Harrikkamielisten keskuudessa ympäri maan.

Kun Struck aloitti 1941, vain aniharva nainen ajoi moottoripyörällä. Hänet tunnetaankin naismotoristien matriarkkana ja hän kulkee kertomassa naismotoristeille ja moottoripyöräilystä kiinnostuneille naisille, miksi ryhtyä ajamaan.

Syntynyt motoristiksi?

Ensimmäinen kuva hänestä on, kun hän on vielä äitinsä vatsassa, joka puolestaan seisoo sivuvaunun vieressä. Seuraava kuva on otettu hänestä 2,5-vuotiaana, kun hän kiristää moottoripyörän löysällä ollutta mutteria. Sen tunteen hän kertoo edelleen muistavansa, ja olleensa tilanteesta tavattoman ylpeä.

Muutamaa kuukautta myöhemmin hänen isänsä kuoli moottoripyöräonnettomuudessa. Lapsena Struck ei halunnut ajaa, muttei siksi, miten hänen isälleen kävi, vaan ujoudesta. Hänen vanhempi veljensä kuitenkin päätti, että hän ajaa, ja näin kävi.

1946 Gloria Struck liittyi Motor Maidseihin, joka oli yksi ensimmäisiä naisten mp-kerhoja. Asenteet naismotoristeja kohtaan olivat tuolloin varsin karuja. Vain pahat tytöt ajoivat. Eräs huoltoasema jopa kieltäytyi myymästä hänelle polttoainetta ja yksi motelli puolestaan eväsi häneltä majoituksen.

Indianeja ja Harrikoita

Struck aloitti ajamisen Indian Bonneville Scoutilla. Sen jälkeen hänellä on ollut kaksi muuta intiaania sekä 11 Harrikkaa. Tämänhetkinen pyörä on vuosimallin 2004 Heritage Soft Tail Classic. Pyörä on käytetyn ja kuluneen näköinen, mutta ei ihme. Sillä on ajettu jo miltei 80 000 kilometriä.

Struck kertoo ajaneensa vielä 87-vuotiaana yhden päivän mittaan yli 1300 kilometriä. Siis vain kaksi vuotta sitten. Nykyään hän ajaa vain tyttärensä Lori DeSilvan kanssa, joka ohjaa omaa Harley Electra Glide Ultra Classiciaan.

DeSilva ajaa rauhallisesti ja rajoitusten mukaan, mikä saattaa ärsyttää jo isoisoäidiksi ehtinyttä Gloriaa. Silloin tämä siirtyy DeSilvan viereen, potkaisee tämän pyörää ja häipyy omia menojaan pitkin valtateitä.

Struck on tottunut siihen jo viimeisen neljännesvuosisadan ajan, että ihmiset taivastelevat hänen ikäänsä, mutta hän kieltäytyy lopettamasta. Kaksi vuotta sitten Struck heräsi aamulla ja oli lähdössä vuotuiselle matkalleen Daytonaan havaitakseen, että lumi peitti maan. Hänestä kertonee paljon se, että hän otti lapion, teki sen verran lumitöitä, että pääsi täysimittaisella Harrikallaan tielle asti ja lähti matkaan.

– Tavoitteenani on ajaa kahdella pyörällä satavuotiaaksi, nainen sanoo. Eikä sille taipaleelle mahdu Harrikka-trikeä. – Kuka tahansa pystyy ajamaan satavuotiaaksi kolmella pyörällä.

Alkuperäinen juttu kuvineen löytyy täältä.

Juttu on alunperin julkaistu Motouutisissa 5 vuotta sitten, eli 12.7.2014.