– Vaitterit MCC Nationwide on kriisinhallintaveteraanien moottoripyöräkerho, toki nykyisetkin ovat tervetulleita, aloitti Jukka Mäkelä.

– Samantapaisia moottoripyöräkerhoja on useita ympäri maailmaa. Suomi on kansainvälisen kriisinhallinnan suurmaa. Vuodesta 1956 asti suomalaiset ovat olleet maailmalla rauhanturvatehtävissä. Siksi on aika erikoista, että Suomessa tajuttiin pistää tämänlainen moottoripyöräkerho pystyyn vasta vajaa kolme vuotta sitten, ihmetteli Mäkelä.

Vaitterit MCC:n vice president Jukka Mäkelä on yksi kerhon perustajajäsenistä. Foto by CK.

Mistä tuli lopullinen päätös, että kerho perustetaan?

– Meidän presidentistä Tommi Kääriäisestä kaikki lähti. 2017 meillä oli Sysmässä ensimmäinen ralli. Siellä mukana olleella pienellä porukalla tehtiin päätös kerhon perustamisesta. Kerhon nimeäkään ei ollut hankala keksiä. Vaitteri on keskinäistä slangia ja tarkoittaa pitkään alueella ollutta rauhanturvaajaa.

– Vaitterit MCC on alusta asti ollut kansallinen mp-keho, eli jäseniä on ympäri Suomea, Lappia myöten. Meidän ensimmäinen kerhotalo on Raisiossa ja toinen valmistui Rajamäelle. Ei olisi uskonut että näin lyhyessä ajassa meistä muutamasta perustajajäsenestä jäsenmäärä on kasvanut räjähdysmäisesti moneen kymmeneen jäseneen. Ilmiselvästi Suomessa on ollut tilaus tällaiselle kerholle,

Mitä toimintaa Vaitterit MCC:llä on?

– Me olemme isänmaallista porukkaa, ilman poliittisia painotuksia. Tuemme sotiemme veteraaneja, mutta meille tärkein juttu on, vertaamatta missä sodissa on taisteltu, kriisinhallinnan veteraanit. Teimme kalenterin, josta saadut varat lahjoitetaan lyhentämättömänä VKV ry:lle (Vammautuneet Kriisinhallintaveteraanit ry.). Olipa vammat fyysisiä tai henkisiä, niin kaveria pitää auttaa "reissun" jälkeenkin! "Brothers In Arms, Brothers For Life"

Vaitterit MCC:n kalenterin tuotto menee lyhetämättömänä Vammautuneet Kriisinhallintaveteraanit ry. toiminnan tukemiseen.

– Huhtikuussa vietetään Raisiossa ajokauden avajaiset. Tulevaisuudessa mahdollisesti myös Rajamäellä. Kesäkuun kolmas viikonloppu kokoonnutaan neljännen kerran Sysmään, missä järjestettiin ensimmäinenkin kokoontumisajo. Sinne ovat tervetuloa kaikki kriisinhallintataustaa omaavat motoristit. Syyskuussa on ajokauden päättäjäiset Raisiossa, mutta tulevaisuudessa mahdollisesti tulevissa muissa talleissa. Ja koska isänmaallista porukkaa ollaan, niin itsenäisyyspäivänä ollaan pidetty yhteinen illanvietto.

Osallistutteko kerhona muihin kansallisiin tai kansainvälisiin kokoontumisajoihin?

– Viime kesänä käytiin tapaamassa pohjoismaisia rauhanturvaajakollegoita. Edellisenä kesän käytiin Liettuassa, eli ollaan kierretty ja kierretään Balttiaa ja Pohjoismaita.

Veteran Weekend, Halmstad. Kuva by Måns Löf.

Olette motoristeja ja kriisinhallinan veteraaneja? Kummasta tavatessanne puhutte enemmän?

– No...ehkä sekä että... varsinkin alussa, kun kerhoon tulee uusi jäsen, niin kyllä "hylsyt lentää" kun otetaan selvää, missä on palvellut, keitä on ollut mahdollisesti samoissa paikoissa ja niin edelleen, mutta on myös leikkimielistä vääntöä pyöristä. Vaikka suurella osalla jäsenistä on H-D, niin ollaan kuitenkin sekapyöräkerho...me keskustellaan milloin mistäkin. Vaikka rahallisesti avustetaan veteraaneja niin kaikkia autetaan, ketä reissussa ovat olleet. Samalla tavalla pidetään yhtä. Kaveria ei jätetä -linjalla mennään.

Mitkä ovat kriteerit kerhon jäsenyydelle?

– Ei muuta kuin se, että on vähintään yksi "missio" takana, eli on Kriha-kortti (kriisinhallintaveteraanikortti). Vaikka itselläni on takana kuusi reissua, niin ei tämä mikään kilpailu ole, yhdelläkin pääsee. Lisäksi pitää olla vähintään 650 cc moottoripyörä. Pyörän merkillä ei ole väliä.

Onko teillä naisjäseniä?

– Toistaiseksi vain yksi. Naisia palvelee kriisinhallintatehtävissä joten tottakai, jos edellä luetellut ehdot täyttyvät, niin ovet ovat auki naisjäsenillekin.

Jos edellä mainitut kriteerit täyttyvät, niin miten voi pyrkiä jäseneksi?

– Meillä on omat sivut https://www.vaitterit.fi josta löytyy yhteystiedot. Eniten yhteydenottoja tulee meidän Facebook-ryhmän, Vaitterit MCC:n kautta. Sitä kautta jäsenyyttä hakiessa, sinuun otetaan yhteyttä Messengerin kautta. Facebook-jäsenyys ei kuitenkaan vielä tarkoita varsinaista jäsenyyttä. Muutenkaan jäsenyys ei ole mikään automaatio. Jos on kiinnostunut, niin kannattaa tulla tapahtumiin, esimerkiksi Sysmään. Vähän aikaa katsastellaan, että on täyspäinen, fiksu kaveri joka soveltuu ryhmään. Sitä kautta pääsee jäseneksi. Lisäksi meillä on Support Vaitterit MCC Facebook-ryhmä, jonne kaikki ovat tervetulleita.

Olemme rentoa porukkaa. Mennään pilke silmäkulmassa ja kuten muutkin motoristit kevättä, retkiä ja tapahtumia odotellaan, kertoi Jukka Mäkelä vielä lopuksi.

Jos olet kiinnostunut ostamaan Vaitterit MCC:n VKV ry. toimintaa tukevan kalenterin, niin Support Vaitterit MCC Nationwide Facebook-sivuilta löydät tarkemmat tilausohjeet.

Vaitterit MCC MP20-messuilla.

Aiheesta aiemmin:

MP20-messujen 134 liivi- ja paitakuvaa – löydä omasi tai kaverin

Airborne Rangers MCC:n prospektiaika suoritetaan Utissa

MP-messut 2015: Blue Knights - poliisien oma moottoripyöräkerho