Morris Models on Don Morrisin yritys. Mies ei ole moottoreiden osalta mikään turha haihattelija, vaan toimii ilmailualan professorina Carbondalessa, eteläisen Illinoisin yliopistossa.

Tämä selittää myös sen, miksi moottoriden rakennussarjoissa on mukana lentokonemoottoreita, kuten mm. nelisylinterinen bokserimoottori ja 7- ja 9-sylinteriset tähtimoottorit.

Mielenkiintoinen on myös V-twin-moottori, jonka voi tilata – toimivine – vaihteistoineen. Se perustuu 1950-luvun Harleyn Sportsterin moottoriin, ja sopii tietenkin jokaisen Harrikka- tai V2-moottoreista pitävän olohuoneen pöydälle koristeeksi. Professsori Morris kertoo moottorista, että uskotaan sen olleen alunperin itse asiassa radiaali- eli tähti moottori, josta on vain poistettu kaksi sylinteriä. Teoria saattaa jopa pitää paikkansa, sillä siihen aikaan radiaalimoottori oli vielä vaihtoehto lentokoneiden moottorina.

Morris Motorsin yksinkertaisin malli: kaksitahtinen ja yksisylinterinen moottori, 35 osaa.

Morris Motorsin yksinkertaisin malli: kaksitahtinen ja yksisylinterinen moottori, 35 osaa.

Morris Modelsilla on tällä hetkellä menossa joukkorahoituskampanja. Sillä se hakee varoja tuotantolaitteistonsa parantamiseen, jotta rakennussarjan osat sopisivat entistä paremmin toisiinsa ja laadunvalvontaa sekä pakkaustoimintaa saataisiin kehitettyä. Samalla se jatkaa tuotevalikoimansa kasvattamista, jotta se paremmin vastaisi erilaisiin tarpeisiin  ihmisten kiinnostuksen ja askarteluosaamisen mukaan.

Kampanjan myötä esiteltiin neljä uutta designia, jo mainitut yksisylinterinen kaksitahtinen ja yhdeksänsylinterinen tähtimoottori sekä kaksi erilaista yksisylinteristä nelitahtista.

Kampanjan tavoitteena on kerätä 5000 dollaria, joista tätä kirjoitettaessa oli koossa jo 4536 taalaa. Kampanjaa on jäljellä vielä 28 päivää tätä kirjoitettaessa.

Morris Modelsin 'taiteellisin' malli: 50-luvun Harleyn V2-moottori, jonka saa vaihteistolla (kuvassa) varustettuna.

Morris Modelsin 'taiteellisin' malli: 50-luvun Harleyn V2-moottori, jonka saa vaihteistolla (kuvassa) varustettuna.

Kampanjan yhteydessä on mahdollista hankkia etuna rakennussarjoja edullisesti. Jos innostut hankkimaan jonkun uusista rakennussarjoista, voit ostaa myös aiempia rakennussarjoja varsin "miellyttävään" hintaan.

Moottoreiden valmistusmateriaali on "Baltian maista" tuleva koivuvaneri. Tapit valmistetaan jalopuusta. Rakennussarjojen teko vaatii sen verran osaamista, että ainakin liimalle ja santapaperille on käyttöä.

Morris Modelsin rahoituskampanjasivuille – jossa on tarjolla myös pari hienoa videota moottorimallien toiminnasta – pääset tästä ja valmistajan kotisivulle tästä. Oheisen videon voit katsoa myös täällä.

 

Teksti Erkki Mäki, kuvat Morris Models.