Kanadassa Labradorin niemimaalla St Johnsissa toimii Audyse Technology -niminen yritys. Sen perustaja Robin Murphy on itsekin motoristi ja kuulo-ongelmat ovat hänelle tuttuja jo lapsuudesta. Hänen äitinsä sairastaa Usherin oireyhtymää, harvinaista geneettistä sairautta, joka johtaa kuulon menetykseen ja näkövammaan.

Kuulo ei siis aistimena ole hänelle itsestäänselvyys, ja hän toteaakin, että kun sen kerran menettää, se häviää ainiaaksi.

– Opin jo hyvin nuorena, että kuulon suojaaminen on tärkeää, Murphy toteaa. – Kun ajetaan moottoripyörällä, on itsestään selvää, että jokainen pukee ylleen kypärän, ajoasun, -jalkineet ja -hansikkaat. Mutta monet eivät tajua, että moottoripyörällä ajaminen voi vahingoittaa heidän kuuloaan.

Moottoritienopeuksilla ajamisen on todettu aiheuttavan vakavia kuulovaurioita, koska pitkitetty ajoviiman aiheuttama melu teettää liikaa töitä korvakanavan värekarvoille. Tämä voi aiheuttaa sen, että solut värekarvojen ympärillä saattavat kuolla, mikä aiheuttaa kuulovaurioita.

Motoristeille on saatavilla kuulosuojaimia, mutta näissä on sitä ongelmaa, että ne eliminoivat kaikki äänet. Tämä voi olla jossain määrin vaarallista.

Nämä haasteet mielessään Murphy perusti Audyse Technology -nimisen yrityksen kaksi vuotta sitten St. Johniin. Se käyttää vastameluteknologiaa vähentääkseen melua vahingollisilla matalilla ja keskiäänitaajuuksilla.

– Kaikissa moottoripyöräkypärissä on kaiutinkotelot kypäräpuhelimia varten. Tavallaan meidän tarvitsee vain laittaa omamme niiden tilalle kypärään, ja käyttää aktiivista vastameluteknologiaa. Sen sijaan, että puhelinjärjestelmämme vaimentaisi kaikkea melua, me kohdistamme vaimennuksen viiteen eri taajuusalueeseen. Ne ovat niitä, jotka ovat vaarallisimpia matalia äänialueita kuulovaurioiden kannalta.

Näiden taajuuksien yläpuolisten äänien sallitaan kuulua audiojärjestelmän läpi suoraan käyttäjälle. Siten kuljettaja kykenee kuulemaan ne äänet, jotka hänen tarvitseekin kuulla. Sisäänrakennettu kiihtyvyysanturi tunnistaa pyörän nopeuden ja säätää äänen vaimennusta sen mukaan.

Pysähdyksissä ääntä itse asiassa vahvistetaan, jotta kuljettaja olisi paremmin tietoinen ympäristön äänimaailmasta.

Vastameluteknologian lisäksi Audysen kuulokkeilla on kaksoisrooli. Niissä on Bluetooth-yhteys älypuhelimelle tallennettuun musiikkiin ja sitä varten yritys on lisensioinut Sonyn LDAC-teknologian korkeatasoista audiotoistoa varten.

Laitteen ensimmäiset prototyypit ovat menestyneet startup-yritysten välisissä kilpailuissa, ja yritys on kehittämässä lopullista tuotetta. Ensimmäiset kuulokkeet tulevat myyntiin vuoden 2022 mittaan.

Asiasta kerrottiin Journal Pioneerin artikkelissa. Audyse Technologyn kotisivulle pääset tästä.

Teksti Erkki Mäki, kuvat Audyse Technology