Niskatuen syntytarina selviää oheiselta videolta. Leattin perustaja oli nelivuotiaan poikansa kanssa katsomassa endurokisaa, kun yksi kuljettajista kaatui suhteellisen alhaisella nopeudella päälleen, ja loukkasi niskansa. Lääkärinä Chris Leatt meni ensiapuryhmän mukana auttamaan miestä, poika mukanaan. Tämä oli ajanut vain vähän aiemmmin ensimmäisen kerran moottoripyörällä. Vaikka ensiapuryhmällä oli kaikki tarvittavat välineet mukana, avun lopputulos ei ollut toivottu, ja se pani Leattin pohtimaan, miten ratkaista ongelma. Miten löytää tuote, joka suojaisi pojan niskaa?

Leattin niskatukien testiproseduuria.

Leattin niskatukien testiproseduuria.

Koska minkäänlaisia valmiita tuotteita ei löytynyt, niin tästä alkoi niskatuen kehittely erilaisten prototyyppien kautta. Koska minkäänlaisia testimenetelmiä tai vaatimuksia ei ollut ennestään olemassa, Leatt joutui tiimeineen kehittämään kaiken itse. Tehtävä oli ymmärrettävästi haastava, koska riskit vääränlaisen tuen valmistamiseen olivat olemassa. Se edellytti omaa tutkimustyötä ja testimenetelmien kehitystä.

Onnettomuustilanteessa kuljettajan kypärä koskettaa jossain vaiheessa niskatukea, joka rajoittaa niskan liikettä. Samalla se jakaa liiallisen osan iskun energiasta pitkin kuljettajan kehoa, jolloin isku rasittaa niskaa  turvallisella tasolla, ja siten estää niskan vaurioitumisen. 

– Yksi meidän toiminnan lähtökohtia on arviointi, onko tuote niin turvallinen, että antaisit lapsesi käyttää sitä, Leatt kertoo.

– Alussa, kun olimme kehittämässä niskatukea ja keräämässä dataa testeistämme, niin yhdessä kokeessa taivutimme niskaa, ja saimme hyvin omituisia tuloksia, joita emme kyenneet ymmärtämään. Siinä kohtaa keskeytin kehitystyön ja otimme mukaan huippuluokan biolääketieteeseen erikoistuneita insinöörejä. Sitten keskityimme ymmärtämään, oliko vika designissamme vai siinä, miten testasimme sitä.

Niskatuki tuo tutkittua turvallisuutta niskalle onnettomuustilanteissa.

Niskatuki tuo tutkittua turvallisuutta niskalle onnettomuustilanteissa.

– Minulla ei ole ongelmaa poistaa tuotetta markkinoilta tai muuttaa sen designia, jos näyttää siltä, että tuote ei ole niin turvallinen, että sitä uskaltaisi käyttää omalla lapsellaan, Leatt toteaa.

Leatt kertoo, miten heidän tietämättään ja heistä riippumattomasti toteutettu EMS Action Sports -tutkimus oli iloinen yllätys. Onnettomuusdatan tutkimus 10 vuoden ajalta ja 10 000 onnettomuuden osalta oli paljastanut, että niskatuen käyttö oli pienentänyt niskaan sattuneiden vakavien onnettomuuksien riskiä 89 prosentilla.

Yksi myytti on, että niskatuki aiheuttaa solisluun helposti murtumisen, mutta sen Leatt torjuu ja kertoo, miten niskatuki todellisuudessa suojaa solisluun murtumiselta useimmissa tapauksissa. Sama tutkimus osoitti, että niskatuen käyttö vähentää solisluun murtumisriskiä 45 prosenttisesti.

Oheinen video siis kannattaa katsoa – ajatuksen kanssa. Sen voi katsoa myös täällä