"SkunkLock on moottoripyörälukko, joka iskee takaisin", todetaan lukon mainoslauseessakin. Lukko on varustettu paineistetulla kaasulla, joka purkautuu ilmaan, kun lukko rikotaan. Samalla se ruiskuttaa voron oksennuksen aiheuttavilla kemikaaleilla, kertoo Visordown.

Varkaiden edellä on hankala pysyä, kun tekniset apuvälineet kehittyvät koko ajan. Tämä sai SkunkLockin kehittäjät miettimään, miten kehittää lukko, joka pitää puolensa eri tavalla.

SkunkLock.

SkunkLock.

Lukko onkin aivan tavallisen, ehkä jopa hieman "helpon" näköinen verrattuna jykevimpiin lukkoihin. SkunkLockin D-rakenteessa on ontto kohta, jonne paineistettu kaasu on pakattu. Tekijöiden mielestä kevyempi rakenne ei ole se juttu, sillä he uskovat, että hyvin varustautunut voro rikkoo minkä tahansa lukon minuutissa-parissa.

Sen vuoksi on järkevämpää tehdä kokemuksesta niin epämiellyttävä kuin mahdollista tavalla, joka pysäyttää varkaan alkuunsa.

Kun rosvo yrittää rikkoa lukon, myrkytön ja laillisista aineosista valmistettu kaasu purkautuu lukosta voron päälle. Kun kaasu vapautuu, näkö sumenee, hengittäminen vaikeutuu ja aiheuttaa oksentamista pitkäksi aikaa.

Suuri kysymysmerkki tietenkin on, onko lukon käyttö laillista ja aiheuttaako se jotain muita juridisia ongelmia, kuten korvaushakemuksia järkyttyneeltä vorolta. Mitkä ovat laitteessa käytettyjen kemikaalien pitkäaikaisvaikutukset? Entä jos tapamoottoripyörävaras altistuu kaasulle useamman rikostapahtuman yhteydessä – tekeekö se vaikutuksista haitallisemman?

SkunkLock. Kun lukko rikotaan, purkautuu sen sisäinen paineistettu oksennusrefleksin aiheuttava kaasu.

SkunkLock. Kun lukko rikotaan, purkautuu sen sisäinen paineistettu oksennusrefleksin aiheuttava kaasu.

Lukko on varustettu varoitustekstillä, että sitä ei saisi rikkoa, mutta jospa rikollinen ei osaakaan lukea?

Niinhän se on, että asioilla on puolensa ja puolensa, mutta joskus on vain tehtävä päätöksiä.

Lisätietoja SkunkLockin kotisivuilta. Mikäli lukon toimintaa valottava video ei näy alla, voit katsoa sen täällä.

Teksti Erkki Mäki, kuvat SkunkLock.