Upbikersi-pari toimitetaan kätevässä pussukassa.

Upbikersi-pari toimitetaan kätevässä pussukassa.

Upbikersit ovat espanjalainen keksintö, jossa on onnistuttu ratkaisemaan kerralla monta jalkojen mittaa ja siitä aiheutuvaa ongelmaa.

Upbikersit kiinnitetään tarranauhoilla ajosaappaisiin. Ne tuovat lisäsenttejä juuri sinne, missä niitä tarvitaan haittaamatta moottoripyörän muuta käyttöä, kuten vaihteiden vaihtamista tai jarruttamista. Toisin sanoen lisäkorkeus tulee kengän kärkiosaan.

Kun näimme Upbikerseista kertovan ilmoituksen netissä, tilasimme ne välittömästi, ja ne saapuivatkin vain muutamassa päivässä. Upbikers-parin kokonaishinta rahteineen kotiin kuljetettuna oli 74,90 euroa, jota ei ennakkoon osannut pitää kalliina siinä tapauksessa, että ratkaisu toimii.

Päinvastoin. Jos 40 millimetrin lisäkorkeus mahdollistaa ensi kerran ylipäätään turvallisen ajon moottoripyörällä tai sen, että voi siirtyä aiempaa korkeampaan, vaikkapa adventure- tai enduropyörään, niin hinta on erittäin edullinen.

Upbikersien rakenne on erikoinen, kuten kuvista näkyy. Korokeosa ei kata koko pohjaa, vaan lähinnä bootsin kärkiosan, mutta sitä jatkuu myös pohjan ulkoreunalle. Ne kohdat, joilla painetaan jarru- tai vaihdepoljinta, eli sisäreunan puoli on jätetty tyhjäksi, eli normaaliajossa Upbikersit eivät haittaa vaihde- tai jarrupolkimen käyttöä.

Kiinnittäminen tarranauhojen avulla on nopeaa ja helppoa, ja Upbikersit kiinnittyvät turvallisen tuntuisesti. Parasta on kuitenkin se, että lisäsentit tulevat helposti ja puuttumatta millään tavalla moottoripyörän rakenteeseen.

Tarrakiinnitys on nopea ja toimii hyvin.

Tarrakiinnitys on nopea ja toimii hyvin.

Koska niiden rakenne on varsin etupainotteinen, ihmettelimme etukäteen, miten niillä pystyy kävelemään. Tosin kontaktoituamme valmistajaa, niin Angel Amutio Upbikersistä kertoi, että rakenteesta on pyritty tekemään jonkin verran joustava kävelemisen helpottamiseksi.

Samalla hän kertoi, että Upbikerseja ei suositella rata- tai offroad-käyttöön, vaan ns "normaaliajoon".

Odotukset olivat joka tapauksessa suuret, kun testikuljettajamme otti Upbikersit koeajoon. Tässä raporttia.

"Helpot asentaa, toimivat kuten pitää"

Eija Kyllönen: "Täytyy myöntää, että allekirjoittaneella oli lieviä ennakkoluuloja siitä, miten Upbikersit toimisivat. Sen huomasi kyllä heti, että lisäsenttejä tulee luvatusti, mutta miten ne toimisivat käytännössä? Ennakkoon suurin huolenaihe oli sisäsivuilla olevat kiinnitystarranauhat sekä tuntuma vaihdepolkimeen. Lisäsenteistä ei ole iloa, jos jalka jää liikennevaloissa jumiin pyörän ulokkeisiin.

Luvatut 40 mm tulevat bootsien kärkiin. Sisäryrjästä korotusosa puuttuu, jolloin Upbikersit eivät haittaa jarru- tai kytkinpolkimen käyttöä.

Luvatut 40 mm tulevat bootsien kärkiin. Sisäryrjästä korotusosa puuttuu, jolloin Upbikersit eivät haittaa jarru- tai kytkinpolkimen käyttöä.

Upbikersit on helppo kiinnittää ajokenkiin parilla tarranauhalla. Kokoja on yksi, ja ilmeinen ajatus on, että isojalkaiset motoristit eivät tarvitse lisäsenttejä. Allekirjoittaneen kengän koko on 39, mikä sopii heittämällä Upbikerseihin, mutta 45 numeroinen mp-saapas ei enää mahdu. Tuoteselosteen mukaan Upbikerseiden pitäisi sopia vielä 44-numeroisin bootseihin, mutta kenkien koko saattaa vaihdella, joten kannattaa testata kaverilla ensin, jos kulkee tuossa ylärajalla.

Kaupunkikävelyyn Upbikersit eivät sovellu, tuntuu kuin jalassa olisi ylijäykät "moonbootsit", mutta ei niitä kävelykengiksi ole suunniteltukaan, toki bensantankkaus- ja kahvillakäynti sujuu kyllä. Ja siinä missä Upbikersit on helppo laittaa jalkaan, niin pois ottaminen sujuu yhtä helposti.

Ennen ajoon lähtöä otin tuntumaa lisäsentteihin pyörän ollessa paikallaan. Kaikki tuntui toimivan hyvin. Kävin myös testaamassa tuntumaa korkean adventurepyörän satulasta käsin. Kyseinen pyörä on ollut aivan liian korkea tällaiselle 166 cm:lle kuskille. Yllätys oli suuri, kun jalat ylsivätkin reilusti maahan.

40 mm riittää esimerkiksi siihen, että 166 cm pitkä kuljettaja ylettyy adventurepyörän selästä maahan.

40 mm riittää esimerkiksi siihen, että 166 cm pitkä kuljettaja ylettyy adventurepyörän selästä maahan.

Ajotuntuma omalla pyörällä löytyi nopeasti, eli siinä mielessä huoli oli turha. Upbikersejä ei suositella offroad-käyttöön ja syy selvisi soratiellä ajettaessa, jalkatapeille noustessa optimaalista ajoasentoa oli hankala löytää.

Toinen varteenotettava huomio tuli risteyksessä, jyrkemmin kantatessa kannattaa pitää jalka jalkatapin yläpuolella, ettei Up Bikers:in pohja osu kaarteessa asfalttiin. Tosin ajoin käyttööni valmiiksi sopivaksi madalletulla pyörällä, joten sillä voi olla tekemistä osumisen kanssa. 

Kaiken kaikkiaan Up Bikers:it vastaavat tarkoitustaan, eli tuovat tarvittavia lisäsenttejä lyhytjalkaisille motoristeille ja auttavat näin pyörän hallinnassa.

Koekäytämme niitä vastakin, ja raportoimme, mikäli jotain alkuvaikutelmista poikkeavaa tulee vastaan."

Lisätietoja valmistajan sivuilta täältä.  

Mikäli innostutte hankkimaan Upbikersit, olisi kiva kuulla käyttökokemuksistanne. Niitä voi lähettää vaikka tällä osoitteella: toimitus (att) motouutiset.fi.