Yorkin poliisi on tutkinut kaikkiaan viittä tapausta, joissa on hyödynnetty AirTageja loistoautojen varastamiseen. AirTag-paikantimet on asennettu näkymättömään paikkaan rosvojen haluamaan autoon, kun ne ovat olleet pysäköityinä julkisissa paikoissa.

Sen jälkeen vorot ovat jäljittäneet uhrit, kun nämä ovat ajaneet kotiin, jossa ovat vieneet auton kotikadulta.

Itse varkaus on tehty siten, että autoon murtauduttu sisään laukaisematta hälytintä. Sen jälkeen on hyödynnetty elektronista laitetta, jolla on pystytty diagnostiikkaliittimen kautta ohjelmoimaan auto hyväksymään varkaiden sille tarjoama avain. Sen jälkeen kun uusi avain on ohjelmoitu käyttöön, auto käynnistetään ja rosvot ajavat sillä tiehensä.

Poliisi suosittaa autonomistajia tarkastamaan ajoneuvonsa säännöllisesti ja ilmoittamaan poliisille, jos huomaat autossasi mitään jäljityslaitteeseen viittaavaakaan.

Markkinoilla paljon paikantimia

Yorkin poliisin mukaan AirTageja oli hyödynnetty viidessä noin 2000:sta autovarkaudesta, joten kovin yleisestä ilmiöstä ei ole kyse. Lisäksi markkinoilla on monia Applen tuotteita halvempia paikantimia, joita voidaan käyttää samalla tavalla.

Apple on pyrkinyt tekemään tuotteistaan mahdollisimman turvallisia. Kesäkuussa yritys päivitti AirTagit soittamaan äänihälytyksiä sen jälkeen kun ne joutuvat eroon omistajastaan. Tämä tarkoittaa sitä, että varkaiden aikaikkuna ajoneuvoon kiinnittämisen ja itse varkauden välillä on lyhyt. 

Autovarkauksiin liittyen, Apple työstää paraikaa Android-sovellusta, joka havaitsee kaikki AirTagit ja kaikki muut Find My -toiminnolla varustetut apuvälineet. Sovellus julkistetaan vielä tämän vuoden puolella. iOS-puolella sen voi jo tehdä Find My -sovelluksen avulla.

Suurempi ongelma on Tile, jonka osti paikannuksenjakosovellusympäristössä toimiva Life 360. Pian Tilen haltuunoton jälkeen raportti paljasti, että Life 360 myy sen 33 miljoonan käyttäjän paikallistamisdataa "periaatteessa kenelle tahansa, joka sitä haluaa ostaa".

On selvä, että kaikista eduistaan huolimatta gps-paikantimet saattavat väärinkäyttäjän käsissä muodostaa turvariskin. Se ei kuitenkaan ole itse laitteiden vika, vaan varkaiden. Moottoripyörään on varmasti vaikeampi liittää paikanninlaitteita huomaamatta, mutta ehkä pieni vilkaisu pyörän varusteisiin välillä ei tuota haittaa.

Asiasta kertoi 9to5Mac.