Ajosaappailla ja niitten ominaisuuksilla on iso merkitys ajomukavuuteen. Ovatko ne riittävän lämpimät, olematta kuumat, pitävätkö ne vettä sateella ja adventurereissulla vesien ylityksissä? Millaista niillä on kävellä, pitävätkö pohjat liukkailla pinnoilla, miten ne suojaavat kuljettajan jalkoja, millainen on ajotuntuma? 

Seikkailusaapas

Sidi Adventure 2 GT ajosaappaat.

Sidi Adventure 2 GT ajosaappaat ovat hyvännäköiset, ja niissä on mielenkiintoisia ideoita. Muovirakenteet eivät ole pelkkiä koristeita, vaan suojaavat jalkaa.

Sidin Adventure 2 GT -ajosaappaat on tarkoitettu adventure- ja touringajoon. Niiden antama suojaus on miltei motocross-saappaiden luokkaa, mutta mukavuus on merkittävästi parempi. Adventure 2 on saatavilla mustana ja ruskeana, testibootsit olivat ruskeat. Tarjolla on koot 39 - 50.

Saappaiden hinta on noin 320 - 399 euroa, ja heti alkuun voi todeta, että sillä rahalla saa rutosti saapasta.

Saappaiden pohja on riittävän paksu, muttei liian jäykkä, joten saappailla on mukava kävellä. Lisäksi kuminen pohjamateriaali pitää hyvin useimmilla pinnoilla. Tuntuma jalkatappeihin on hyvä.

Päällinen on valmistettu nahankaltaisesta mikrokuidusta. Materiaali on helppo pitää puhtaana eikä likaannu vähästä, lisäksi se on hankauksenkestävää, joten saappaat sopivat tässäkin mielessä kovempaankin käyttöön.

Sidi Adventure 2 GT ajosaappaat.

Sidi Adventure 2 GT ajosaappaat, lukitussalvat ja kantapään iskusuojaus.

Saappaita on mainostettu vedenpitävinä, mikä tietysti on ajokengille hyvä ominaisuus. Vaikka myönteisiäkin kokemuksia ajosaappaiden vedenpitävyydestä on, niin jollain tapaa asiaan suhtautuu skeptisesti ennen omia kokemuksia.

Vesikoe

Olin jo ajellut Adventure kakkosilla jonkun aikaa, kun Marko Willigin niillä tekemä kokeilu kiinnitti huomiota: mies testasi omien Adventure 2 -ajosaappaidensa vedenpitävyyttä laittamalla ne 24 tunniksi miltei saappaiden suuta myöten veteen saaviin, ja selvisi, että saappaat kastuivat pahasti sisältä.

Marko ryhtyi tutkimaan saappaitten rakennetta tarkemmin. Selvisi, että niiden sisäpuolinen goretex-kalvo ulottui senttiä vaille saappaiden varren yläreunaan asti (erottuu harmaana). Uusintakoe toi aivan toisenlaisen lopputuloksen: gorekalvon alue rajana saappaat kestivät sisältä kastumatta sen 24 tuntia.

Sidi Adventure 2 GT ajosaappaat.

Sidi Adventure 2 GT ajosaappaat vesikokeessa. Kyllä, ne olisivat voineet olla syvemmässäkin vedessä, ja silti olisivat olleet vedenpitävät. Gore-kalvo toimii.

Totesin, että tätä täytyy kokeilla itsekin, ja voin vahvistaa Markon kokeen tulokset: saappaat tosiaan pitävät vettä. On samantekevää, pitävätkö ne aivan yläreunaansa asti vaiko sentin vähemmän, käytännössä sillä ei ole merkitystä. Ja jos kahlaat tai ajat niin syvällä, että varren suut ovat vedenpinnan alla, vettä virtaa sisään joka tapauksessa.

Lintsasin sen verran, että minusta neljän tunnin tiiviystesti riitti. Sinä aikana kyllä selviäisi, miten hyvin Sidi Adventure 2 -saappaat pitivät veden ulkopuolella. Hyvin pitivät, ei vettä väärällä puolella.

Ajoa, käyttöä, ajoa

Ajamme perinteisesti säästä riippumatta, joten normaalisateissa saappailla selvisi erittäin hyvin samoin märässä kahlatessa, kunhan saappaan suuhun jätti riittävän varan.

Toinen miellyttävä asia on se, että helteistäkään huolimatta en kokenut, että saapas olisi hiostanut, vaan ne säilyttivät mukavuutensa. Goretex-kalvo siis toimi juuri niin kuin sen pitääkin: hengittää ulos, muttei päästä vettä sisään. Buutsit ovat silloin hyvät, kun ne ovat tässäkin asiassa huomaamattomat.

Sidi Adventure 2 GT ajosaappaat.

Sidi Adventure 2 GT ajosaappaat. Varren yläosa kiinnitetään isolla velcro-tarralla ja alempana on kaksi pehmeästi toimivaa lukitussalpaa.

Sidi Adventure 2 -saappaat eivät luonnollisesti tarjoa aivan yhtä paljon suojaa kuin jäykemmät motocross-saappaat, mutta ne ovat jokapäiväisessä käytössä paljon miellyttävämmät.

Saappaat on niiden rakenteen vuoksi erittäin helppo vetää jalkaan. Niissä on kaksi pehmeästi toimivaa säädettävää lukitussalpaa varren alaosassa, ja yläosa kiinnittyy laajalla velcro-tarralla. Lukitussalpojen säätö vaatii hieman totuttelua, mutta eipä sitä yleensä tarvitse tehdä kuin kertaalleen itselleen sopivaksi.

Saappaiden varsiosa säätyy tarran ansiosta helposti paksupohkeisemmallekin kulkijalle. Tarra-alue ja sen lieve on myös riittävän laaja siihen, että varsi tukee pohjetta.

Mikä parasta: saappaat on myös helppo ottaa pois jalasta. Pitkän ajopäivän jälkeen se on asia, jota todella osaa arvostaa. Tosin mitään kiirettä buutseja ei ollut ottaa pois jalasta ajon jälkeenkään.

Saappaassa on useita joustopaneeleja, mikä omalta osaltaan helpottaa kävelemistä ja käyttöä.

Sidi Adventure 2 GT ajosaappaat.

Sidi Adventure 2 GT ajosaappaat. Kärkiosassa on kulumissuoja varten ja nahankaltainen mikrokuitu kestää kulutusta niin ikään.

Turvallisuutta parantaa Sidin oma nilkkaa ympäröivä muovirakenne, jonka tarkoituksena on estää nilkkaa yliojentumasta tai vääntymästä. Systeemi ei kuitenkaan rajoita normaalia liikkuvuutta.

Saappaan kärki on myös varustettu suojavahvikkeella samoin kantapää iskusuojalla. Suojarakenteita on myös varressa ja kenkäosassa. 

Loppuarvostelu

Sidin Adventure 2 GT -ajosaappaat ovat erittäin mukavat käyttää moottoripyöräillessä. Yksistään jo se, että saappaat pitävät vettä, mutta eivät hiosta olisi suosituksen arvoinen asia. Lisäksi ne olivat riittävän lämpimät yksillä sukilla ainakin vielä +4 °C lämpötilassa ajettaessa.

Mukava pohja, helppo käytettävyys, hyvä suojaavuus ja niin – makea ulkonäkö – ovat suorastaan lisäbonuksia.

Lisäksi niillä on vaivatonta kävellä, joten voimme vain todeta, että tässä on hinta-laatusuhteeltaan erittäin hyvä saapas matka-ajoon ja adventurekäyttöön; sopii myös kevyempään offroad-ajoon.

Sidi Adventure 2 GT ajosaappaat.

Mustat Sidi Adventure 2 GT ajosaappaat. Niiden pohjassa on hyvä pito ja tuntuma.