Alunperin saimme väliasut testattavaksemme jo viime syksynä, ja niiden turvin kykenimmekin venyttämään ajokauttamme pitkälle syksyyn.

Viime kesähän oli lämmin, jopa helteinen, joten meni syyskuun puolelle, ennen kuin pääsimme kunnolla testaamaan untuvaista väliasua Lappiin suuntautuneella ajomatkallamme. Helteinen kesä oli pohjoista kohti suunnatessamme enää pelkkä muisto. Lämpömittari näytti matkalla lämpötiloja +12 ja +4 asteen välillä. Sekaan mahtui välillä pientä vesisadetta ja tietysti myös tuulta.

Down 2.0 Midlayer tuli tarpeeseen ja täytti tehtävänsä. Kelin viileys ei haitannut ajamista, vaan päinvastoin. Oli hienoa, ettei tarvinnut palella.

Kerrospukeutuminen on yksi moottoripyöräilyn perusasioita, mitä tämäkin matka taas todisti. Kylmillä keleillä on tietysti hyvä, jos itse ajoasu on paksu ja siinä on hyvät, lämpimät vuoret, mutta ohuempikin saattaa riittää, jos väliasu on laadukas ja oikeasti lämmin, kuten koekäyttämämme Down 2.0.

Takissa on vetoketjulliset taskut molemmin puolin.

Takissa on vetoketjulliset taskut molemmin puolin.

Kevyt ja ohut

Väliasu on materiaaleistaan johtuen kevyt ja ohut. Viileällä kelillä ei tarvitse pukea päälle montaa erillistä vaatekertaa ja tuntea itseään "michelinukoksi" mukavan ajolämpötilan saavuttamiseksi.

Kannattaa tietysti muistaa tässäkin yhteydessä, että ihmiset kokevat lämpötilat varsin eri tavoin. Siinä missä vilukissa ei kestä alle +25° Celsiuslämpötiloja lainkaan, joku ei taas kestä sitä ylittävää kuumuutta, mutta ei ole millänsäkään, vaikka mittarin digitaalinen elohopea jäisikin jonnekin alle +15 asteen tai jopa alemmas.

Down 2.0 väliasun takki ja housut ovat kumpikin erillisiä omia kokonaisuuksiaan, joita voi käyttää muutenkin kuin vain moottoripyöräillessä. Takki on asiallisen tyylikäs ja suunniteltu käytettäväksi myös muuten takkina. Ja sitä voi todella käyttää sellaisenaan, joten sen lisäksi ei välttämättä tarvitse pakata erillistä kevyempää takkia reissuun matkaan.

Takissa on povitasku.

Takissa on povitasku.

Takkia tuli testattua talvisella Lapin hiihtoreissulla. Kun automaattisesti oletti, että helmikuussa Saariselällä lämpötila on -20 ja -30° C kieppeillä, niin hiihtovarusteet tuli otettua matkaan sen mukaan. Eli aivan liian paksu takki, kun pakkasta olikin vain muutama aste. Onneksi tuli huippupakkasten pelossa otettua mukaan myös untuvatäytteinen väliasu. Ensimmäisen päivän hikoilun jälkeen viisastuimme ja käytimme Down 2.0:n yläosaa ulkoilutakkina, ja se toimi erinomaisesti.

Tokki pusero keräsi hikeä sisäpinnalleen päällysmateriaalista johtuen. Takin hengittävyys ei tietenkään ole ollut suunnittelijoiden priorisoinnissa korkealla, vaan asialliset lämpöominaisuudet.

Väliasua voi käyttää viileinä kevät- ja kesäiltoina nuotiolla tai talven pakkasilla tuomaan lisää lämpöä ja mukavuutta ulkoiluun, eli käyttöä löytyy ympäri vuoden, ajoreissujen ja ajokauden ulkopuolellakin.

Rukka Down 2.0 Midlayer väliasun päällysmateriaali on polyesteriä, ja sisällä on 90% untuva- ja 10% höyhentäytettä. Päällysmateriaalin kudottu rakenne antaa paremman suojan kylmyyttä vastaan. Takissa on kaksi vetoketjullista taskua etupuolella sekä joustava kanttaus helmassa ja hihansuissa. Housuissa on leveä, joustava vyötärönauha ja vyötäröllä kiristysnyöri. Lahkeiden suissa on ajosaappaan yläosaan ulottuvat "resori" joustavaa fleece-materiaalia.

Housujen vyötärössä on kiristyskuminauha.

Housujen vyötärössä on kiristyskuminauha.

Lämmin ja kätevä

Miehille ja naisille on omat mallinsa. Miesten Down-X 2.0 takki 115 gramman täytteellä painaa 550 grammaa ja housut 70 gramman täytteellä painavat 350 grammaa. Naisten Down-Y 2.0 untuvatakki 90 gramman täytteellä painaa 400 grammaa ja housut 60 gramman täytteellä painavat 300 grammaa. Takille ja housuille on omat pienet säilytyspussinsa, joihin ne on helppo pakata.

Vaikka Down 2.0 väliasu oli pääsääntöisesti todella positiivinen kokemus, niin joitakin pieniä miinusmerkkisiä huomioita kuitenkin oli. Materiaaleistaan johtuen asu on sähköinen, jonka huomaa asua riisuessaan. Housujen lahkeet ovat osalta matkaa joustavaa fleece-materia. Ajatus itsessään on hyvä, näin lahkeet mahtuvat hyvin ajosaappaiden sisään, mutta lahkeiden mitoitus ei aina välttämättä osu aivan kohdilleen. Fleeceosa ei ole yhtä lämmin kuin untuvatäytteinen, joten jos saappaat ovat lyhytvartiset, kylmempi osa saattaa ulottua varren yläpuolelle.

Housujen lahkeissa on joustava fleece-osa

Housujen lahkeissa on joustava fleece-osa

Takin hihansuissa on joustava kanttaus. Vaikka se ei puristakaan, niin voisiko niissä kuitenkin olla pieni pala joustavaa fleece-kangasta tuomassa lisämukavuutta? Nämä ovat pieniä ja lopulta hyvin yksilöllisiä huomioita. Näistä huolimatta, Down 2.0 väliasu tulee ehdottomasti kuulumaan allekirjoittaneen ajovarustukseen tulevallakin ajokaudella varmistamassa mukavan ajamisen vähän viileämmilläkin keleillä.

Rukka Down 2.0 Midlayerin hinnat: takki 159 €, housut 119 €. Koot: Naisten Down-Y 2.0 takki ja housut 34-46. Miesten Down-X 2.0 takki ja housut 46-66.

Takin ja housut voi ostaa erikseen.

Takin ja housut voi ostaa erikseen.

Plussat ja miinukset

Rukka Down 2.0 väliasu:

+ lämpöominaisuudet

+ keveys

+ monipuolinen käytettävyys

- sähköisyys

- lahkeen jousto-osan pituus

- kanttaus hihansuissa voisi olla joustavampi