Oranssi Grayl Geopress vedensuodatin.

Oranssi Grayl Geopress vedensuodatin.

Painohan ei moottoripyöräreissaajalla ole samalla tavalla ongelma kuin vaeltajalla, enemmänkin tilanpuute, mutta hyvä ratkaisu välttää turhaa veden mukana raahaamista on vedensuodatin. Vedensuodatin on turvallinen ratkaisu silloin, kun puhdistusominaisuudet ovat riittävät.

Päädyimme hankkimaan Grayl Geopress -vedenpuhdistimen, jonka hinta oli karvan alle sata euroa. Puhdistinta oli saatavilla tunnetuissa varustemyymälöissä, kuten Partioaitassa ja Varuste.netissä.

Grayl Geopressin suodatusominaisuudet valmistajan mukaan.

Grayl Geopressin suodatusominaisuudet valmistajan mukaan.

Valmistaja ilmoittaa, että puhdistin poistaa 99,99-prosenttisesti miltei kaikki mahdolliset haitta-aineet viruksia, alkuelämiä, taudinauheuttajia ja mikromuoveja sekä kemikaaleja myöten.

Geopressin käyttö on äärimmäisen yksinkertaista: täytetään säiliö vedellä, puristetaan vesi kaiken puhdistustoiminnan perustana olevan suodattimen läpi, ja saatu vesi on suodatettua, puhdasta ja juomakelpoista.

Puhdistimen käytössä joutuu hieman turvautumaan voimaan, mutta aina voi hyödyntää oman kehonsa painoa: laittaa Geopressin maata vasten ja painaa kannesta molemmin käsin.

Grayl Geopress

Grayl Geopress: puhdistettava vesi on oranssissa säiliössä. Suodatin on juomavesikelpoisen osan päässä.

Puhdistusprosessi kestää noin kahdeksan sekuntia, ja tuloksena on 7,1 desilitraa juomakelpoista vettä. Käyttökokemuksiemme perusteella vesi on kirkasta, mautonta ja hajutonta, eikä veden käyttö juomavetenä ole ainakaan meillä aiheuttanut mitään ongelmia.

Laitteen kapasiteetti on melkoinen: sillä pitäisi pystyä suodattamaan 4-5 litraa vettä minuutissa. Toisaalta, kun leiriytyy vaikkapa ruuanlaittoon, vettä kuluu yllättävän paljon: janoon juomiseen, kahvin tai teen keittoon, ruuanlaittoon ja tiskaamiseen. Viimemainittuun kelpaa tietysti huonompilaatuinenkin vesi, mutta koska Geopressin käyttö on helppoa ja nopeaa, myös tiskivedet voi hyvin puhdistaa ennen tiskaamista.

Juomavesisäiliöosa suodatin keulassaan painetaan sisään, jolloin oranssissa säiliössä oleva vesi suodattuu juomakuntoiseksi.

Laitteen käyttö osoittautui juuri niin helpoksi kuin valmistaja oli luvannutkin: täytä säiliö vedellä, purista ja juo. Elämä reissun päällä on myös helpompaa, kunhan vain "jotain" vettä on saatavilla, niin siitä saa juomakelpoista varsin vaivatta.

Geopressiä voi käyttää myös juomapullona.

Suodatinpatruunan käyttöiäksi on ilmoitettu 350 suodatuskertaa. Voimakkaasti humuspitoinen vesi saattaa tukkia suodattimen nopeammin.

Patruunoita saa ostaa varaosana, ja niiden hinta on noin 30 euroa kappaleelta.

Suolapitoista tai sinileväistä vettä ei saa suodattaa, sillä suodin ei poista sinilevän myrkkyä vedestä.

Grayl Geopress on saatavilla useampana värivaihtoehtona. Tällä hetkellä saatavuus voi olla rajoitettua, sillä vaikka itse yritys toimii Yhdysvalloissa, laitteet valmistetaan Kiinassa. Siellä korona on aiheuttanut tiukkoja rajoituksia yritysten toimintaan ja toimituksiin.

Valmistusmateriaalit ovat laadukkaan ja kestävän tuntuiset.

Grayl Geopress

Grayl Geopressin käyttö vaatii jonkin verran voimaa.

Plussat ja miinukset

+ Suodattaa monipuolisesti ja tarkasti haitalliset aineet ja eliöt sekä taudinaiheuttajat

+ Kompakti, nopea, kätevä käyttää

+ Hyvä suodatustulos

- Saatavuus tällä hetkellä

- Vaatii sen verran voimaa, että voi olla vaikea lasten käyttää

Grayl Geopress suodatusominaisuudet:

Poistaa vesisyntyiset patogeenit (virukset, bakteerit, alkueläimet), mukaanlukien Rotavirus, Hepatitis A, Norovirus, Giardiaasi, Kryptosporidioosi, kolibakteeri, kolera, salmonella, punatauti jne.

Suodattaa partikkelit (sakat, mikromuovi), monet kemikaalit, torjunta-aineet ja raskasmetallit.

Parantaa veden makua, hajua ja selkeyttä.

Grayl Geopress

Grayl Geopress: puhdas, suodatettu vesi on juotavissa läpinäkyvästä säiliöstä.

Tekniset tiedot:

Puhdistuskapasiteetti per kerta 710 ml.

Paino 450 gr.

Korkeus 26,5 cm, halkaisija 8,6 cm

Suodatusnopeus: 8 sekuntia / 710 ml; 5 litraa minuutissa.

Suodattimen kesto: maks 350 suodatuskertaa tai kun suodatusaika ylittää 25 sekuntia tai kolme vuotta ensikäytön jälkeen, suodatin on uusittava.