Grayl Ultrapress Ti niin kuin titaani.

Grayl Ultrapress Ti niin kuin titaani.

Koska olemme paljon tien päällä, niin juomavesi – tai oikeammin sen mukana raahaaminen – muodostuu joskus ongelmaksi jopa puhtaasta vedestään kuulussa kotimaassammekin. Todella kuumina päivinä vettä kuluu paljon, ja silloin on hyvä, jos mukana on luotettava, nopea ja varmatoiminen vedenpuhdistin.

Eri laitteita vertailtuamme päädyimme hankkimaan amerikkalaisen Graylin 0,7 litran vetoisen Geopressin, joka suodattaa 99,99 % kaikista mahdollisista vedessä olevista haitta-aineista. Juttuun siitä voit tutustua täällä: Motouutiset koekäyttää: Grayl Geopress, kätevä vedensuodatin vaeltajan tai motoristin matkaan

Grayl Ultrapress Ti. Vesi kaadetaan titaaniseen ulkoastiaan ja sisäastia painetaan sinne. Kuvassa oleva musta suodin huolehtii siita, että vesi puhdistuu.

Grayl Ultrapress Ti. Vesi kaadetaan titaaniseen ulkoastiaan ja sisäastia painetaan sinne. Kuvassa oleva musta suodin huolehtii siita, että vesi puhdistuu.

Kokemuksemme laitteesta olivat erittäin suotuisat: se on helppokäyttöinen ja puhdistaa varmasti ja luotettavasti miltei kaikki mahdolliset haitta-aineet viruksia, alkuelämiä, taudinauheuttajia ja mikromuoveja sekä kemikaaleja ja raskasmetalleja myöten.

Geopressin käyttö on äärimmäisen yksinkertaista: täytetään säiliö vedellä, puristetaan vesi kaiken puhdistustoiminnan perustana olevan suodattimen läpi, ja saatu vesi on suodatettua, puhdasta ja juomakelpoista.

Grayl Ultrapress Ti.

Grayl Ultrapress Ti.

Ultrapress Ti niinkuin titaani

Nyt Grayl on julkistanut pienemmästä mallistaan, puolen litran vetoisesta Ultrapressistä, titaanisen version. Siinä on säilytetty kaikki entisen muovisen Ultrapressin ominaisuudet, eli se toimii vedenpuhdistimena yhtä hyvin kuin isoveljensä Geopress, mutta siinä on muutama merkittävä etu.

Yksi niistä on titaanin kuumuudenkestävyys. Se kestää jopa 1350 asteen lämpötilan. Täten Ultrapress Ti:tä voi käyttää myös keittoastiana. Sen voi asentaa suoraan vaikkapa Graylin titaanisen, vain 28 grammaa painavan kaasupolttimen päälle (27,95 dollaria) tai käyttää sitä keittoastiana nuotiolla.

Kätevää, kun ensin voi puhdistaa laitteella keittovedet, ja sitten käyttää sitä kahvin, teen tai ruuanvalmistukseen.

Titaaninen Ultrapress painaa 400 grammaa, joten se on hieman painavampi kuin vastaava muovinen(354 gr), mutta toisaalta kulkijalta säästyy erillisen keittoastian raahaamisen vaiva ja tila.

Grayl Ultrapress Ti ja kaasukeitin.

Grayl Ultrapress Ti ja kaasukeitin.

Kun ensin täyttää titaanisen säiliön vedellä ja puristaa puhdistinosan suodinpää edellä astian pohjaan asti, sisäsäiliö on täynnä juomakelpoista vettä. Toimenpide kestää kymmenisen sekuntia.

Titaaninen runko on varustettu pienellä D-ring-hakasella, johon voi kiinnittää vaikka paracord-narun. Sen jälkeen pullolla voi esimerkiksi "kalastaa" vettä, mikäli vesilähde on niin alhaalla, ettei siihen turvallisesti ylety.

Lisäksi rungossa on kaksoiskahvat, joiden avulla astiaa voi nostella normaalisti, ja tikun tai irtokahvan avulla siirtää sitä esimerkiksi nuotion kuumuudesta.

Grayl Ultrapress Ti:n D-renkaaseen on kätevää kiinnittää esimerkiksi paracord-naru.

Grayl Ultrapress Ti:n D-renkaaseen on kätevää kiinnittää esimerkiksi paracord-naru.

Titaaniversiossa on myös venttiili, joka mahdollistaa juomasekoitusten valmistamisen sotkematta suodatinta.

Titaani on äärimmäisen kevyttä ja kestävää, joten se on loistava valmistusmateriaali. Sen varjopuolena on vain hinta. Grayl Ultrapress Ti maksaa laserkaiverrettuine kuvioineen 199,95 dollaria eli noin 193 euroa. Varjopuolena on vain se, että titaanista Ultrapressiä ei ainakaan vielä toimiteta Eurooppaan.

Titaanisen kaasupolttimen lisäksi Grayl valmistaa myös titaanilautasia, -kulhoja ja -lusikkahaarukkamysteerioita. Kukin hinnaltaan 19,95 taalaa.

Lähde: Grayl.

Aiheesta aiemmin:

Motouutiset koekäyttää: Grayl Geopress, kätevä vedensuodatin vaeltajan tai motoristin matkaan

Grayl Ultrapress Ti kestää kuumuutta.

Grayl Ultrapress Ti kestää kuumuutta.