Perinteisesti kypärävalmistajat ovat ratkaisseet kypärän ilmastoinnin rakentamalla kypärän sisälle "kanavia", joiden kautta ilma virtaa kypärän sisällä ajoviiman työntämänä edestä taaksepäin. Kuumilla ajokeleillä ilmavirran viilentävä vaikutus alkaa vasta ajonopeuden noustessa. Varsinkin hellekelillä kaupungin ruuhkassa kun joutuu pysähtelemään paljon ja ajonopeudet ovat matalia, lämpötila kypärän sisällä nousee helposti hellelukemiin.

Vastaavasti kolealla sateisella kelillä visiiri helposti huurtuu pinlockista huolimatta ja häiritsee näkyvyyttä.

Saksalainen insinööriryhmä on pureutunut näihin ongelmiin ja kehittää ilmastoitua ajokypärää, joka toisi motoristeille helpotusta ja lisää turvallisuutta ajettaessa erilaisissa haastavissa keliolosuhteissa.

Tempravent ilmastointimoduli näkyy  läpinäkyvän mallikypärän päälaella.

Tempravent ilmastointimoduli näkyy läpinäkyvän mallikypärän päälaella.

Tempraventin perusajatus on kypärän päälle asennettava ilmastointilaite, joka ottaa ilmaa päälaelta, ja puhaltaa sitä eteenpäin, kypärän etuosaan. Vastaavasti poistoilma-aukko on kypärän takana, jolloin raitis ilma kiertää kypärässä, ajonopeudesta riippumatta, koko ajan.

Kypärän ilmastointi on säädettävissä, kuten autoissakin, ajo-olosuhteiden mukaan: helteillä viilentämään ja viileällä kelillä lämmittämään. Lisäksi Tempravent suodattaa sisään tulevasta ilmasta hienon pölyn, hiukkaset ja siitepölyn.

Tempravent viilentää 3-4 Celsiusastetta ja lämmittää 6-10 Celsiusastetta. Tuote painaa noin 290 grammaa.

Tempravent ilmastointimoduli kuvattuna mallikypärän sisäpuolelta. Etuosan leveästä aukosta ilmavirta ohjautuu visiiriin ja takana näkyy poistoilma-aukko.

Tempravent ilmastointimoduli kuvattuna mallikypärän sisäpuolelta. Etuosan leveästä aukosta ilmavirta ohjautuu visiiriin ja takana näkyy poistoilma-aukko.

Energiansaanti hoidetaan virtapankilla tai suoralla kytkennällä moottoripyörän akkuun. Virtapankin käyttöikä on 2 tuntia lämpötilasäädöllä ja 5 tuntia aktiivisella ilmanvaihdolla. Moottoripyörän akkuun liitettynä tietenkin rajaton.

Tempraventin kahdeksanhenkinen start up yritys toimii saksalainen autonosien valmistajan, Mahlen alaisuudessa. Kehitysyhteistyössä on mukana myös moottoripyöräkypärän valmistajia, mutta heistä ei kerrottu tarkemmin. Tempraventin ilmastoitu kypärä on vasta kehitysasteella, joten nähtäväksi jää, koska ensimmäinen kaupallinen versio näkee päivänvalon.

Tulevaisuudessa Tempravent on kehittelemässä ajomukavuutta parantavia ominaisuuksia muihinkin ajovarusteisiin.

Tulevaisuudessa Tempravent on kehittelemässä ajomukavuutta parantavia ominaisuuksia muihinkin ajovarusteisiin.

Tempravertin kotisivuille pääsee tästä  

Oheisella videolla esitellään, kuinka Tempravent toimii. Voit katsoa videon myös täältä.