Bose QuietComfort 20i vastamelukuulokkeet erovat ulkoisesti tavallisista puhelimen tai mp3-soittimen kuulokeista sikäli, että niissä on silikoniset tulpat, jota työnnetään korvakäytäviin ja lisäksi ne laajenevat jonkin verran myös korvan alueelle tiivistämään ja estämään ulkopuolisten äänien pääsyä.

Lisäksi kummassakin kuulokkeessa on ulkopuolella mikrofonireiitys. Mikrofoneja tarvitaan kertomaan järjestelmälle, millaista vastaääntä tuotetaan ulkoisen melun peittämiseksi.

Kuulokkeiden pienikokoinen elektroniikka- ja ohjainyksikkö on kuulokekaapelin alapäässä, juuri ennen liitäntää puhelimeen, joten se voidaan sujauttaa samaan taskuun kuin itse puhelinkin. 

Ohjaimessa on kaksi toimintaa, vastamelu on tai off ja toimintaa osoittavat merkkivalot.

Mikä ihmeen vastamelu?

Wikipedian mukaan vastamelukuuloke on kuuloketyyppi, joka vähentää ympäristön äänten pääsyä korvaan tuottamalla meluun nähden vastakkaisessa vaiheessa olevan äänen, joka pyrkii kumoamaan melun. Tämä tapahtuu siten, että korvan lähelle kuulokkeen ulkopuolelle sijoitetaan mikrofoni, joka muuttaa ympäristöstä tulevat ääniaallot vaihtosähköksi. Vaihtosähkö vahvistetaan ja syötetään vastakkaisvaiheisena korvan päällä tai korvakäytävässä olevaan pieneen kaiuttimeen. Tällöin ulkoa tuleva ja kaiuttimen tuottama ääni summautuvat korvassa ja ikäänkuin kumoavat toisensa.

Parhaimmillaan melu ja vastamelu ovat yhtä voimakaita ja vaiheiltaan vastakkaisia. Tällöin ne kumoavat toisensa ja kuulokkeita käyttävä kuulee melun voimakkaasti vamenneena.

Vastamelukuulokkeet vaimentavat parhaiten melko matalataajuisia, voimakkuudeltaan tasaisia melunlähteitä, kuten ajoneuvon tai jääkaapin hurinaa. Niihin voi yleensä kytkeä jonkin ulkoisen äänilähteen kuten matkapuhelimen, jossa on mp3-soitin. Tällöin musiikkia voidaan kuunnella hiljaisella äänellä ympäristön äänien häiritsemättä.

Käyttö on helppoa ja mukavaa

Bosen kuulokkeita käytetään sinänsä kuten mitä tahansa puhelimen mikrofoni-kuulokeyhdistelmää ja ne toimitetaan puhelinvalmistajakohtaisesti. Tässä testissä käytettiin iPhoneen sovitettua järjestelmää, joten puheäänen voimakkuuden säätö ja lopetus sekä musiikkikappaleiden valinta sujuivat kuten puhelimen omilla kuulokkeilla.

Lisäksi kuulokkeen mallikohtaisessa säätimessä on mode-kytkin, jonka avulla voidaan siirtyä mahdollisimman täydestä ulkoisen melun vaimennuksesta aware- eli tietoisuus-toimintatilaan, joka päästää enemmän ulkoisia ääniä, kuten liikenteen melua kuultavaksi.

Kuulokkeet ovat akkukäyttöiset. Niiden mukana ei toimiteta ulkoista laturia, vaan pelkkä usb-kaapeli, jonka avulla laite ladataan joko tietokoneen usb-pistokkeesta tai usb-laturin kautta. Käyttöaika on noin 9-10 h, joten akku riittää pitkäänkin ajopäivään.

Laitteen mukana tulee kolmet erikokoiset silikonisovitteet korvia varten, vaateklipsi sekä kätevä kantolaukku.

Odotukset ja kokemukset

Normaalikäytössä kuten autossa tai konttorissa kuulokkeet toimivat kuin unelma. Hiljaisuus autokyydissä oli nautittava. Erityistä iloa aiheutti musiikinkuuntelu kuulokkeilla. Ääni oli laadukas eikä ulkoinen melu yhtä vähän kuin vastameluvaimennuskaan juuri häirinnyt.

Ennakkomietintää ennen moottoripyörälläajokokeilua aiheutti kaksi asiaa: kuulokkeiden tiiviys sekä ulkonevuus korvista. Viimemainittu pani epäilemään sitä,että kypärä saattaa painaa kuulokkeita liikaa korvia vasten. Tiiviys taas huoletti sen vuoksi, että mitä se tekee korvan tasapainoaistille.

Koetulos oli kaksijakoinen. Kuulokkeet todella ulkonevat sen verran korvista, että kypärä ainakin allekirjoittaneella painoi kuulokkeita korvia vasten. Ei liikaa, mutta kuitenkin. Käyttämässäni kypärässä on korvien kohdilla irrotettavat vaimentimet sisäpuolella, joten ne poistamalla sai tilaa kuulokkeille. Se paransi tilannetta huomattavasti, mutta jollain tapaa kuulokkeet jäivät kuitenkin painamaan.

Toinen haitta olivat kuulokkeiden johdot. Puhelimen saa helposti ajotakin ulkopuoliseen taskuun ja kaapeli ulottuu siitä hyvin korviin. Koska luureja ei ole suunniteltu mp-käyttöön, mikrofoni jää sillä tavalla ulos kypärästä, ettei ajaessa voi puhua. Sitähän ei tietenkään voi tällaisessa tapauksessa odottaakaan, joten se ei ole vika, vaan jos nämä kuulokkeet hankkii se on vain tiedostettava ja hyväksyttävä.

Kuulokkeiden voimakkuudensäädintä, valintanäppäimiä ja vastauspainikkeita voi sinänsä ihan hyvin käyttää myös hanskat kädessä, kunhan sijoittaa säätimen sopivasti kypärän ulkopuolelle.

Entä sitten vaimennus?

Valtaosan ajasta Bosen vastamelukuulokkeet onnistuivat vaimentamaan todella hyvin ajomelun. Niitä testattiin sekä korkeakatteisella että pienipleksisellä pyörällä ja vaikka ajoviima osui suoraan kypärään, vastamelukuulokkeet toimivat hyvin. Ajoviiman ääni toki kuuluu, muttei ääni vaimenee merkittävästi.

Korkeamman katteen kanssa ajo oli todella miellyttävää ja musiikkia kuunneltaessa soivat yhtä hyvin ja vakuuttavasti sekä klassinen että rock ja blues. Kuulokkeiden ääänentoiston laadukkuus säilyy myös kovemmassa taustamelussa. Itse asiassa musiikkia kuunneltaessa suuri osa muusta taustamelusta peittyy myös mp-käytössä.

Lisäksi kuulokkeita käytettäessä ulkoinen äänimaailma on hyvin miellyttävä: moottoripyörän ääni kuuluu juuri sellaisena matalana - tosin vaisuna - murinana kuin pitääkin ilman mitään voimansiirron tai renkaiden tuottamia sivuääniä.

Ongelmahetkiä tuottivat sitten kovat tuulen puuskat tai ison auton vastaantulo. Kun voimakas äkkinäinen ilmavirta ikään kuin paukautti kypärää, niin siihen laite ei pystynyt reagoimaan. Ääni ei ollut voimakas, mutta tuntui, koska muuten oli niinkin hiljaista.

Toinen ongelma kuulokkeiden kanssa on kaapeli ja se että kypärä hieman puristaa kuulokkeita korvia vasten, haittaa pään kääntämistä varsinkin alkuun. Ja kun käänsi päätä, kuulokkeet hieman ikäänkun siirtyivät ja hetkellisesti melua oli enemmän. Lopulta oppi kääntymään ehkä oikein ja osasi varmistaa, että johdot pääsevät liikkumaan esteettä.

Loppuarvostelu

Bosen vastamelukuulokkeet ovat sinänsä todella hyvät. Niitä ei ehkä kannata hankkia yksin moottoripyöräilyä varten, koska mp-käytössä kuulokkeiden pitäisi olla litteämmät, että ne istuisivat huomaamattomasti. Langattomuus olisi myös hyvä asia. Lisäksi mikäli puhuminen on tärkeää, niin mikrofonin sijoituksesta johtuen se ei ole mahdollista.

Mutta jos käyttöä on vastamelukuulokkeille muutenkin esimerkiksi meluisan työympäristön kuten tehtaan tai avokonttorin vuoksi, niin miksipä ei silloin hankkisi myös moottoripyöräkäyttöön soveltuvia vastamelukuulokkeita? Tai jos matkustaa paljon lentokoneella. Vastamelukuulokkeitten käyttö vähentää huomattavasti lentomatkailun rasistusta ja sitäpaitsi mahdollistaa esimerkiksi työntekoon keskittymisen aivan toisella tavalla matkan aikana.

Kuulokkeiden hintaluokka on noin 325 €.

Suositus: ei ehkä kannata hankkia pelkkään mp-käyttöön, mutta muuten hyvät vastamelukuulokkeet. Toimivat hyvin kaikissa ympäristöissä.