Lukijamme, joka haluaa pysyä nimettömänä, omistaa BMW K 1300 GT -moottoripyörän vuosimallia 2009. Syyskuun puolivälissä 2014 hän hankki Z Technic Vstream -pleksin pyöräänsä. Kyse on tunnetun amerikkalaisvalmistajan laatupleksistä. Hän käytti Turtlewaxin 5 ötököistä -hyönteistenpoistoainetta pullossa annetun ohjeen mukaisesti, ja pyyhki käsittelyn jälkeen ohjeenmukaisesti vedellä kostutetulla mikrokuituliinalla aavistuksenomaisen harmaan kalvon pois.

Lukijakuva: tussimerkinnät kertovat käsittelyn 5 itikoista aineella, jonka jälkeen halkeamat laajenivat.

Näin kertoo lukijamme: 

"Muutaman käyttökerran jälkeen ilmestyväti halkeamat jotka alkavat pääsääntöisesti kiinnitysreiistä. 27.9.2014 vaihdettiin RM Heinon huollossa uusi pleksi. Momentilla ruuvit kiinni. 30.9.2014 kahden puhdistuskerran jälkeen myös uudessa samanlaiset halkeamat kuin vanhassa. Puhdistaminen ja ajamiset loppuivat siihen sekä halkeamien lisääntyminen.

Lukijakuva: tussimerkinnät kertovat käsittelyn 5 itikoista aineella, jonka jälkeen halkeamat laajenivat.

Keskustelin tapahtuneesta autoni merkkihuollossa, jonka perusteella päätin kokeilla ainetta uudelleen.

21.10.2014 puhdistus aamulla. Saman päivän iltana halkeamat kasvaneet. 21.10.2014 illalla toinen puhdistus. Vanhat halkeamat kasvaneet ja uusia halkeamia ilmestynyt.

Keskeytin aineen käytön. Tämän jälkeen halkesi vain hieman lisää ja loppui kokonaan noin vuorokauden sisällä. Merkitsin aina tussilla halkeaman pituuden puhdistusaineen käytön jälkeen (oheinen kuvasarja).

Lukijakuva: tussimerkinnät kertovat käsittelyn 5 itikoista aineella, jonka jälkeen halkeamat laajenivat.

Näyttää siltä, että pleksin rikkoo käyttämäni puhdistusaine, joka on suunniteltu juuri tähän tarkoitukseen ja kaikille koville pinnoille. Käyttö on ollut tarkasti pullon kyljessä olevien ohjeiden mukaista. Keskustelin tapahtuneesta myös ystäväni kanssa, joka on kemisti koulutukseltaan ja omaa pitkän työkokemuksen. Hän piti puhdistusaineen vaikutusta halkeamiin melko todennäköisenä.
Halkeamat ovat aina ilmestyneet puhdistuksen jälkeen kun pyörä seisoo autotallissa."

Halkeamat pleksissä ovat aina riski moottoripyöräilijälle, joten kyseistä pleksiä ei tietenkään saa käyttää. Lukijamme lähetti puhdistusaineen ja pleksin S&N-yhtiölle, joka on aineen maahantuoja, tutkittavaksi. Alla yhtiön vastaus.

Maahantuojan vastaus

"Hei XX,

reklamaatiosi on käsitelty ja tutkittu valmistajan toimesta.

Kyseinen valmistuserä on tarkistettu ja mitään valmistusvirhettä ei löytynyt. Valmistaja ei myöskään ole saanut yhtään muuta reklamaatiota tästä kyseistä valmistuserästä.

Valmistaja oli tietoinen reklamaatiotapauksista, jossa tuote (5-itikoista) on jätetty liian pitkäksi aikaan käsiteltävään pintaan ja se on aiheuttanut pleksin laikkuuntumista, mutta ei koskaan halkeilemista.

Maahantuojan tulkinta tapahtuneesta, joka lukijamme tulkinnan mukaan ei vastaa todellisuutta.

Valmistajan vastaus on, että tapahtunut halkeaminen johtuu kiristyskohtiin kohdistuneesta kovasta paineesta. Liian tiukalle kiristetty pultti aiheuttaa jännitteen, joka halkeaa. Mikäli halkeamaan pääsee nestettä, edesauttaa se halkeaman leviämistä. Ohessa vielä kuva visiiristäsi ja valmistajan kommentit kuinka halkeaminen on tapahtunut.

Maahantuojan tulkinta tapahtuneesta, joka lukijamme tulkinnan mukaan ei vastaa todellisuutta.

Eli tässä tapauksessa emme lähde korvausprosessiin, mutta toki tulemme sinua vastaan tässä asiassa ja lähetämme muutamia Turtle Wax- tuotteita mieliharmia paikkaamaan."

Lukijamme kommentin mukaan valmistajan vastauksesta päätellen hänen selvitystään tapahtuneesta ei oltu luettu, tai halkeamien vakavuutta ei haluttu ymmärtää.

Olemme myös taipuvaisia uskomaan tulkitsemaan asian siten, ettei halkeaminen aiheudu pyörästä tai sen voimista, vaan pleksin kemiallismekaanisesta heikkenemisestä.

Onneksi mp-liike hoiti osansa

Lukijaamme myös ihmetyttää aineen maahantuojan asenne vakavaan asiaan. Heillä oli hänen uusin rikkoontunut pleksinsä yli 2 kuukautta. Mutta he olivat tutkineet vain heidän omia valokuviaan ja puhdistusaineen eränumeroa, vaikka koko hoito oli ollut heidän nenänsä edessä puhdistuskokeilua varten.

Maahantuoja myös tarjosi mahdollisuutta, että he hankkisivat lukijamme piikkiin uuden pleksin ja tekisivät jatkotutkimuksen, joka asiakkaan olisi pitänyt maksaa, mikäli pleksi ei alkaisi säröillä. Lukijamme tietenkin kieltäytyi, sillä ajatus moisesta toimintamallista ei mahtunut hänen oikeustajuunsa.

Aineen maahantuoja on siis hoitanut osuutensa huonosti, mutta lukijamme kiittää moottoripyöräliikettä, josta hän on pleksit ostanut, eli RM Heinoa, joka on korvannut esimerkillisesti molemmat pleksit.

Ihmettelyä

Uusin pleksi on pysynyt lukijallamme ehjänä, kun hän on tehnyt pelkkiä vesipesuja. Testimielessä hän kokeili 5 itikoista -aineen maahantuojan palauttamalla vanhalla pleksillä uudelleen vielä kerran aineen vaikutusta. Hän kiinnitti pleksin pyörään.

Tässä on huomattava, että pleksi istuu asennettaessa paikalleen erittäin hyvin. Kolmen kiinnitysreiän päälle tulee ns. kisko, jossa on ruuvinreiät ja samalla estoholkki, ettei ruuvinkanta pääse suoraan kosketukseen pleksin kanssa, joten pleksin kiinnitys itsessään ei aiheuta vääntöä tai jännitettä pleksin pintoihin.

Lukijamme kynästä:

"Pleksi kiinni Bemariin. Odotin vuorokauden, ei lisää halkeamia. 5 itikoista -pullo käteen ja ohjeiden mukainen puhdistus kerran aamulla ja kerran illalla. Pleksin halkeaminen jatkui entiseen tapaan. Pisimmät halkemat yli 5 cm mittaisia. Lopetin puhdistuskokeilut ja kas kummaa, halkeaminen loppui vuorokauden sisällä. Pyörä seisoi koko testin ajan tallissa keskituella."

"Tiedän tapauksia metallin maailmasta. Kun pinta eloksoitiin tarkoituksena oli saada kaunis väri, mutta niin tapahtui, että pinnan ja metallin rungon kovuusaste muuttuivat ja  rasituksessa tapahtui vaarallisia repeämiä (tiedossani 3 samanlaista tapausta jonka jälkeen eloksointi siihen paikkaan lopetettiin). Voisiko kemikaali aiheuttaa tässä samaa ongelmaa?"

Näin kysyy lukijamme, nyt kysymme sinulta, onko sinulla ollut vastaavia kokemuksia ko puhdistusaineen tai jonkin muun puhdistusaineen kanssa? Kemistiystävältämme saamamme tulkinta on, että kemialllisia liuottimia tai happoja sisältävät pesuaineet saattaavat hyvinkin haurastuttaa pleksien materiaaleja, joten katsokaa, millä pesette pleksinne.

Aiheesta aiemmin sivuillamme: Ötökät kuuseen oikeilla aineilla