Moottoripyöräillessä tärinä, pöly ja kosteus voivat olla ongelmina, jos sinulla ei ole käytettävissäsi kunnollista kameralaukkua tai muuta suojaa varusteillesi. Perinteinen kameralaukku kyllä suojaa hyvin pehmusteineen, mutta se saattaa viedä tarpeettomasti tilaa, sillä siinä on paksu laukkumateriaali ja leveät olkahihnat ja muuta tilaa vievää. Kamera/tietokonereppu voi olla hyvä ratkaisu silloin, kun sitä kuljetetaan selässä, mutta sivu- tai takalaukkuun joutuessaan sekin vie liikaa tilaa.

Kamerainsertissä itsessään on hyvät pehmusteet, jotka suojaavat kameroita ja lisävarusteita kolhuilta. Inserttien suojaavuudessa ja tekolaadussa on kuitenkin runsaasti hajontaa, mikä näkyy myös niiden hinnoissa.

Tenba Tools BYOB 13 ja yksi mahdollinen varustus.

Tenba Tools BYOB 13 ja yksi mahdollinen varustus.

Testaamamme Tenban insertin hinta ei Amazonissa ole ollenkaan halvimmasta päästä, mutta sen laatu on ammattilaisluokkaa. Yksityiskohdat on mietitty tarkaan. Laukun sisusta on säädettävissä monipuolisesti ja ulkopuolisiin pääty- sekä etu- ja takataskuihin mahtuu myös muuta tavaraa. Myös käytetyt valmistusmateriaalit ovat laadukkaita ja kaikki tekojälki kestää tarkastelun.

Takataskuun mahtuu esimerkiksi vaikka tablettitietokone tai mahdollisesti jopa joku 11-13" läppäri. Tosin se ei ole suojattu taskun takaseinään päin, mutta kulkee kuitenkin mukana.

Tenba BYOB 13 litran insertti on tarkoitettu rungolle ja 2-3 objektiiville tai salamalle. Lisäksi mukaan mahtuu vara-akkuja, suotimia, muistikortteja, laturi ja kaapeleita, jopa irtokiintolevy, eli kaikki kamerajärjestelmän osalta tarpeellinen pitkääkin matkaa varten.

Etutaskuihin sopii lisäksi esimerkiksi lehtiö, kyniä, matkapuhelin ja käyntikortteja. Ja päätytaskuihin juomapullo, taskulamppu, pelikortit tai muuta tarpeellista.

Laukku / insertti on erittäin siistin näköinen ja laadukas.

Laukku / insertti on erittäin siistin näköinen ja laadukas.

BYOB 13 on hieman isokokoinen, eikä varmaankaan sovi järkevästi aivan kaikkiin reppuihin, sivu- tai takalaukkuihin. Kannattaa varmistaa, että laukku tosiaan mahtuu matkaan. Sen mitat ovat 34.3 x 14 x 24.1 cm, ja se painaa tyhjänä 363 grammaa. Siihen mahtuu todella hyvin ja kätevästi tavaraa, joten voi olla hyödyllistä tarkistaa, ettei se täyteen pakattuna ja takalaukkuun laitettuna ylitä pyöräsi sallimaa laukun kuormitusrajaa.

Kamerainserttejä ei oikeastaan koskaan ole tullut vastaamme mp-tarvikeliikkeissä tai kamerakaupoissa liikkuessamme, joten päädyimme tilaamaan omamme Amazonin verkkokaupasta Englannista.

Erillinen olkalaukku insertin päällä. Ratkaisu on toimiva.

Erillinen olkalaukku insertin päällä. Ratkaisu on toimiva.

Entä kantaminen?

Niin hyvä kuin Tenban BYOB 13 insertti onkin, niin yksi ongelma siinä on: kantaminen. Se on kyllä varustettu hyvällä salkkumaisella kantokahvalla, mutta kädessä sitä on pitkän päälle hankala kantaa. Lisäksi kun toinen käsi on varattu, insertti pitää laskea välillä kädestä, että saa molemmat kädet vapaaksi ja pystyy valokuvaamaan.

Onneksi ongelmalle on olemassa helppo ratkaisu: Tenban valmistama Packlite Travel Bag juuri kyseiselle insertille. Insertti pudotetaan Travel Bagiin, joka on äärimmäisen pelkistetyksi tehty, ja kokonaisuus toimii erittäin hyvin olkalaukkuna. Travel Bagin saa taiteltua itsensä sisään suojaan, jolloin sen voi kiinnikkeestä ripustaa suoraan insertissä olevaan hakaseen pois tieltä ja talteen käyttöä odottamaan.

Laukussa on runsaasti myös ulkopuolisia taskuja.

Laukussa on runsaasti myös ulkopuolisia taskuja.

Yhdistelmä toimii siis äärimmäisen mukavasti eikä laukku lisää insertin viemää tilaa tai tuo mitenkään radikaalisti lisää painoa kombinaatioon.

Amazon.uk:sta pikakuljetuksella tilattuna molemmat maksoivat rahteineen ja veroineen yhteensä 82,55 euroa, joten ratkaisu ei ole mitenkään edes hinnalla pilattu varsinkaan, jos tarkastelee paketin laatua.

Tenballa oli tarjolla pienempiäkin inserttejä irtolaukkuineen, jotka riittävät varmaan monelle ja vievät vähemmän tilaa repussa tai takalaukussa. Kannattaa selvittää mikä oma tarve oikeasti on, että saa sitten matkalle mahtumaan muutakin tavaraa laukkuihin kuin pelkät kameran suojavarusteet.

Edellä totesimmekin jo, että tarjolla on myös monen muun valmistajan inserttejä, kannattaa katsoa myös niitä. Oikeat tuotteet löydät käyttämällä haussa sanoja "Camera insert".

Amazonin Tenba-hakuun pääset tästä.

Tenba Tools BYOB 13 kamera insertti tai laukku.

Tenba Tools BYOB 13 kamera insertti tai laukku.

Tenban ratkaisu mahtuu tämä moottoripyörän takalaukkuun jopa pystyyn.

Tenban ratkaisu mahtuu tämä moottoripyörän takalaukkuun jopa pystyyn.

Takataskussa on tilaa iPadille tai muulle tabletille.

Takataskussa on tilaa iPadille tai muulle tabletille.

Ja insertin voi tietysti laittaa myös vaakaan.

Ja insertin voi tietysti laittaa myös vaakaan.