Motouutiset pääsi tutustumaan toimitusjohtaja Jon Lindin johtaman asiantuntijatiimin opastamana yrityksen kesällä valmistuneisiin tiloihin idyllisessä Vikmanshyttanin kylässä Taalainmaalla. Kylässä toimii yrityksen pääkonttori sekä tuotekehitysosasto ja vastavalmistuneet tilat mahdollistavat testauksen lisäksi tuote-esittelyt sekä käyttökoulutukset. 


Tilat Vikmanshyttanin kylässä ovat edustavat.

Tilat Vikmanshyttanin kylässä ovat edustavat.

Mitä CTEK tarjoaa moottoripyöräilijälle joka käyttää perinteistä lyijyhappo- tai hyytelöakkua?

CT5 Powersport

CT5 Powersport.

CT5 Powersport.

Laturivalmistaja CTEK:n referensseihin kaksipyöräisissä kuuluvat muun muassa Yamaha sekä BMW, joiden tarpeet ovat välittyneet tuotekehitykseen ja erityisesti seisonta-ajalliseen moottoripyöräkalustoon on suunniteltu CT5 Powersport -lataus- ja ylläpitolaturi. Laturi voidaan kytkeä määräämättömän pitkäksi ajaksi akkuun sen ollessa kiinni moottoripyörässä. Laite on suojattu väärän napaisuuden ja kipinöinnin varalta.

Motouutiset pääsi tutustumaan Mattias Ekströmin kotirataan joka soveltuisi toimittajamme mielestä myös Super Moto -käyttöön...

Motouutiset pääsi tutustumaan Mattias Ekströmin kotirataan joka soveltuisi toimittajamme mielestä myös Super Moto -käyttöön...

CT5 tarjoaa kolme valittavaa latausohjelmaa keskikokoisille lyijyhappoakuille, suljetuille ja imeytys-välilevyin varustetuille AGM- lyijyhappoakuille sekä ohjelman syystä tai toisesta syväpurkautuneiden akkujen elvytykseen. Laturi toimii myös hyytelöakkujen kanssa, niissäkin kapasiteettivälillä 5-25Ah.

CTEK5:n diagnoosi - ja lataustoiminnot:

 • - Sulfaatinpoisto: Jännitepulssit poistavat sulfaattikiteitä akun lyijylevyistä, jolloin akun kapasiteetti palautuu.
 • - Pehmeä käynnistys: Laturi testaa, kykeneekö akku vastaanottamaan varausta. Lataus alkaa, jos akku on kunnossa.
 • - Bulk; peruslataus: Akkua ladataan enimmäisvirralla, kunnes noin 80% akun varauskyvystä on saavutettu.
 • - Absorptio, käyttövalmis: Akkua ladataan alenevalla virralla, kunnes 100% akun varauskyvystä on saavutettu.
 • - Analysointi: Testaa, kykeneekö akku säilyttämään varauksen. Jos akku ei säilytä varausta, se on ehkä uusittava.
 • - Recond, elvytys: Syväpurkautuneiden akkujen elvytysohjelma.
 • - Float, ylläpito: Akun varausta pidetään maksimitasolla lataamalla sitä vakiojännitteellä.
 • - Pulse, pulssiylläpito: Ylläpitovaihe pitää akun varauksen 95–100 %:n tasolla. Laturi tarkkailee akun jännitettä ja antaa tarvittaessa latauspulssin, jotta akku pysyy aina täyteen ladattuna.
 • Suzukin 750-kuutioinen ja 155-hevosvoimainen moottori tarjosi puuhaa crosskartin ratissa. Lähdössä Tekniikan Maailman Heikki Parviainen.

  Suzukin 750-kuutioinen ja 155-hevosvoimainen moottori tarjosi puuhaa crosskartin ratissa. Lähdössä Tekniikan Maailman Heikki Parviainen.

Onko moottoripyörässäsi litiumakku?

Yhä useammin moottoripyörän akkukotelosta löytyy litium-rautafosfaattiakku. Maailmanlaajuisesti suuntaus litiumakkuihin selittyy yksittäisen motoristin tarpeiden lisäksi ympäristöarvoilla. Lyijytön, elohopeaton ja rikkihapoton litiumakku painaa noin kolmanneksen vastaavasta lyijyakusta ja saattaa olla saman verran pienempi, joten myös logistinen kestävä kehitys edistää LiFePO₄- akkujen markkinoille tuloa. Koko- ja paino-ominaisuudet yhdessä vahvan käynnistysvirran kanssa antavat motoristille tuntuvia hyötyjä, mutta lataus- ja ylläpito vaativat oikeat välineet.

Lithium XS

Lithium XS.

Lithium XS.

Litiumakun latauksessa laturin tärkeimpiä ominaisuuksia ovat kennojen tasapainotukseen ja alijännitesuojan (UVP) resetointiin syväpurkauksen myötä tarvittavat ominaisuudet. Lithium XS on helppokäyttöinen, 8-vaiheinen laturi, joka voidaan kytkeä toimintaan irrottamatta akkua ja se on tarkoitettu jätettäväksi kytkettynä pyörään.

Motoristin elämää helpottavia lisävarusteita

Indicator Eyelet M8

CT5 Powersport -pakettiin sisältyvien kaapelileukojen ja M6-kokoisin liittimin varustetun pikaliittimen lisäksi tarjolla on kuvan Indicator Eyelet. Lisävaruste on oivallinen ratkaisu hankalassa paikassa sijaitsevan akun lataukseen. Vesitiivis pikaliitin sisältää ”led- liikennevaloin” toteutetun näytön, jolla akun varaustilaa kykenee seuraamaan värien mukaan.

Ylempänä Indicator Eyelet ja alempana Indicator Plug.

Ylempänä Indicator Eyelet ja alempana Indicator Plug.

Indicator Plug 12V

Kuvan lisälaite on suunnattu BMW-moottoripyörien omistajille. Varaustason ilmaiseva adapteri on suunniteltu siten, että lataaminen onnistuu CANBUS- väylän kautta, ilman että akkua napoineen tarvitsee saada esille.

CTX Battery Sense

Battery Sense tarjoaa ajoneuvosi akun varaustilan seurantamahdollisuuden Bluetooth-yhteyden kautta. Kytkemällä laitteen akkuun ja lataamalla ilmaisen sovelluksen puhelimeen App Storesta tai Google Play -kaupasta, voit seurata akun kuntoa reaaliajassa ja saat ilmoituksen jos akun varaustila on laskenut tai analysointia ei ole tehty seitsemään vuorokauteen. Voit kytkeä Battery Sense -laitteeseen kymmenen puhelinta, joka lisää laitteen käyttömahdollisuuksia akkuja tarvitsevissa laitteissa.

CTEK Battery Sense.

CTEK Battery Sense.

Uutuksia pääsi testaamaan omin käsin ja moottoripyöräorientoituneita toimittajia oli jonossa.

Uutuksia pääsi testaamaan omin käsin ja moottoripyöräorientoituneita toimittajia oli jonossa.

CTEK on tunnettu pantenteistaan. Tuotteiden kehityksessä käytetään muun muassa 3D-tulostusta.

CTEK on tunnettu pantenteistaan. Tuotteiden kehityksessä käytetään muun muassa 3D-tulostusta.