Käytännön testiin oli varauduttu hyvin: moottoripyörän tuulilasi oli ollut pesemättä reilusti yli 20 000 kilometrin matkan satunnaisia viime vuoden kesän luomusateita lukuunottamatta. Tuulilasi oli täynnään hyttysten, kärpästen, ampiaisten ja ties minkä muiden olentojen jäännöksiä. Lämmin viime kesä oli vielä suorastaan polttanut pleksiin liiskaantuneet ötökät tuulilasiin kiinni. Kyse oli siis kovasta haasteesta mille tahansa pesuaineellle.

Tuulilasi oli todella likainen ja pinttynyt.

Tuulilasi oli todella likainen ja pinttynyt.

Pesuaineet

Testiin valittiin kolme pesuainetta. Yksi niistä otettiin vertailupesuaineeksi, eli se napattiin suoraan oman autotallin hyllystä. Kyseessä oli käytännön auton- ja moottoripyörien pesuissa asialliseksi havaittu Meguairs NXT autoshampoo. Sitä ei ole erityisesti suunniteltu auton saatikka sitten moottoripyörän tuulilasien / pleksien pesuun, vaan sen voinee luokittaa enemmän ajoneuvojen yleispesuaineeksi. Toinen aine on Korrekin tuulilasinpesuun suunniteltu lasinpesuvaahto, jonka pitäisi sopia sekä muovisille että lasisille tuulilaseille. Kolmas aine on Sonax Extreme hyönteisirrote, joka Korrekin tavoin sopii molemmille valmistusmateriaaleille.

Meguairs NXT autoshampoo.

Meguairs NXT autoshampoo.

Korrek lasinpesuvaahto.

Korrek lasinpesuvaahto.

Kunkin aineen pesumetodiikka poikkeaa toisestaan. Siinä missä Korrekin vaahto suihkutetaan aerosolipullosta tuulilasin pintaan, Meguairsin kanssa puolestaan toimitaan niin, että pestävä pinta ensin huuhdellaan, ja sitten laimennettu pesuaine (korkillinen per litra vettä) levitetään sen pintaan pesukintaalla ja sitten lopuksi huuhdellaan pesuaine pois. Sonax suihkutetaan pumppuspraypullosta suoraan pestävälle pinnalle, annetaan vaikuttaa 3-5 minuuttia (valitsimme täyden ajan lian pinttyneisyyden vuoksi) ja huuhdellaan sitten pois.

Sonaxilla on myös myynnissä erillinen hyönteisten poistoon käytettävä sieni, mikäli hyönteisten valkuaisjäämät ja veriläikät eivät vielä pesussa lähde.

Sonax Extreme hyonteisirrote.

Sonax Extreme hyonteisirrote.

Korrekin ohjeessa todetaan vain, että vaahto suihkutetaan 20 cm etäisyydeltä pestävään kohteeseen. He eivät ehkä ole tulleet ajatelleeksi, että on olemassa ihmisiä, jotka eivät pese autoaan tai moottoripyöräänsä viikottain. Pesuohjeessa ei siis puhuta mitään siitä, miten kauan vaahdon pitäisi antaa vaikuttaa.

Testiasetelma

Testialueet puhdistamattomina. Vasemmalta Meguairs, Korrek ja Sonax.

Testialueet puhdistamattomina. Vasemmalta Meguairs, Korrek ja Sonax.

Totesimme moottoripyörän tuulilasin koko pinnaltaan tasaisen pinttyneen likaiseksi, joten jaoimme sen maalarinteipillä pystysuunnassa kolmeen osaan pesutulosten kokeilemista varten. Edestä katsoen vasemmanpuoleinen osa käsiteltiin Meguairsin autoshampoolla, keskimmäinen Korrekin vaahdolla ja oikeanpuoleinen Sonaxin hyönteisirrotteella. Kukin osa käsiteltiin vuorollaan mahdollisesta esipesusta aina kuivaamiseen asti siten, että muut kaksi oli peitetty ja suojattu muovilla pesuaineiden leviämisen estämiseksi.

Testipyörässä on onneksi sähköisesti säätyvä tuulilasi, joten sen sai riittävän ylös testiä varten

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lähikuvaa pleksiin palaneista hyönteisten jäämistä.

Testitulokset

Meguairs menestyi kohtuullisen hyvin testissä, kun ottaa huomioon, että se ei ole pelkästään tuulilasin pesuun tai hyönteisten jäämien poistoon tarkoitettu pesuaine. Sen pesutulos oli muuten hyvä, mutta kaikkia pinttyneimpiä valkuaisainejäämiä se ei kyennyt poistamaan, vaan niitä jäi tuulilasin pintaan. Sen pesutulosta olisi mahdollisesti pystynyt parantamaan vahvemmalla tai laimentamattomalla pesuliuoksella, antamalla pesuaineen vaikuttaa, ja kuumemmalla vedellä, nyt vesi oli noin 25-asteista.

Meguairs vuorossa.

Meguairs vuorossa.

Korrekin lasinpesuvaahto antoi yllätykseksemme kaikkein huonoimman tuloksen näistä kolmesta, sillä ohjeiden mukaan tehdyn ensimmäisen pesukerroksen jälkeen tuulilasissa oli selvästi eniten hyönteisten jäämiä. Muun lian Korrek’kin poisti kohtuullisen hyvin (pöly, kura jne.). Koska ohjeessa ei ollut mainintaa siitä, pitääkö aineen antaa vaikuttaa, kokeilimme suihkuttaa uudelleen samaan ruutuun ainetta, ja jätimme sen vaikuttamaan joksikin aikaa. Toisella käsittelykerralla tulos parani ja ylsi miltei Meguairsin tulokseen, mutta vain miltei. Tosin vaahto tuntui pehmentävän hyönteisten jäänteitä, joten ehkä painepesurilla suoritettu huuhtelu olisi poistanut vielä osan niistä.

Korrekin alue ennen pesua.

Korrekin alue ennen pesua.

Kokeen jälkeen selvisi, että Korrekin lasinpesuvaahto on tarkoitettu ensisijaisesti tuulilasin sisäpesukäyttöön. Tämä asia ei tullut missään vaiheessa selväksi ostotilanteessa eikä myöskään pakkauksen ohjeista tai pakkauksen tuotekuvasta.

Korrekin vaahtopesu.

Korrekin vaahtopesu.

Sonax Extreme hyönteisirrote osoittautui kirkkaasti voittajaksi. Sitä ei ole turhaan kehitetty tähän käyttöön. Sonaxin jäljiltä hyönteisjäämät ja muukin lika loistivat poissaolollaan. Mikä parasta, kun koko tuulilasi pestiin testin jäljiltä Sonaxilla, myös maalarinteipillä varjellut kohdat, muilla aineilla pestyt alueet ja pleksiin jääneet teipin liimat puhdistuivat moitteettomasti. Sonax oli myös vaivaton käytettävä: sen pesutulosta ei tarvinnut jossitella eikä tehdä mitään ylimääräistä. Voimme siis suositella sitä ehdoitta tuulilasin - pinttyneenkin sellaisen - puhdistamiseen, ehkä kannattaa vielä erikseen todeta, että pesutuloksen laatu yllätti meidät erittäin positiivisesti, sillä muovinen pinta on pesujäljen kannalta ongelmallisempi kuin lasinen.

Meguairsin pesutulos.

Meguairsin pesutulos.

Korrekin kahden kierroksen pesutulos.

Korrekin kahden kierroksen pesutulos.

Sonax oli kirkkaasti paras.

Sonax oli kirkkaasti paras.

Sonaxin hyönteissieni jäi siis tällä kertaa kokonaan kokeilematta. Kuten oheisista kuvista huomaa, tuulilasin muovi on naarmuuntunut, mutta se taas ei sinänsä vaikuta pesutulokseen eikä sen arviointiin. Testissä ollut tuulilasi on tummennettu.

  Meguairs NXT Korrek Sonax Extreme
Käyttötarkoitus Autoshampoo Lasinpesuvaahto Hyönteisirrote
Käyttöohje

Varmista, että auto on viileä ja varjossa. Huuhtele pinta vedellä. 4 korkillista tiivistettä ämpäriin, päälle 4 l vettä. Pese auto pesukinnasta käyttäen, huuhtele hyvin. Kuivaa parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi

Suihkuta noin 20 cm etäisyydeltä käsiteltävään kohteeseen. Pyyhi kuivaksi puhtaalla kankaalla tai paperilla.

Suihkuta ainetta puhdistettavalle alueelle, anna vaikuttaa 3-5 min. Erityisen pinttyneet hyönteiset voidaaan poistaa erikoissienellä. Käsittelyn jälkeen huuhtele auto huolellisesti tai pese auto shampoolla. Käytä myös ennen konepesua

Pakkauskoko 520 ml 300 ml 500 ml
Hinta 14,00 € - 9,50 €

 

Pesutulos takaa. Vasemmalla Sonax, sitten Korrek ja oikella Meguairs. Viimemainitus tulos karsii kuvassa viistosti tulevasta valosta. Todellisuudessa jalki oli parempaa kuin Korrekilla.

Pesutulos takaa päin katsottuna. Vasemmalla Sonax, sitten Korrek ja oikella Meguairs. Viimemainitus tulos karsii kuvassa viistosti tulevasta valosta. Todellisuudessa jalki oli parempaa kuin Korrekilla.