Mitä tapahtuu miehelle, joka melkein voipaketin kokoisesta kiertelee isänsä mukana moottoriurheilukisoissa? Karkaako veikkaus kauas, jos arvelee, että hänestä tulee joko ralli- tai endurokuski tai sitten valo- ja/tai videokuvaaja?

– No kyllähän tässä nimenomaan niin on käynyt, nauraa moottoriurheilun kuvaamiseen erikoistunut 31-vuotias Joonas Lehtinen Punkalaitumelta. – Pienestä pitäen on isäukon kanssa kierretty ralleja, jokkiskisoja ja erimoisia kilpailuja. Kai se jälkensä jättää.

Lehtisellä on sivuammatiksi muuttuneen kuvausharrastuksensa seurauksena kaksi sivustoa, harrastesivusto JM-Motormedia ja Tmi Joonas Lehtinen. Ensimainittuun on arkistoituna ja katsottavissa moottoriurheiluun ja mm. hevosurheiluun liittyvää materiaalia vuodesta 2005 alkaen, ja jälkimmäisestä taas löytyvät Lehtisen kaupalliset tuotteet: videoklipit kisoista, Enduro Action -koosteet ja valokuvat erilaisista enduro- ja rallikisoista.

SM Enduro Hyvinkää 2022. Kuva Joonas Lehtinen.

SM Enduro Hyvinkää 2022. Kuva Joonas Lehtinen.

Palataan kuitenkin vielä hetkeksi moottoriurheiluun. Paitsi että olet innokas fani, niin oletko itse kilpaillut?

– Tulihan sitä ajettua kartingia 10-12-vuotiaana useamman vuoden ajan. Lisäksi olen ajanut muutaman rallin ja jokusen rallisprintin vuosina 2015-2016.

Kuvausta jo vuodesta 2005

Miten tämä kuvauspuoli sai alkunsa?

– Kun kiersimme kisoja, niin isäukko osti vuonna 2003 videokameran ja alkoi kuvata kisoja, ja siitä videohomma sai alkunsa. Vuonna 2005 aloin itsekin kuvaamaan enemmän ja sain joululahjaksi oman kameran. Saimme samalla enemmän materiaalia, kun kuvasimme eri kohdista rataa.

Nykyään Joonas kiertää kisoja enemmän yksin, mutta hänen isänsä lähtee aika usein mukaan katsomaan ja kuvaamaan.

Sinulla on, ja tulee jatkuvasti myyntiin lisää kisakuvia ja -videoita. Lisäksi niitä on kuvattu monikameratuotantoina, miten se on mahdollista?

– Kun on aikansa kierrellyt kisoja, niin on tullut kavereita tutuksi ja teen esimerkiksi Enduro Action -koosteita, jotka sisältävät kaikenlaisia valittuja tilanteita ja kommelluksia kisoista. Käyn melkein joka viikonloppu kuvaamassa jotain moottoriurheilulajia, ja meillä on useista lajeista tarjolla video- ja kuvamateriaalia.

Erikoistunut endurovideoiden kuvaaja

Joonas Lehtisen selfie, otettu Jämsän endurossa viime vuonna.

Joonas Lehtisen selfie, otettu Jämsän endurossa viime vuonna.

– Olemme erikoistuneet enduropuolelle, ja meillä on runsain mitoin tarjottavaa sillä puolella. Olemme itse asiassa ainoa Suomessa, joka on keskittynyt lajin videointiin. Rallipuolella on tekijöitä puolestaan paljon, mutta teemme heidän kanssaan paljon yhteistyötä, emmekä kilpaile heidän kanssaan.

Lehtisen yritys myy netin kautta ladattavia maksullisia videoklippejä ja dvd-levyjä. Ladattavat videoklipit alkavat olla se suosituin myyntiartikkeli.

Videoklippejä tilaavat myös yksityiset kilpailijat omista suorituksistaan. Ne ovat räätälöityä tavaraa, jotka kerätään tilaajan suorituksista kisan aikana purkkiin saaduista kuva- ja videomateriaaleista.

– Me saamme rakennettua aika kattavia videoklippejä, kun radan varrella on useampi tuttu kuvaamassa. Kun liittää kaiken materiaalin yhteen nippuun, niin yleensä on varaa valita, mitä otoksia haluaa käyttää, Lehtinen kertoo.

– Yleensä kuvaajia on kisassa radan varrella kaksi tai kolme ja lisäksi meillä on kiinteästi jalustalle asennettuja kameroita kuvaamassa sopivissa paikoissa. Kuvaamme Handycam-tyyppisillä videokameroilla ja kiinteästi asennetut kamerat ovat yleensä gopro-tyyppisiä actionkameroita.

Sisu Extreme 2021. Kuva Joonas Lehtinen.

Sisu Extreme 2021. Kuva Joonas Lehtinen.

Kuljettajakohtaisia videokoosteita

Editoit ilmeisesti itse videot, miten toiminta etenee kuvausten jälkeen, ja miten asiakkaat saavat tilattua ajostaan videon?

– Teen kisan jälkeen tapahtumasta videokoosteen, josta näkee, mistä kaikista kuvauspaikoista saa valittua otoksia. Sen avulla voi tilata omista ajoistaan videokoosteen. Yksittäisiä videoleikkeitä ei itse ajosta voi nähdä etukäteen. Koosteesta voidaan myös jättää pois kohtia, joita kuski ei sinne halua.

– Monet endurokuljettajat haluavat nähdä myös ulkoapäin, miltä oma ajaminen näyttää. Lisäksi videokoosteet toimivat mukavana muistona, jos kisa on mennyt hyvin. Jos ajattelee esimerkiksi Päijänneajoa, ja varsinkin jos siinä pääsee maaliin, niin vuosien kuluttua on kiva muistella kisaa ja pyöritellä videoklippejä.

Miten pitkiä kuskikohtaiset videokoosteet ovat?

– Videoleikkeen pituus riippuu kuskista ja kisasta. Päijänneajosta, kun rämmitään kaksi päivää pusikoissa, niin kuskikohtaisen videon pituus on jossain 6-20 minuutin välillä. Jos kisa on lyhyempi ja kuvaajia vain kaksi paikalla, pituus voi olla vaikkapa minuutin pari. Silloin ei synny niin paljon kuljettajakohtaista materiaalia.

Klippien hinnat muodostuvat materiaalin pituuden mukaan.

Alla esimerkki Lehtisen videotuotannosta, se sisältää klippejä kisoista ja Enduro Action vuosikoosteista.

Enduro haaste editoijalle

Teille kerääntyy ilmeisesti videomateriaalia aika tavalla kisaa kohden. Kauanko kestää, ennen kuin saat kisavideokoosteen näytille?

– Pyrin parin päivän sisällä saamaan kisasta kuin kisasta videokoosteen esille, että ihmiset pääsevät katsomaan, mitä tällä kertaa videolta löytyy.

– Minulle on vuosien varrella kertynyt vakioasiakaskuntaa sekä rallipuolelta että endurohommista. Monien kuskien osalta tiedän kisasta kotiin tultuani kerätä videoleikkeet valmiiksi.

Eikö yksittäisen kuljettajan kuvaleikkeiden kerääminen laajasta videomateriaalista ole hidasta ja työlästä puuhaa?

– Onhan siinä tietysti haasteensa. Välillä se on raskasta ja hidasta. Näin on erityisesti enduron kohdalla, jossa tullaan radalle täysin satunnaisessa numerojärjestyksessä. Rallipuolella asia on aivan eri, kun autot tulevat numerojärjestyksessä.

– Välillä saa moneen kertaan selata kaikki klipit, jos ei muista missä mikäkin leikkeenpätkä on. Sitten toisaalta on tosi palkitsevaa, kun saa hyvän videon tehtyä ja saa kehuja siitä, Lehtinen pohtii.

Neste Tuliruusu Snow SM enduro 2022. Kuva Joonas Lehtinen.

Neste Tuliruusu Snow SM enduro 2022. Kuva Joonas Lehtinen.

 

Enduro Action -vuosikoostevideot

Millaisia nämä Enduro Action -videot ovat, ja mitä niissä on?

– Enduro Action -koosteet meillä on tarjolla vuosilta 2020 ja 2021. Niistä on sekä kotisivuiltamme ostettavissa ja ladattavissa olevat nettiversiot että dvd-versiot. Niihin on kerätty vuoden aikana kuvatuista kisavideoista valikoituja kaikkein parhaimpia tilanteita; sekä hauskoja että yllättäviä sellaisia. Kummankin videokoosteen kesto on neljä tuntia eli aika paljon meille tosiaankin kertyy materiaalia vuoden mittaan.

– Kiinnostus näitä videoita kohtaan näyttää olevan kasvussa, eikä ihmekään, koska tuollaisia ei ole ollut tarjolla. Paitsi että Turun videokuvaus teki vastaavia 20 vuotta sitten.

Entä Enduro Action videoiden hinnat?

– Olemme pyrkineet pitämään ne maltillisina. Ladattavana nettiversiona niiden hinta on 20 euroa per kooste, mikä ei ole paljon neljän tunnin videosta. Vuoden 2020 videon hinta dvd:nä on 20 euroa ja 2021 25 euroa. Molemmat hinnat lähetyskuluineen.

– Olen itsekin kiinnostunut lajista, mutta aina en ehdi joka paikkaan. Onneksi yhteistyökumppanini, joko JK-Rallikuvat tai Tangoteam Motorsports, hoitaa silloin kuvauksen niin saan materiaalia tapahtumista. Teemme muutenkin paljon yhteistyötä, Lehtinen kertoo.

Joko olet hankkinut enduropyörän?

– En aivan vielä, ja oma ralliautokin on kaadon jäljiltä remonttivaiheessa. Kuvaaminen on paljon halvempaa kuin se, että menee hajoittamaan vehkeet jonnekin pöpelikköön, Lehtinen hymyilee.

Ja pianhan kausi 2022 on lopussa ja uusi Enduro Action -video odotettavissa markkinoille. Seuraavaksi mies menee kuvaamaan EM- / SM-enduroa Sipooseen 23. - 24.7. Sen jälkeen kuvaustiimin kulku vie SISU Extremeen, josta materiaalia kertyy perinteisesti paljon.

JM-Motormedian sivustolle pääset tästä ja Tmi Joonas Lehtisen sivuille tästä.