Svalan historiaa

Elli Svala ryhtyi sodan jälkeen valmistamaan armeijan vanhoista mantteleista perheelleen käyttövaatteita. 1955 hän perusti miehensä Paavo Svalan kanssa Kärsämäelle yrityksen, joka valmisti tuolloin Suomi-verkkareita ja alusasuja. 1960-luvulla tuotantoa laajennettiin ja koneistettiin, kun tuotteiden menekkiä löytyi Suomen rajojen ulkopuoleltakin. Samalla Kärsämäen Trikoo-nimellä toiminut yritys rekisteröi nimekseen Finnsvala Oy.

Finn Svalan ompelimo vuonna 1957.

Finn Svalan ompelimo vuonna 1957.

Kotimaisen työn ja laadun merkitys

Vuonna 1972 yritys siirtyi Ellin ja Pekan pojan Kyösti Svalan ja hänen vaimonsa Raijan johdettavaksi. Finnsvala keskittyi puuvillaisten perusalusasujen tuotantoon. Parhaimmillaan Svalalla oli 200 työntekijää.

90-luvulla iski lama ja samaan aikaan alettiin Kiinasta tuottaa Suomeen halpavaatteita, mikä puraisi syvälle suomalaiseen tekstiiliteollisuuteen, myös Finnsvalaan. Siinä, missä useat tehtaat lopettivat tai siirsivät omaa tuotantoaan ulkomaille, Svala pysyi tiukasti juurillaan Kärsämäellä ja panosti entistä enemmän kotimaiseen työhön ja tuotteidensa laatuun. Laman myötä Finnsvala erikoistui teknisten alusasujen ja lämpökerrastojen valmistamiseen.

Finn Svalan ompelimo 1980.

Finn Svalan ompelimo 1980.

Kyösti Svala oli perinnemoottoripyöräharrastaja ja -rakentaja. Hän kehitti yhteistyössä Työtehoseuran kanssa verkkoalusasun, joka pitää ihon kuivana eikä sido itseensä kosteutta, vaan sopeutuu kehon lämpötilaan. Se viilentää kuumalla ja lämmittää kylmällä ilmalla. Samalla se on lisäksi erittäin kevyt, joustava ja materiaaliltaan kestävä. Voi olettaa, että motoristina Kyösti Svala inspiroitui kehittämään myös tuulenpitäviä tuotteita, kuten Coolmax-kypärähupun ja -kaulurin Finnsvalan mallistoon.

Vaikka verkkoalusasu periaatteessa on tekniikaltaan yksinkertainen, niin verkon silmukkaväli ja materiaalit ovat vielä tarkemmin mitoitetut kuin kalaverkossa. Oikea välistys takaa ilman oikean kulun ja toiminnan. Näin yksinkertaisessa vaatteessa on mukana todellista huipputeknologiaa.

Verkkoalusasu kehitettiin alunperin Työtehoseuran kanssa.

Verkkoalusasu kehitettiin alunperin Työtehoseuran kanssa.

Naapurista uusi omistaja

Perheyritys oli Svalojen omistuksessa yli 60 vuotta, mutta Kyösti ja Raija eivät löytäneet työlleen jatkajaa, joten he laittoivat yrityksen myyntiin. Uusi omistaja löytyikin lähes naapurista.

– Olen lähtöisin Kärsämäeltä, mutta muutin Helsinkiin opiskelemaan ja jäin sinne tekstiilialan töihin. Alkuun ajattelin, etten koskaan halua muuttaa takaisin, mutta asuttuani kaksikymmentä vuotta Helsingissä kuulin, että Finnsvala on myynnissä, joten päätin palata takaisin. Vuonna 2015 ostin yrityksen. Tuolloin täällä oli lisäkseni vain kaksi ompelijaa. Palkkasin lisää työntekijöitä ja pian entiset tilat alkoivat käydä ahtaaksi. Vuonna 2018 valmistuivat nämä uudet toimitilamme, joiden yhteydessä on myös meidän Outlet-myymälämme.

– Ensimmäiset vuodet pyöritin yksin tätä yritystoimintaa, mutta kolme vuotta sitten mieheni Kimmo Aakko tuli mukaan, ja hän hoitaa nyt markkinointia ja vientiä. Muutenkin olemme rekrytoineet lisää henkilökuntaa, enää ei kaikkea tarvitse tehdä itse. Tällä hetkellä Finnsvala Oy työllistää noin 18 henkilöä, kertoo Finnsvala Oy:n omistaja Onerva Aakko.

Onerva Aakko Kärsämäen myymälässä.

Onerva Aakko Kärsämäen myymälässä.

Tuotekehitys jatkuu

– 90-luvulta asti täällä on tehty merinovillatuotteita ja verkkoalusasuja. Laajennamme tuotantorepertoaaria toimiviin ja teknisiin vaatteisiin. Osa asiakkaista mieltää tuotteemme enemmän kylmän kelin tuotteiksi, vaikka esimerkiksi tuo verkkoalusasu toimii myös kesäkeleillä. Lisäämme valikoimaan ohuempaa t-paitaa ja muita sen tyyppisiä arkeen sopivia asusteita.

Kotimaisuus on arvo

– Kotimaisuusaste on meillä ollut aina korkealla. Langat ostetaan Euroopasta, mutta kankaat kudotaan Suomessa ja kaikki tuotteet valmistetaan täällä Kärsämäellä. Tuotteemme ovatkin avainlipputuotteita.

Svala of Finlandin asustevalikoimaa.

Svala of Finlandin asustevalikoimaa.

Ekologista

– Maailma muuttuu ja kaikki pitäisi olla ekologista, kierrätettävää, maatuvaa ... täysin luonnonkuitua. Tässä kehityksessä olemme vahvasti mukana. Tässäkin merinovillapaidassa polypropyleeni on korvattu tencelillä, ja kunhan Suomesta alkaa saada ionsell-, eli selluloosakuidusta valmistettua neuloslankaa, niin mehän neulotaan se tuohon sisään. Sitä ei vielä ole, mutta odotamme sitä kuin kuuta nousevaa. Sitä on enemmän kudotuissa kankaissa, mutta ei vielä neuloksissa, Onerva Aakko harmitteli.

Hinta

– Kotimainen työ on arvokasta ja luonnollisesti sekin näkyy hinnassa. Tuotteemme ovat monien mielestä kalliita, mutta asiakkaamme tietävät, että tuotteemme ovat laadukkaita ja äärimmäisen kestäviä, Kimmo Aakko totesi.

Svala of Finlandin tuotteet ovat korkealaatuisia, kestäviä  ja kotimaisia.

Svala of Finlandin tuotteet ovat korkealaatuisia, kestäviä ja kotimaisia.

Verkkoalusasu on joustava, antibakteerinen ja kosteutta siirtävä

Verkkoalusasu on tehty polypropyeenineuloksesta, mikä on täysin kosteuden siirtävä, erittäin joustava ja antibakteerinen. Kudos on käsitelty hopeaionisoinnilla, siksi bakteerit eivät kasva. Verkon eristävyys perustuu silmukoihin jäävään ilmakerrokseen, siksi verkkoalusasua voi käyttää ympäri vuoden. Moottoripyöräilyssä, kelkkailussa, pyöräilyssä ja laskettelussa, eli kaikissa harrasteissa, missä olosuhteet tai oma aktiivisuustaso vaihtelevat, verkko toimii erinomaisesti alimmaisena kerroksena. Valikoimassa on eri värejä ja eri lahkeen- ja hihan pituuksilla olevia tuotteita.

Verkkoalusasu on kosteuden siirtävä, erittäin joustava sekä antibakteerinen ja kehitetty yhdessä Työtehoseuran kanssa.

Verkkoalusasu on kosteuden siirtävä, erittäin joustava sekä antibakteerinen ja kehitetty yhdessä Työtehoseuran kanssa.

Tuulenpitävät tuotteetkin hengittävät

Näissä on materiaalina täysin tuulenpitävä, mutta hengittävä, monikerroksinen neulos, jossa tuulenpitävä kalvo on neuloskerrosten välissä. Kalvo ei koske ihoa, vaan ihoa vasten on aina kosteuden siirtävä sisäpinta. Neulos on napakka, mutta joustava, muotoon palautuva ja hyvin pitkäkestoinen materiaali.

Onerva Aakko esittelee tuulenpitävää kauluria.

Onerva Aakko esittelee tuulenpitävää kauluria.

Kaikissa huppumalleissa on päälaella Coolmax-verkko, joka luo käyttömukavuutta siltäkin osin, että päälaen kautta pääsee enin lämpö ja kosteus pois. Käyttömukavuutta lisää sekin, että kaikki saumat ovat litteinä tasosaumoina ja kasvojen ympäri menevä "kanttaus", on tehty joustavasta materiaalista ja ommeltu joustavalla langalla, joten se ei kiristä. Huppuja löytyy monenlaisia, kahdesta eri vahvuudesta ja myös tuulen pitäviä kaulureita.

Finnsvala Oy:n tehdas ja outlet-myymälä sijaitsee Kärsämäellä.

Finnsvala Oy:n tehdas ja outlet-myymälä sijaitsee Kärsämäellä.

Mistä Svala of Finlandin tuotteita saa?

– Outlet myymälämme lisäksi tuotteita voi tilata verkkokaupastamme täältä. Teemme yhteistyötä myös Duellin kanssa, eli tuotteemme ovat saatavilla Duell kauppiaiden- ja heidän verkkokauppojensa kautta. Kierrämme eri messuilla ja tapahtumissa. Moottoripyörätapahtumista tänä vuonna olemme mukana Jänkhällä Jytisee -tapahtumassa ja MAD Himos (Moto Adventure Days Finland) -päivillä ja varmasti jälleen MP23-messuilla, vakuutti Kimmo Aakko.

Finnsvala Oy jalkautuu myös moottoripyörätapahtumiin.

Finnsvala Oy jalkautuu myös moottoripyörätapahtumiin.

Moottoripyöräily yrittäjäperheen harrastuksena

– Kimmo on pitkän linjan motoristi. Hän ajelee tällä hetkellä matkaendurolla (GS). Itselläni on 300cc Vespa. Teemme välillä yhteisiä ajoreissuja ja minua harmittaa, kun kukaan ei nosta kättä Vespa-kuskille, vaikka itse morjestan kaikki vastaan tulevat motoristit, naureskeli Onerva Aakko.

Finnsvala Oy, Paanutie 4, 86710 Kärsämäki

Verkkokauppa: https://svala.com

Finnavala Oy:n Facebook-sivuille pääset tästä  tästä

Edit. 28.07.2022 klo 15.40 yrityksen nimi Svala Oy Finnsvala Oy:ksi