Sinä heinäkuisena viikonloppuna, kun vierailimme Kylpylähotelli Päiväkummussa, oli siellä meneillään iso Gold Wing Owners Finlandin kansainvälinen kokoontumisajo. Tapahtumassa oli mukana noin 220 moottoripyörää ja yli 300 rallivierasta 15 eri maasta. Isoja moottoripyöriä oli kaikkialla majoitustilojen edessä. Hotellin normaalisti pelikenttänä toimiva nurmikko oli täynnä telttoja ja myös pyöriä, lisäksi kaikki majoitustilat olivat täynnä.

Kylpylähotelli Päiväkummun pelikenttä muuntautuu vaikka campingalueeksi.

Palvelu pelasi silti hyvin ja normaalisti. Tyytyväisiä kuuluivat olleen myös Wingistit tapahtumaansa. Tapahtuma sujui, ja hotelli hoiti oman osansa järjestelyistä, kuten bajamajat nurmikentälle sekä tietysti ruokailut ja muut vastaavat käytännön järjestelyt. Erilaisia tiloja oli käytettävissä riittävästi ja lauantai-illan pääjuhla pidettiin hotellin Monitoimihallissa.

Monitoimihalliin mahtuu kolme lentopallokenttää, tällä kertaa se toimi motoristien iltajuhlan viettopaikkana.

Kylpylähotelli Päiväkumpu sijaitsee Sammatin ja Fiskarsin välisellä mukavan mutkikkaalla tiellä numero 104 Lohjanjärven rannalla. Kuten maisema lähiseuduilla yleensäkin, myös Päiväkummun maasto on kohoilevaa ja luo miellyttävän ympäristön, jota on taitavasti hyödynnetty kylpylähotellin rakentamisessa. Päärakennukset nousevat parinsadan metrin päähän rannasta, jossa on hyvä uimaranta, rantasauna ja tietenkin rantakahvila, laituria, vuokrakanootteja, -kajakkeja ja soutuveneitä unohtamatta.

Sadan hengen kattoterassi on kesällä viihtyisä.

Alunperin lasten ja naisten virkistäytymispaikka

Itse hotellirakennus on muotoutunut vuosikymmeniä kestäneen luonnollisen kasvun mukaiseksi. Rakennuskompleksia on laajennettu, ja hotellihuoneiden lisäksi päärakennuksessa on iso 300 henkilön ravintola, kattoterassi, moderni kylpylä elämyssaunoineen ja monitoimihalli, jonne mahtuu jopa 500 ihmistä kerralla. Tähän päälle tulevat ylempänä rinteessä sijaitsevat kolme majoitusrakennusta sekä vielä vähän edempänä ylhäällä sijaitseva Ylhän kartano, josta koko Päiväkumpu sai aikanaan alkunsa. Miten, sitä kysyimme kylpylähotellin johtajalta Arja Saariselta.

Arja Saarinen toimii sekä Päiväkummun että Summassaaren hotellinjohtajana.

– Tämä, tai oikeammin nimenomaan Ylhän kartano, oli alunperin 50-luvulla naisten ja lasten virkistäytymispaikka. Ylhän tila oli aikanaan 1700-luvulla seudun suurin ratsutila, ja 1957 alettiin järjestää virkistymistapahtumia naisille ja lapsille. Vähitellen toiminta kuitenkin laajeni. 1970-luvulla tulivat nuo rinnetalot, päärakennus puolestaan valmistui 1980-luvulla. Sittemmin tehtiin kylpylä ja palloiluhalli sekä 2014 rakennettiin kaksi rantataloa. Kaikkiaan meillä on majoituskapasiteettia 250 henkilölle 90 huoneessa, joista osa on perhehuoneita, Arja Saarinen kertoo.

– Asiakaskuntamme muodostuu kolmasosaltaan kuntoutusasiakkaista, kolmannekseltaan hotellivieraista ja kolmannekseltaan ravintola-asiakkaista. Olemme tunnettuja siitä, että muuntaudumme asiakkaiden tarpeiden mukaan joustavasti ja monipuoliset tilamme antavat siihen hyvin myöden.

Meillä on 10 hehtaaria tilaa käytettävissämme ja väljä piha-alue, johon voi tarpeen vaatiessa perustaa vaikka telttakylän, kuten näette. Normaalisti meillä ei ole camping-aluetta.

– Järjestämme mielellämme tämän tyyppisiä tapahtumia. Meillä on ollut erilaisia moottoripyöräilijöiden kokoontumisia jo 5-6 vuoden ajan. Ne tuovat vaihtelua päiväämme ja työhömme. Ne monipuolistavat sitä ja ovat erilaisia kokemuksia. Voimme myös kehittää tämäntyyppistä palvelukonseptia eteenpäin. Tosin näin suurta moottoripyöräkokoontumista meillä ei aiemmin ole ollut, yleensä niissä on ollut 100-200 henkilöä, myyntisihteeri Minna Tarakci pohtii.

Monipuoliset tapahtumat tuovat tervetullutta vaihtelua työpäiviin, kertoi myyntisihteeri Minna Tarakci.

– Mutta tämä onkin meidän vahvuutemme, Arja Saarinen innostuu. – Monipuolisuus ja joustavuus. Lisäksi olemme erittäin tunnettu ravintolapalveluistamme, josta saamme runsaasti kiitosta. Meillä on catering-palveluasiakkaita Helsingistä asti. Ylhän kartano toimii puolestaan tällä hetkellä tilausravintolana. Siellä on kiva miljöö, ja siellä järjestetään paljon perhejuhlia. Osan kesää se toimii kesäkahvilana.

– Monitoimihallissa on täysimittainen koripallokenttä, siellä voi pelata tennistä ja tilaan saadaan kolme lentopallokenttää. Paikalliset seurat hyödyntävät näitä tiloja ahkerasti. Kun pääravintolassamme oli remontti 2007, niin halli toimi silloin ravintolatilana. Vieläkin asiakkaat muistelevat, miten kävivät Ravintola Pallossa, Minna nauraa.

– Marraskuussa 2016 avattiin sportti- ja karaokebaari Zacharias. Siellä on mahdollisuus laulaa karaokea milloin vain. Tätä tilaa on mahdollisuus pitää myöhempäänkin auki ja pitää omat "jatkot". Tämäkin monipuolistaa palvelukonseptiamme Saarinen esittelee.

Koivun ja tähden elämyskylpylä

Saarisen ja Tarackin erityisylpeyden kohde on juuri uusittu kylpylä, joka otettiin käyttöön toukokuussa 2016.

– Sen pitäisi olla modernein ja monipuolisin Suomessa, Saarinen hehkuttaa. – Siellä on normaalien uima- ja porealtaiden lisäksi muun muassa erilaisia saunoja: koivu-, tähti-, höyry- ja suolasauna sekä elämyssuihkuja: sumu-, puro- ja sadetoiminnoilla.

Kylpylähotelli Päiväkummussa on useita paikkoja, missä rentoutua. Kylpylän rentoutumisosasto on erityisesti Saarisen ja Tarackin mieleen.

– Lisäksi tarjolla on suolahuone, kosmeettisia hoitoja ja kuntosali.

– Saunaosastossa kuten myös muualla hotellissamme on Koivu ja tähti -teema, joka on tuttu kaikille suomalaisille Sakari Topeliuksen samannimisestä sadusta. Topelius vietti kesiä Karjalohjalla, ja kerrotaan, että hän kirjoitti sadun tällä alueella.

- Meidän motiivinamme tässä on tarjota suomalainen saunaelämys sekä kotimaisille että ulkomaisille vieraille.

– Lastenaltaassa meillä on lisäksi musiikkia, mutta normaaliin verrattuna eri tavalla tarjottuna. Sen pystyy kuulemaan vain veden alla vähän niinkuin Harry Potterissa. Sinun pitää panna pääsi veteen, että pystyt sen kuulemaan.

Kylpylän seinälle seinille heijastuu vuorokauden ajasta riippuen sitä vastaava kuva taivaasta.

Kylpylää testaamassa

Tämähän piti tietenkin omalla kylpyläkäynnillä käydä kokeilemassa. Onneksi talo oli täynnä moottoripyöräilijöitä. Vaikka mukana oli myös lapsia, lastenallas oli silloin tyhjä, ja voimme käydä makuulle altaaseen korvat veden alla kuuntelemaan. Elämys oli todella hieno, kannattaa käydä kokeilemassa!

Jo itse allasosasto on elämys. Valaistus on rauhallinen, miellyttävän värinen ja seinille heijastuu vuorokauden ajasta riippuen sitä vastaava kuva taivaasta. Nyt kylvimme päivänpaisteessa, kumpupilviä ihaillen. Aloitimme allaskierroksen kahlaamalla vuoroin kylmässä (+7) ja lämpimässä (+38) altaassa. Altaiden pohjalla olevat kivet tuntuivat miellyttäviltä jalkapohjia vasten ja puoleen sääreen asti yltänyt vesi herätteli mukavasti jalkojen verenkierron liikkeelle.

Seuraavaksi oli vuorossa hartiat ja selkä. Voimakas vesisuihku teki hyvää edellisillan sateisen ajokelin jäykistämille hartioille ja toisessa päässä vesihieronta-allasta selkälihakset saivat oman osansa. Viimeinen silaus alkurentoutukseen haettiin porealtaasta.

Kylpylän elämyssuihkut.

Sitten oli vuorossa saunakierros. Höyrysaunan eukalyptuksen tuoksu aukaisee kivasti hengitystiet. Suolasaunassa on Himalajan mineraalisuolaa, jota hierotaan koko kehon iholle. Suolasaunan alhainen lämpötila (+55) tuntui aluksi liian miedolta, mutta kun istahti saunassa olevalle lepotuolille, antoi mielen rauhoittua ja iholle hierotun suolan vaikuttaa, niin lämpötila tuntuikin juuri sopivalta.

Suolan lämmittäessä mukavasti iholla, työntäyteisen päivän jälkeensä jättämät kiireen ajatukset karisivat pois, ja oli aivan valmis nukahtamaan. Koivusaunassa alkoi jo olla perinteisen saunan tuntua, koivun tuoksu tuli aidosta saunojan käytössä olevasta vihdasta. Tähtisaunassa lämpötila oli nostettu jo +80 asteeseen. Sinne oli kiva istahtaa ja antaa ajatusten lentää kauas galakseihin.

Kuten asiaan kuuluu, ennen ja jälkeen jokaisen saunakokeilun käydään suihkussa. Elämyssaunaosastolta löytyvät suihkut olivat vertaansa vailla. Valittavana on haluatko puroon, sateeseen vai sumuun. Ne on jokaisen itse koettava, suosittelemme lämpimästi. Näiden suihkujen yhteydessä on mahdollisuus kokeilla Päiväkumpu-shopissa myynnissä olevia suihkusaippuoita. Terva, koivu, hunaja ja raparperi olivat tällä kertaa tarjolla.

Topeliuksen teemassa pysyen: kylpylän Tähtisauna.

Uteliaisuus veti lastenaltaaseen. Toden totta, kun kelluu pää veden alla ja hiljentyy kuuntelemaan, niin pystyi kuulemaan musiikkia. Jos altaassa olisi pieniä lapsia, niin emme tiedä kykenisikö sitä erottamaan, mutta hauska yksityiskohta tämäkin. Vaikka kyse on kylpylästä, niin halutessaan voi ihan vain uida tai harrastaa vesijuoksua 25 metriä pitkällä kuntouimaralla. Kyseisen radan toisessa päässä pääsee kokeilemaan seinäkiipeilyä. Yllättävän raskasta puuhaa ainakin näin kokemattomalle, mutta hauskaa, eikä putoamistakaan tarvitse pelätä.

Pienen hengähdystauon jälkeen vielä rauhallinen pulahdus kylmäaltaaseen josta vielä kerran lämpimään porealtaaseen ja olo oli taivaallisen rento. Pari tuntia oli vierähtänyt huomaamatta.

Kylpylästä voi myös pulahtaa ulkona olevaan paljuun. Huomaa iso lasten leikkipaikka.

Ympäristö suurvaltti

– Ehdoton valttimme on tämän alueen lähiympäristö ja sen mahtavat, mutkikkaat, hienoja seutuja kumpuilevasti kaartelevat tiet: Vanhan Kuninkaantien osa menee tästä vierestä, ja sekä Mustion, Fiskarsin että Billnäsin ruukit ovat lähes vieressä. Lisäksi Lohjalla on Tytyrin kaivos, johon Gold Wing -kokoontumisen vieraammekin kävivät tutustumassa ja muun muassa Kasvihuoneilmiö sijaitsee tässä lähellä. Pyöräilijätkin ovat jo löytäneet tämän alueen, mutta meillä on myös hyvät julkiset liikenneyhteydet. Linja-autolla tänne pääsee kahdessa tunnissa Helsingistä.

Kylpylähotelli sijaitsee Lohjanjärven Karjalohjanselän rannassa. Vesiteitse on lyhyt matka esimerkiksi Karkalin luonnonpuistoon, eikä sinne maanteitsekään tule matkaa kuin 20 kilometriä. Lohjanjärvi on yllättävän tuntematon kohde matkailijoille. Suunnitteilla on vesibussilinja, joka toivottavasti saadaan toteutettua ensi kesäksi. Iso järvi mahdollistaa tämänkinlaisen palvelun. Kesämökkeilijät tulevat meille veneillen syömään, Saarinen valaisee.

Rannassa on laituri veneellä tuleville vieraille.

Rannasta saa vuokrattua paitsi kajakkeja ja kanootteja, myös soutuveneen. Rannalla sijaitsee grillikatos, jossa voi valmistaa omia eväitä. Grillipuita on myytävänä muutamalla eurolla.

– Tämä on hyvin kotoinen ympäristö. Meillä on paljon kanta-asiakkaita, jotka käyvät meillä vuodesta toiseen. Asiakaskirjomme on laaja, sillä kaikille löytyy jotain mielenkiintoista, Saarinen kertoo. – Meillä on tosi korkea käyttöaste, noin 80 %.

Se tarkoittaa sitä, että meillä on paineita majoituskapasiteetin lisäämiseen ja uusien tilojen rakentamiseen. Ongelma on positiivinen, ja olemme varautuneet asiaan. Ihan vielä ei kuitenkaan kaivinkoneita tontille ole tilattu.

Rantakahvilan vieressä oleva minigolfrata on sulautettu nätisti maisemaan.

Kuntoutustoiminta

Kylpylähotelli Päiväkummun kuntoutustoiminta on monipuolista. Hotellissa on kuntoutuslaitos, ja siellä toteutetaan työikäisille Kiila- ja Tules- sekä ikäihmisille sopivaa kuntoutusta veteraaneille sopivaa kuntoutusta unohtamatta.

– Kiila on työikäisille suunnattu ryhmäkuntoutusmuoto ja Tules puolestaan on tuki- ja liikuntaelinten kuntoutusta. Nämä molemmat ovat Kelan järjestämää toimintaa, johon Päiväkumpu tarjoaa tilat ja kuntoutuspalvelut. Talossa on oma lääkäri ja sairaanhoitaja. Kuntoutustoiminta on Suomessa tällä hetkellä murrosvaiheessa ja valitettavan moni ei tiedä mahdollisuudesta hakea kuntoutukseen. Kuntoutussihteerimme auttavat mielellään kuntoutukseen mieliviä asiakkaita hakuprosessiin liittyvissä asioissa.

Minigolfia voi pelata myös kattoterassilla.

– Lisäksi meillä on tarjolla kosmeettisia ja hemmotteluhoitoja. Kaikkiaan työllistämme 55 henkilöä ja ammatinharjoittajaa vakituisesti. Olemme palvelualan yritykseksi suuri työllistäjä alueella.

Päiväkummun houkuttimia ovat upea uimaranta, talvisin avanto, minigof-radat kattoterassilla ja rannassa, 8-väyläinen Frisbee-golfrata, palloilukenttä, pihapelejä ja vuokrattavissa polkupyöriä, soutuvenetiä, kanootteja sekä kajakkeja ja rantasauna lämpiää tilauksesta. Lainattavissa pelivälineitä ja kävelysauvoja. Sisätiloista iso liikuntahalli, kuntosali, pöytäcurling, pingis ja biljardi. Pienempiä vieraita varten löytyy leikkipaikat sisältä ja ulkoa.

Päiväkummun myymälästä voi ostaa mukaansa hemmottelutuotteita.

Solaris-ketju: ”parhaiden ajoreittien varrella”

Päiväkumpu on osa Solaris-ketjua, johon kuuluvat lisäksi Kylpylähotelli Rauhanlahti Kuopiossa ja Summassaari Saarijärvellä. Arja Saarinen toimii sekä Summassaaren että Päiväkummun johtajana.

– Nämä kaikki kolme ovat oivia motoristipaikkoja, Saarinen kertoo. – Moottoripyörämessuilla meillä onkin ollut sloganina "parhaiden ajoreittien varrella".

– Olen aloittanut vasta keväällä Päiväkummun johtajana, joten täällä on paljon uutta asiaa minulle, mutta olen pärjännyt. Molemmat paikat ovat toiminnaltaan samankaltaisia, tarjoavat majoitus- ja kylpyläpalveluja. Minun tehtäväni on siirtää hyviä käytäntöjä talojen välillä.

Kuva Päiväkummun á la carte -ravintolasta. Hotellissa on myös ravintosali, jossa on paikat 300:lle henkilölle.

Smoton jäsenet saavat -20% alennuksen Päiväkummun majoituspaketeista, alennuksen saa kun mainitsee jäsenydestä varausta tehtäessä. Lisäksi jäsenille on tarjolla "motoristin kahvipaussi", -20% alennus kahvista sekä suolaisista tai makeista kahvileivistä. Jäsenkortti tulee esittää maksun yhteydessä. Tarjous on voimassa kaikkina muina päivänä paitsi 23.-24.6 ja 24.-25-12.2017.

Päiväkumpu palveluineen sopii siis motoristille ja kenelle hyvänsä yksin, kaksin tai isommalle ryhmälle. Mikä parasta, talossa viihtyy hyvin.

Hotellin vastaanottoaula on viihtyisä ja sieltä aukeaa hieno näköala järvelle.

Päiväkummun alueelta löytyy paljon viihtyisiä ulkoilureittejä.

Kylpylähotelli Päiväkummun päärakennukset.