Torstaina kaikille paikalle uskaltautuneille motoristeille oli tarjolla maksutta kahvit ja lämmike oli todella paikallaan. Tapahtuman alkaessa koko päivän siihen asti jatkunut sade alkoi näyttää laantumisen merkkejä. Tasan kello 17.00 pihalta kuului tuttu ääni, ensimmäisen sadetta (ja kylmyyttä) pelkäämättömän motoristin ajaessa paikalle.

– Tottakai tulin, kun kerran lupasin. Ei ajaminen ole kelistä kiinni. Vaikka kotoa on tänne matkaa noin kilometrin verran, niin kummasti kymmenen kilometriä tuli mittariin, Custom Soul MCC:n varapresidentti Markku Joronen toteaa hyväntuulisena.

Markku Joronen

Markku Joronen.

– Käyn eri Pohjois-Karjalan alueella järjestettävissä motoristitapaamisissa ja esimerkiksi MKKV:n tapahtumissa pyrin käymään niin usein kuin vain mahdollista, vähintään 4-5 kertaa vuodessa ja tottakai Imatran ajoissa. Tämä paikka on tuttu vanhastaan, sillä vietimme kerhomme pikkujoulua täällä ja siihen sisältyi myös kaivoskierros, kertoo alunperin Imatralta kotoisin oleva Joronen.

Seuraavaksi paikalle saapuivat Yrjö Piitarinen ja Jukka Kärkkäinen Maarinvaaralta.

– Ollaan melkein paikkakuntalaisia, mutta kuitenkin tulolta Savon puolelta, miehet selittävät.

– Vähemmän tulee käytyä missään kokoontumissa, paitsi Imatranajossa. Siellä kävin nuorena ja nyttenkin mennään sekä Virtasalmelle katsomaan RR-kisoja, Yrjö Piitarinen selittää.

– Imatranajoihin mennään porukalla ja kun nyt ei tule vaimot mukaan, niin varattiin puolijoukkueteltta kokoontumisajojen ajaksi, lisää Jukka Kärkkäinen.

– Työt rajottaa osallistumista, mutta kun olin asfalttihommissa, niin ajoin aina töihin ympäri Suomea moottoripyörällä joka säällä. Apassi ei valita. Nykyrouvan kanssa tehtiin häämatkakin moottoripyörällä, kun hän tykkää istua kyydissä, lisää vuodesta -73 alkaen moottoripyöräillyt Piitarinen.

Juttu lensi. Etualalla Ulla-Riitta Moilanen, vasemmalla takana Yrjö Piitarinen, Markku Joronen ja oikealla Jukka Kärkkäinen.

– Työt todellakin rajoittaa harrastamista. Imatranajon lisäksi käydään MP-messuilla Helsingissä ja tietenkin Kuopiossa. Kun on yksityisyrittäjä ja on vain kaksi viikkoa lomaa vuodessa, niin siinä ei paljoa ehdi. Tänään alkoi ensimmäinen lomaviikko ja lähdetään Torniojoelle kalastamaan. Pari kertaa ollaan käyty moottoripyörällä Ruotsin Lapissa kalareissulla, mutta silloinkin on ollut joku autolla matkassa, kertoo Jukka Kärkkäinen ja näyttää kuvan upeasta saaliistaan.

Jukka Kärkkäisen komea lohisaalis.

Juttu lentää ja naurunremakat seuraavat toisiaan. Moottoripyöräilystä on monta hyvää tarinaa kerrottavana. Pöydän päähän istahtaa Seppo Rautava. Jälleen yksi pitkän linjan motoristi.

Seppo Rautava.

– Ensimmäisen pyöräni ostin 13-vuotiaana ja siitä lähtien olen ajanut välillä enemmän välillä vähemmän. Parhaimmillaan 10 000 kilometriä, mutta viime kesänä sitten vähemmän. Ajoin isoon routamonttuun. Taju meinas lähteä. Selästä löytyi kolme välilevyn pullistumaa, jotka sitten leikattiin. Tänä keväänä olen ehtinyt ajaa 1 000 kilometriä, kertoo Seppo Rautava rauhallisesti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuvassa vasemmalta Aku Kurki, Heli Malinen ja Mika Moilanen täyttivät kyselylomakkeen.

Motoristeja on tullut paikalle vähä kerrassaan ja ensimmäiset tekevät jo lähtöä. Heli Malinen ja Aku Kurki edustavat myös paikkakuntalaisia. Malisen ajosaappaat kiinnittävät huomiota. Ajatko enduroa?

– En vaikka kyllä haluaisin, vastaa Heli Malinen asettaessaan tuubihuivia päähän.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Heli Malinen.

Muutkin alkavat tekemään lähtöä, kun paikalle ehtii vielä Anja Kauppinen.

– Lähtiessä tankkasin ja 167 kilometriä tuli mittariin, aloitti Kauppinen ilmiselvästi palellen.

– Meitä piti lähteä isompi porukka, mutta kun kello 16.00 ei kuulunut kenestäkään mitään, niin vedin ajokamppeet päälle ja lähdin yksin. Sadan kilometrin kohdalla rupes palelemaan, kun sade lakkasi. Testasin tässä samalla ajokamppeita, miten ne kestävät vettä. Uudet hanskat pitää ilmiselvästi hankkia tai sitten hommata kahvanlämmittimet, jatkoi WIMA:ssa ja PiMoKe:ssa vaikuttava Anja Kauppinen käsiään lämmitellen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Anja Kauppinen.

Motoristi-ilta alkoi olla lopuillaan ja meidänkin oli aika siirtyä eteenpäin. Vanhan Kaivoksen motoristikahvilan idean "äiti" on itsekin nyt muutaman vuoden moottoripyöräilyä harrastanut ja siihen täysin "hurahtanut" Outokummun ja samalla Vanhan Kaivoksen matkailun kehittämispäällikkö Ulla-Riitta Moilanen.

– Olen todella hyvilläni, että porukka otti tämän näin hienosti vastaan, vaikka keli oli tällainen, iloitsi Ulla-Riitta Moilanen.

– Tästä on hyvä jatkaa. Kunhan sana tästä kiirii eteenpäin ja sää on edes hieman parempi, niin uskon, että tänne tullaan mielellään. Jokainen tänään paikalla ollut täytti annetun lapun, jossa pystyi ruksaamaan eri vaihtoehdoista ja antamaan vinkkejä, mitä kivaa keksitään näihin motoristitorstai-iltoihin. Valmiita vaihtoehtoja olivat lettukestit, kahvia ja pullaa, stand uppia, opastettu kaivoskierros (toimitus suosittelee lämpimästi jokaiselle yksin tai ryhmässä), makkaranpaistoa, arpailta, ruokailta, live-musiikkia, teatteria, illan pyörä -kisa, perinteisiä pihapelejä, juna-ajelu, taitoajokilpailu, museon mystiset esineet -kilpailu tai jotain muuta, mitä? Tämä alue antaa rajattomat mahdollisuudet miten viettää näitä yhteisiä iltoja. Jos porukka viihtyy, niin aukioloaikaa voidaan venyttää aina tarpeen mukaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vasemmalta Mika Moilanen, selin Heli Malinen, sitten Ulla-Riitta Moilanen ja seisomassa Kari Moilanen, oikealla selin Aku Kurki.

Ensi torstaina meillä on livemusiikkia, esiintymässä on Kulukurit. He soittavat 80-90-lukujen suomipoppia, Juicesta Agentsiin. Ideoita ja toiveita näiden motoristitorstai-iltojen vieton suhteen otetaan edelleenkin mielellään vastaan. Voi käydä esimerkiksi laittamassa viestin meidän facebook-sivujen kautta: https://www.facebook.com/vanhakaivos/

Sieltä löytyy ajankohtaista tietoa siitä, mitä kaikkea muutakin tällä alueella tapahtuu, kertoi Ulla-Riitta Moilanen.

Kiitos Matkakummun toimitusjohtaja Ulla-Riitta Moilaselle ja Kari Moilaselle, jonka opastuksella teimme 2,5 tuntia kestäneen tutustumiskierroksen Outokummun syövereihin. Oli hienoa tutustua koko Vanhan Kaivoksen alueeseen. Aiheesta vielä myöhemmin lisää.

Vanhan Kaivoksen osoite on Kaivosmiehenpolku 2, 83500 Outokumpu, ja sen kaivos, museo, tunnelit ovat päivittäin avoinna kello 10-17 ja ravintola sekä lasten kaivos klo 10-19. Ravintolasta löytyy suolaista ja makean syötävän lisäksi tarjolla todella maittava lounas arkisin 11-15 ja sunnuntaisin 12-15.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ensimmäinen Motoristitorstai.

Taustalla Vanhan Kaivoksen Ravintola.

Anja Kauppinen halusi itsensä kuvattavaksi pyöränsä kanssa todistuksesi siitä, että hän oli paikalla.