Timo Väärälä ja Matti Träskelin (kuvassa vasemmalla) kokosivat setin hyviä päiväreittejä Oulun ympäristöstä.

Mutta annetaanpa herrojen kertoa itse, millaista on ajella moottoripyörällä Oulun seudulla ja millaisia käyntikohteita löytyy Oulun liepeiltä ja mistä löytyvät ne mutkaisimmat reitit – jokaisen moottoripyöräilijän lempiserpentiinit.

”Oma suosikkini lähialueella on ehdottomasti Hailuoto, Perämeren suurin saari. Lauttamatka saarelle on jo oma kokemuksensa, mutta saaren toisessa päässä Marjaniemessä aukeavat upeat merimaisemat kalastajakylineen ja majakkoineen.” kertoo Timo Väärälä.

”Moottoripyöräily on kivaa vastapainoa hotelliyrittäjyydelle. Työ Finlandia Hotel Airport Oulussa antaa myös paljon tälle harrastukselle. Meillä majoittuu paljon motoristeja, jotka arvostavat hotellin keskeistä sijaintia, ilmaista parkkipaikkaa ja luonnon läheistä sijaintia merenrannalla. Ja aina on mukava jakaa myös ajokokemuksia puolin sekä toisin,” jatkaa Timo.

Hailuoto, Marjaniemi.

Hailuoto, Marjaniemi.

Matti Träskelin on Oulussa tunnettu moottoripyöräilyn aktiivisena lajiharrastajana sekä kouluttajana. Matille moottoripyöräily on elämäntapa, joka nivoutuu saumattomasti arkeen ja lomahetkiin. Ja onpa Matti mukana myös järjestämässä oululaista moottoripyörätapahtumaa.

”Oulun alueen motoristit kokoontuvat keskiviikkoisin keskustan Linnakahvilassa klo 18.00. Tapaamiseen ovat tervetulleita kaikki motoristit ja yleensä vielä ajellaankin yhdessä joku lähireitti. Koitelinkoski Kiimingissä on upea paikka pikku retkelle. Alueella on myös nuotiopaikkoja, jossa voi paistella omat makkarat. Toinen kiva kohde on Lumijoella kahvilana toimiva Hailuotolaiva”, kertoilee Matti Träskelin.

Kaverukset ja kokeneet motoristit Timo Väärälä ja Matti Träskelin (kuvassa vasemmalla).

”Jos rata-ajoa haluaa Oulun seudulla harrastaa, niin OuluZone on oikea paikka. Monitoimirata löytyy Kuusamontien varrelta reilu 30 kilometrin päässä Oulusta.”

Oulun seutu on monelle motoristille tuttu paikka matkalla Lappiin ja Nordkappiin. Aina ei tarvitse kerätä kilometrejä, vaan voi bongata vaikkapa nähtävyyksiä tai tavata paikallisia motoristeja. Oulun seutu on mainio paikka pitää tukikohtaa ja tehdä leppoisia päiväretkiä alueella. Lue Matin vinkit Oulun seudulla ja katso Matin ajovideo– voit yllättyä, miten mukavia reissuja voi Oulun seudulla tehdä!

Linkki ajovideoon tässä.

Käyntikohteita Oulun ympäristössä

Oulun Linna, Linnansaari

Motoristit kokoontuvat keskiviikkoisin klo 18.00. Avoinna vapusta syyskuun alkuun.

Osoite: Linnansaari 1, 90100 Oulu.

Koiteli

Koiteli on Kiiminkijoessa oleva koskialue. Koiteliin on hyvä ajoreitti esim. Oulusta noin 12 km kohti Kuusamoa (tie 20) kohti Ylikiiminkiä (tie 833), josta käännytään kohti Kiiminkiä (tie 848) ja ollaan Koitelissa.

Osoite: Koitelinkoskentie 418, 90900 Kiiminki.

Kierikkikeskus

Kierikkikeskuksessa on kivikautinen kylä. Sinne hyvä ajoreitti on esim. Oulusta Tuiran kautta kohti Linnanmaata (yliopisto) kohti Alakyläntietä ja Kuivasjärventietä Alakylään. Takalontietä tielle 849., josta Yli-Iihin ja tielle 8540 jota 4,9 km Kierikkikeskukseen.

Osoite: Pahkalantie 447, 91200 Yli-Ii.

Iin Hamina

Kierikkikeskuksesta matkaa voi jatkaa Iihin ajamalla Iijoen pohjoispuolta (tie 851) tai Iijoen eteläpuolta (Maalismaantie). Wanha Haminassa on vuosisatoja vanhoja, kunnostettuja rakennuksia.

Virpiniemi 

Virpiniemen liikuntakeskuksessa on mm. Virpiniemi Golf sekä Virpiniemen liikuntaopisto sekä mukavia retkeilyreittehä.

Oulusta sinne voisi ajaa esim. Tuiran läpi - Bertel Jungin tie – Koskelantie - tie 847 (vanha nelostie) – tie 8484.

Osoite: Virpiniementie 529, 90810 Kiviniemi.

Hailuotolaiva

Hailuotolaiva hoiti yhdysliikennettä Oulun ja Hailuodon välillä vuodesta 1920 vuoteen 1968. Nykyisin Hailuotolaiva on Lumijoen Varjakassa ja toimii kahvilana.

Suositeltu ajoreitti Oulusta kohti Oulunsaloa (tie 815) ja Oulunsalosta kohti Kempeleä (tie 816). Käännytään Tupoksen tielle (tie 847) ja Limingasta kohti Lumijokea (tie 813), josta Varjakantielle.

Osoite: Varjakantie 982, 91980 Lumijoki.

Hailuoto

Perämeren suurin saari. Hailuotoon pääsee lautalla Oulunsalosta (tie 816). Lauttamatka kestää noin 25 minuuttia. Lauttamatka on ilmainen.

Hailuoto, Marjaniemi, kuvattuna merenrannalta päin.

OuluZone

OuluZonen monitoimialueella voi käydä tutustumassa ja vaikka ajamassa vähän rataa. Alueella on noin 1450 metriä pitkä asfaltoitu rata, joka soveltuu hyvin motoristin harjoittelupaikaksi. OuluZone on noin 34 km Oulusta kohti Kuusamoa (tie 20).

Muutamia “mutkateitä” Oulun lähistöllä ja linkit karttoihin.

Ängesleväntie, Murrontie

Tyrnävällä oleva mutkatie välillä Tupostie (8240) – Ängesleväntie - Murrontie.

Kartta täällä.

Maalismaantie

Iijoen eteläpuolella oleva tie Yli-Ii – Ii.

Karttaan pääset tästä.

Sanginjoentie

Oulun pohjoispuolelta Vaalantieltä (tie 8300) Ylikiiminkiin menevä Sangintie (tie 8331). Oulun päästä asfalttipinnoitteinen ja loppupäästä sorapintainen tie.

Karttaan pääset tästä.

Ylikiimingintie

Ouluntieltä (tie 20) Ylikiiminkiin menevä tie (tie 833).

Kartta reitille tässä.

Joloksentie

Ylikiimingistä Kuusamontielle (tie 8341). Risteyksestä oikealle noin 500 metriä ja vasemmalla puolella on OuluZonen monitoimialue, jossa voi käydä kahvilla tai ajamassa rataakin.

Karttalinkki reitille tässä.

Luohuantie

Paavolasta Luhualle ja Alpualle menevä tie (tie 8043).

Reittikartta täällä.

Tuomiojantie

Pattijoelta Tuomiojalle ja Ruukkin menevä tie (tie 8121).

Reittikartan löydät täältä.