Vierailimme Lohjalla toimivassa kylpylähotelli Päiväkummussa pari vuotta sitten. Vierailumme sattui aikaan, jolloin siellä oli iso Gold Wing -kokoontuminen, ja kylpylä- ja saunaosastoa oli uusittu tosi isolla kädellä.

Väittivätpä jopa, että remontoinnin jäljiltä kyseessä oli Suomen modernein ja monipuolisin kylpylä. Emme edelleenkään aseta väitettä kyseenalaiseksi vierailtuamme siellä uudelleen.

Muutama asia on kuitenkin muuttunut, ja kaikkein ensimmäisenä niistä nimi, joka nykyään on Lohja Spa.

– Muutos on perusteltu, sillä se kertoo heti, missä toimimme, ja myös sen, että kyseessä on moderni kylpylä. Vaikka Päiväkumpu oli nimenä ihan hyvä ja kotoinen, se oli myös hieman vanhahtava, ja vei mielikuvaa enemmän menneisyyteemme. Tutuille asiakkaille uusi nimi tuo toivottavasti mieleen myös monipuoliset saunamme, kylpyläosastomme ja palvelumme, pohtii nimenmuutosta Lohja Span palvelupäällikkö Mikko Flander.

Mikko Flander

Mikko Flanderin mielestä nimenmuutos kuvaa Lohja Spa'ta hyvin.

K-18 kylpylä?

– Ennen kaikkea se kertoo myös siitä, että uudistumme jatkuvasti, ja panostamme samalla myös majoituspalveluihin. Uusinta uutta on K-18 kylpylä, jonka ideana on, että vanhemmat voivat tulla kylpylään kaikessa rauhassa ilman lapsia viikonloppuisin. Viikonloppuisin meillä on muutenkin eniten vieraita, ja K-18 kylpyläaika alkaa tiettyinä päivinä illan hämärtyessä klo 19.30 alkaen ja ulottuu kello 21.30, Flander kertoo.

– K18-kylpylä on saanut hyvän vastaanoton. Aloittelimme sitä kevään mittaan, ja olemme nyt pari kuukautta testanneet sitä, ja aiomme myös jatkaa kokeilua.

Vieläkö kuntoutuspuoli on mukana toiminnassanne?

– On tottakai, Kela on sillä alueella suurin yhteistyökumppanimme, ja mukana on mm. Psoriasisliitto, Maksayhdistys, Veteraanit, Lotat ja niin edelleen. Juuri viime lauantaina meillä oli vielä kunniavieraana kymmenkunta sotaveteraania, mikä on tietysti hieno asia, Flander toteaa.

Yhteistyö kuntoutuspuolella näkyy myös laadukkaissa, terveellisissä ruuissa.

Lähilomailusta uusi trendi

Millainen on uuden Lohja Span ilme?

– Se on nuorekkaampi kuin aiemmin. Tällä alalla trendi on ollut sellainen, että kotimaan matkailijat ovat suurin asiakaskunta, mutta pääasiassa 200 kilometrin säteellä meistä olevat työikäiset suomalaiset. Meillä käy edelleen paljon eläkeikäistä väkeä, mutta on tapahtunut muutos siinä, että ihmiset käyttävät nykyään itseensä ja omaan terveyteensä aikaisempaa enemmän rahaa. Aikaisemmin näin ei ollut, mutta on selvästi nähtävissä, että tämän tyyppisen toiminnan suosio kasvaa koko ajan. Sen voi sanoa niinkin, että kuntouttavan toiminnan osuus on laskenut viime vuosina hiljalleen, kun taas lomailijoitten määrä nousee jatkuvasti: lähilomailusta ja viikonloppumatkailusta on tullut uusi trendi, Flander selventää.

Uudet mökit ovat Lohja-järven rannalla.

 

– Tämän vuoksi rakensimme myös majoitustilaa lisää. Viime elokuussa meille valmistui 12 uutta huonetta. Ne tehtiin sillä ajatuksella, että kun meillä on tämä hieno näkymä tässä (viittaa Lohjanjärven maisemaan), niin että myös asiakkaat saisivat nauttia siitä. Huoneet on sillä tavalla varustettu, että tarpeen mukaan voi liittää kaksi huoneistoa yhteen, ja kaikissa on terassit järven suuntaan.

– Majoituksemme käyttöasteet ovat olleet viime vuosina kovat, joten huoneistot valmistuivat sopivaan saumaan. Kokonaishuonemäärämme on tällä hetkellä 102, mikä alkaa olla sopiva luku, jota voi tarjota kovimpiinkin sesonkeihin.

– Kesä on sitä aikaa, kun on eniten väkeä liikkeellä. Toki muinakin vuodenaikoina. Ainoa täysin hiljainen hetki meillä on uuden vuoden taite, jouluna puolestaan olemme ääriään myöten täynnä, sitten hiljenee.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uuden mökin joka huoneesta on järvinäköala.

Monipuoliset palvelut kiinnostavat

– Lohja Span investointitahti on viime vuosina ollut kova: kylpylän uudistaminen, isot investoinnit kokoustilaan, ravintolan lisäosa, ja olohuone respan takana - lopulta nimen modernisointi kruunaa jatkumon, Flander miettii.

– Työ on myös kantanut hedelmää. Ihmiset ovat noteeranneet monipuoliset palvelumme: he tulevat syömään tänne viikonloppuisin tai kuuntelemaan musaa, kun on bändejä. Täällä vietetään myös tosi paljon juhlia.

Meillä tapahtuu vähän kaikkea. Kun tulee kesäkausi, niin ranta alkaa heräämään, meillä voi harrastaa frisbee-golfia, minigolfia ja uintia. Uusimpana ajatuksena on saada kesälle myös suppauslautoja vuokrattavaksi rantaan, Mikko Flander suunnittelee.

Lohja Spa on määrätietoisesti kehittänyt tukipilareita toiminnalleen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lohja Spa on investoinut viime vuosina kovasti toimintaansa ja palveluihinsa, kertoo Mikko Flander.

Ihmiset hakevat elämyksiä

– Kuntoilu ja lomien vietto meillä on iso suuntaus, samoin ravintolapalvelut. Tätä kohti on menty koko ajan, ja asiakasvuorokaudet ovat kasvussa. Kun kylpyläuudistus tehtiin pari vuotta sitten, niin nyt se on vahva vetonaula, samoin vielä pitkälle tulevaisuuteen. Halusimme kehittää palvelut sellaisiksi että perheellisten lisäksi myös aikuiset ja pariskunnat viihtyvät meillä. Nuoret aikuiset eivät välttämättä tule dokaamaan, vaan he haluavat tulla rentoutumaan - ja mikäs tämän parempi paikka siihen, Flander kysyy.

– Lisäksi nuoret haluavat elämyksiä, joita meillä kyllä on tarjota heille. Iso määrä erilaisia saunoja ja altaita sekä suihkuja, kaikki Topeliaanisessa Koivu ja Tähti -hengessä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

'Koivu ja Tähti' -teema näkyy myös uusissa huoneissa.

– Olemme yrittäneet tuoda "Koivu ja Tähti" -satuteemaa kautta linjan mukaan - karjalohjalaiset ovat sitä mieltä, että tarina on täältä. Legenda kertoo, että Koivu ja Tähti -tarina on sijoitettavissa tämän tontin alueelle. Se on sitä perintöä, mitä olemme ottaneet huomioon, kun olemme ottaneet kyläläisten elävään perinnettä mukaan, Flander muistuttaa.

– Kun Suomessa olemme, olemme tietenkin yrittäneet kylvää saunoja mukaan vähän joka lähtöön: on perinteiset saunat, höyrysauna, suolasauna (Himalajan suolalla), koivusauna (koivuntuoksu, vastat pari kertaa viikkoon) tähtisauna, jossa on tähtitaivasta mukana sekä elämyssuihkut ja Osmian kotimaiset tuoksusaippuatuotteet kruunaavat elämyksen. Saunat ovat se meidän juttumme, Mikko Flander uskoo.

Ihannepaikka motoristeille

– Kun kysyntä kerran muuttuu, niin mekin muutumme. Oheispalvelut ovat yksi osa toimintaamme. Pari vuotta sitten meillä oli tosiaan se iso Gold Wing -kokoontuminen ja mm. Honda Ridersit sekä Harley-Davidson-porukoita. Viime kesänä puolestaan iso Veteraaniralli, ja nyt neuvottelemme kokoontumisajoista seuraaville kesille, Flander kertoo.

– Tässä on helppo liikkua alueella, parkkipaikat ovat ilmaiset ja lisäksi turvalliset palvelut ovat kaikki lähellä. Tarvittaessa täällä pääsee vaikka pesemään moottoripyöräänsä tai pyykkejään. Ja teltat saa kokoontumisajon yhteydessä pystytettyä fudiskentälle, Flander vakuuttaa.

– Olemme myös saaneet hyvää palautetta siitä, että asiat ovat toimineet. Osa porukasta haluaa tulla paikalle erikoistilaisuuksissa matkailuautolla, virtaa saa helposti, ja rantasaunaan ja suihkuun pääsee, kun tarvetta on.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Motoristivarusteetkin sopivat.

Opastettuja kiertoajeluita

Osana palvelutarjonnan monipuolistamista Lohja Spa tekee yhteistyötä matkailuopas Virve Haahtin kanssa. Virve on ammattimainen matkailuopas, ja tarjoaa palveluja opastetuista kiertoajeluista Lohjan seudulla nimenomaan moottoripyöräilijöille.

– Lähdin viime vuonna tarjoamaan ajatusta yhteistyöstä Mikolle, ja tässä nyt olemme. Olen aina itse ollut motoristi – tosin kyydissä istuva sellainen – ja miettinyt sitä, että opastamalla voisi madaltaa kynnystä yhdistää hyvät, mutkaiset tiet (joita Lohjan seudulla riittää) kulttuurikohteisiin tutustumiseen.

Matkailuopas Virve Haahti

Matkailuopas Virve Haahti uskoo, että maakunnan ja lähiympäritön mutkateistä ja kulttuurista saa paljon enemmän irti kunnon opastuksella.

 

– Sillä tavalla saa reissusta enemmän irti. Kun mukana on joku, joka tietää asiat ja tuntee nähtävyydet, saa katsojakin enemmän.

Ajatuksena on myös se, että voi tutustua lähialueisiin - aina ei tarvitse lähteä kauas. Tämä on tapa, jolla lähiseutu tulee tutuksi.

Virve lähtee mukaan opastamaan joko jonkun retkeen osallistujan kyydissä tai sitten hänen miehensä tulee mukaan, ja Virve istahtaa hänen kyytiinsä. Opastus tehdään ennalta yhdessä sovitun reitin mukaan tien kiinnostavimmissa kohdissa.

– Tämä on kiinnostavaa siksikin, etten koskaan ole nähnyt tällaista yhdistelmää, pitkin Eurooppaakin oppaana toiminut Virve pohtii. – Toivottavasti tämä alkaa herättää kiinnostusta. Tietenkin kerhoilla on omat reittisuunnitelmansa, mutta voimme myös tehdä yhteistyötä kuten esimerkiksi teemme bussifirmojenkin kanssa. Kaikki perustuu muutenkin enimmäkseen tarjouksiin.

"Mimmit, Martat ja Motoristit"

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Haahti ja Flander tekevät yhteistyötä nimenomaan alueen tunnettuisuuden parantamiseksi. Seudulla on loputtomasti kulttuurikohteita ja paljon muuta mielenkiintoista.

Mihin kohderyhmiin olet erikoistunut?

– Mimmit, martat ja motoristit sekä miehetkin ovat tervetulleita. Lohja Span kanssa olemme monesti törmäilleet ja Visit Lohja yhteistyössä yrittäneet saada alueen tunnettuutta nousemaan. Siitäkin on noussut ajatus laajentaa yhteistyötä tähän palveluun.

Lohjan ympäristö on täynnä erilaisia nähtävyyksiä. Alue on suomalaisen teollisuuden kehto monine ruukkeineen ja mm. Tytyrin kaivoksineen ja Raaseporin linnoineen. Erilaisia todella mutkaisia ja mäkisiä, hienoja ajoreittejä on myös miltei loputtomasti. Näiden yhdistäminen tekee opastetusta ajomatkasta mielekkään, Virve Haahti uskoo. Ja Mikko Flander on tietenkin valmis patistamaan omat kylpyläasiakkaansa Virven matkaan nauttimaan ajoelämyksestä. Tapahtui se sitten bussilla tai moottoripyörällä.

Aiheesta aiemmin sivuillamme:

Päiväkumpu: joustava ja palveleva, motoristiystävällinen elämysten kylpylähotelli

Kansainvälinen Gold Wing -kokoontuminen Karjalohjalla: osanottajia 15 maasta

Lohja Spa sijaitsee kauniissa ympäristössä Lohjanjärven rannalla, ja sen ranta on kesäisin erittäin suosittu.