Varaa käteistä mukaan

Pohjoismaat ovat roimasti Keski-Eurooppaa edellä, mitä tulee pankki- tai luottokortilla maksamiseen. Suomessa pankkikortti hyväksytään lähes kaikkialla, eikä käteistä tarvitse kantaa juurikaan mukana.

Ei tarvitse mennä kuin Saksaan ja käteinen on varsinkin pienemmissä kylissä välttämättömyys. Suuremmilla huoltoasemilla ja hotelleissa korttimaksaminen onnistuu lähes poikkeuksetta, mutta parhaiden mutkareittien varrella tilanne voi olla täysin toinen.

Liian suurta käteisvarastoa ei kannata pitää mukana turvallisuussyistä, vaan rahaa kannattaa ennemmin nostaa paikan päällä muutaman päivän tarpeisiin kerrallaan.

Ennen reissua kannattaa tarkistaa omasta pankista mitä käteisen nostaminen ulkomailla maksaa. Käteisnoston yhteydessä voi syntyä kuluja oman pankin perimistä palkkioista, automaattia pyörittävän pankin palkkioista sekä mahdollisista valuutanvaihtokursseista.

Nostot ja ostot vieraassa valuutassa

Suomalaisten pankki- tai luottokorttien valuutanvaihtopalkkio on yleensä 2-3% luokkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että pankki ottaa jokaisesta korttitapahtumasta palkkiona tätä vastaavan summan. Lisäksi pankki voi veloittaa automaattinostosta erillisen nostopalkkion, joka on yleensä muutama euroa.

Esimerkiksi tuhannen euron reissubudjetista palkkioihin kuluu helposti 30-40 euroa pankista riippuen.

Mobiilipankin kautta vierasta valuuttaa edullisemmin

Mobiili- ja digipankit ovat haastaneet perinteisiä pankkeja jo vuosien ajan Keski-Euroopassa. Suosion selittää käyttötilien maksuttomuus sekä mm. ilmaiset käteisnostot valuutasta riippumatta.

Käytännössä nämä sovellukset tarjoavat pankin peruspalvelut ilmaiseksi, mutta toimivat ilman konttoriverkostoa –ja monessa tapauksessa myös ilman kuluja.

Tutustu mobiilipankkeihin tarkemmin täältä. Jos mobiilipankin käyttöönotto tuntuu vieraalta ajatukselta, voit avata tilin ilmaiseksi testitarkoituksessa ja päättää sen käytön jatkamisesta ilman sitoumuksia.

Tankkaa kaupungeissa, ei moottoritien huoltoasemilla

Pitkä ja puuduttava moottoritiepätkä ei liene suomalaisen motoristin syy lähteä Eurooppaan. Joskus siirtymät kuitenkin taittuvat huomattavan paljon kätevämmin moottoriteitä pitkin, etenkin jos tarkoituksena on vain päästä mahdollisimman pian seuraavaan kohteeseen.

Tankkaamiseen liittyen sääntö on kuitenkin helppo: moottoriteiden varrella olevia huoltoasemia ei kannata käyttää niiden kalliiden hintojen vuoksi. Poikkea sen sijaan välillä pois moottoriteiltä, nauti paikallisen kylän antimista ja tankkaa samalla moottoritiehintoja edullisemmin.

Luottokortti hotellivarauksiin

Luottokortti on lähes välttämätön hotellivarauksia tehdessä. Pidä luotolla sen verran käyttövaraa, että hotellit saavat tehtyä katevaraukset ongelmitta.

Hotelli purkaa käyttämättömän katevarauksen uloskirjautumisen jälkeen, mutta joskus tässä voi kestää päivä tai pari. Jos käytössäsi on vain yksi luottokortti jota on tarkoitus käyttää muuhunkin, kuin hotellien varaamiseen - kannattaa seurata, ettei luottoraja täyty katevarauksien takia.

Hyödynnä hotellien viimehetken tarjoukset

Jos yöpymispaikalla ei ole niin väliä, voit säästää majoituskustannuksissa hyödyntämällä hotellien viime hetken tarjoukset. Tarjoukset ovat löydettävissä hotellien vertailusivustoilta, mutta myös kysymällä hintaa suoraan hotellista voi saada huoneen edullisesti.

Sesonkiaikana viime hetken tarjous voi kuitenkin kääntyä viime hetken hintanostoksi, mikäli kohde on suosittu, eikä huoneita ole nimeksikään jäljellä.

Maksa luottokorttivelka pois heti reissun jälkeen

Joskus kotiinpaluun yhteydessä luottokorttilaskun suuruus voi päästä yllättämään. Luottokorttivelka kannattaa maksaa pois mieluiten korottoman maksuajan puitteissa, jolloin korkokustannuksia ei pääse syntymään. 

Mikäli koko velkaa ei ole mahdollista maksaa pois kerralla, kannattaa tämä uudelleen rahoittaa edullisemmalla velkojen poismaksuun tarkoitetulla lainalla.

Hillitse matkan jälkeinen pyöräkuume

Jos takana on pitkä reissu, jonka aikana on ajettu Saksan autobaanoilla tai korkealla vuoristossa, todennäköisesti oma moottoripyörä tuntuu jälleen kerran liian pieneltä, vanhalta tai muuten vain vaihtokuntoiselta.

Suin päin ei kannata kuitenkaan suunnata pyöräostoksille, vaan kannattaa pohtia mikä on yleisin käyttötarkoitus moottoripyörälle. Palveleeko nykyinen pyörä tätä tarkoitusta itseasiassa riittävän hyvin?

Jos päädyt uuden menopelin hankintaan, osta se mieluiten tilillä ylimääräisenä makaavalla rahalla. Jos hankinta puolestaan vaatii ulkopuolista rahoitusta, muista kilpailuttaa moottoripyörän rahoitus Sortterin avulla.