Rick English on kokenut stunt-mies ja osaa hommansa.

Rick English on kokenut stunt-mies ja osaa hommansa.

Jokainen meistä on esimerkiksi todennäköisesti nähnyt Terminator 2: Tuomion päivä -elokuvan. Siinä paha terminaattori ajaa rekalla takaa poikaa, joka pakenee pienellä moottoripyörällä. Apuun kiitää hyvä terminaattori, jota elokuvassa esittää Arnold Schwarzenegger, joka hyppää samaan kanjoniin isolla Harley-Davidsonilla. Kuva hypystä taitaa olla syöpynyt useimpien verkkokalvolle. Rick English avaa mitä kaikkea asiaan liittyy alkaen pienikokoisen Ed Furlongin esittämän nuorukaisen stunt-sijaisen kokovaatimuksista.

Entäpä sitten itse hyppy? Jokainen varmaan arvaa, ettei iso, painava cruiseri olisi missään tapauksessa kestänyt oikeaa hyppyä, eivätkä sen joustovarat olisi riittäneet.

Tom Cruise, Mission Impossible: Roque Nation. Leffassa on todella hienosti toteutettu mp-takaa-ajokohtaus.

Tom Cruise, Mission Impossible: Roque Nation. Leffassa on todella hienosti toteutettu mp-takaa-ajokohtaus.

English oli itse mukana Mission Impossible: Rogue Nationin kuvauksissa stunt-miehenä, joten siitä hänen tietonsa ovat perusteelliset. Tom Cruise ajoi stunttinsa itse, ja English kehuu hänen ajotaitoaan. Mutta miten ajoa valmisteltiin, millaisia pyöriä käytettiin? Ei ollut sattumaa, että Tom Cruise laittoi aurinkolasit päähänsä takaa-ajon alkaessa, mutta miksi?

Muita elokuvia, joiden mp-stuntteja English arvioi, ovat Dark Knight ja Maailman nopein Indian, joiden stunttien esittelyt kiinnostavat hyvin monella tapaa.

James Bond -elokuvassa Skyfall on legendaarinen offroad-pyörillä toteutettu kohtaus, jossa ajetaan Turkissa kaupungin talojen katolla ja basaareissa. Kohtaus on oikeasti toteutettu ajamalla, ja asialla ovat olleet Englishin mukaan maailman parhaat kuljettajat.

Triumph, mies, aita, niitty ja vuoria. Kyseessä voi olla vain 'The Great Escape' ja Steve McQueen.

Triumph, mies, aita, niitty ja vuoria. Kyseessä voi olla vain 'The Great Escape' ja Steve McQueen.

Ghost Riderissa English oli Nicholas Cagen stunttina ja siitä hän kertoo mm. miten Aavekuljettajan pyörä ajoi itsekseen – ja vielä liekeissä. Entä miksi pyörän pinta oli sulanut? Entä miten John Wick 3:n moottoripyörän selässä tapahtuneet miekkailukohtaukset toteutettiin?

Video on kaikkineen noin 38 minuuttia pitkä ja sisältää vielä paljastukset todellisen kulttileffan, Easy Riderin ajotempuista. Sekä kaikkien moottoripyöräelokuvastunttien äidin, "The Great Escapen", "Suuren Pakoretken" hienosta hypystä, jota ei sitten kiitos studiomääräysten toteuttanutkaan Steve McQueen, vaikka olisi kevyesti pystynyt siihen vaan...?

Asiasta kertoi Rideapart. Voit katsoa videon myös täällä.

Teksti Erkki Mäki, kuvat videolta.

 
 

Tom Cruise, Mission Impossible: Roque Nation.