Dayna on 11 espanjalaisen Barcelonan yliopiston muotoilun ja tekniikan laitoksen opiskelijan voimannäyte. Pyörässä on käytetty 19:sta 3D-tulostettua osaa, ja se on rakennettu ensivastehenkilöstöä varten, jotta nämä kykenisivät auttamaan vaikeassa maastossa ongelmiin joutuneita.

Dayna kehitettiin "Barcelona Smartmoto Challengea" varten, jossa nuoret insinöörit kilpailivat 2020 luomalla hienoja designeja ja testaamalla niitä offroad-olosuhteissa.

Pelastuskäyttöön suunniteltu enduropyörä on täydellisesti varustettu navigointiin vaikeassa maastossa, ja siinä on GPS, Bluetooth- ja liikeanturit, jotka mahdollistavat kuljettajan ja pyörän paikantamisen, jotta hoitohenkilöstö pääsee paikan päälle mahdollisimman nopeasti.

Kun Daynan voimanlähteenä on vielä sähkö, on se varsin ekoystävällinen.

Pyörä koottiin siten, että siinä on 19 printterivalmistaja BCN3D:n tulostamaa 3D osaa. 

– Materiaaliosaamisellaan ja sulautettujen polyesterifilamenttien tulostustekniikan osaamisellaan BCN3D auttoi meitä määrittelemään komponenttien muodot ja tulostamaan ne, samoin kuin muokkaamaan osat parempilaatuiseksi ja pienentämään ongelmia tulostuksen aikana, Elisava Racing Teamin projektipäällikkä Jacobo Mateos kertoi.

Lokasuoja 3D-tulostettiin lämpömuovista ja vahvistettiin lasikuidulla. Valmistuksen optimoinnissa on huomioitu, että kyseessä on osa, jolle on etua siitä, että se on nopeasti tulostettavissa ja kiinnitettävissä pyörään.

– Kiitos kuituvahvistettujen osien, tässä tapauksessa hiiilikuituvahvistettujen, pystyimme soveltamaan tekniikkaa niihin osiin mihin halusimme sillä joustavuudella, mitä 3D-tulostus sallii, Mateos totesi.

Dayna.

Dayna.

Vapaus tulostaa osia silloin kun niitä tarvitaan sopii täydellisesti enduropyörään, jolla ajetaan vaikeimmassa mahdollisessa maastossa ja jossa osat kuten lokasuojat ja katteet tuppaavat olemaan kulutustavaraa. Jos pystyt palaamaan tukikohtaan ja tulostamaan uuden osan, olet aika vahvoilla.

3D-tulostus voi olla tulevaisuutta moottoripyörän samoin kuin muidenkin kulkuneuvojen osien tuottamiseksi. Osia Daynaan tulostettiin myös ABS-muovista.

Daynasta suunnitellaan jopa kaupallisesti myytävää tuotetta.

Lisätietoja BCN3D:n sivuilta täältä

Teksti Erkki Mäki, kuvat BCN3D.