Iida Latvala voitti Teknisten kaupan liiton vuosittain järjestämän Miss MP -tittelin vuonna 2021. Koronavuodesta johtuen tuolloin kilpailu järjestettiin ensimmäistä kertaa verkossa. Vasta nyt, koronarajoitusten poistuttua, Latvala pääsee nauttimaan tittelinsä tuomista eduista ja ollut ensimmäistä kertaa mukana neljällä paikkakunnalla järjestetyssä Suurella moottoripyörien koeajokiertueella. Tapasimme 23-vuotiaan Iida Latvalan koeajokiertueen päätöspäivänä Helsingin Messukeskuksessa.

Mistä heräsi kiinnostus osallistua Miss Mp -kilpailuun?

– Kiinnostus missimaailmaan lähti siitä, että äitini on aikoinaan osallistunut kauneuskilpailuihin ja sen kautta tuli mielenkiinto ja innostus, että hei hän on tehnyt tämmöisiä hienoja juttuja, että minäkin haluan käydä kokeilemassa minkälaista se on.

Onko sinulla aikaisempaa kokemusta kauneuskilpailuista, vai osallistuitko suoraan Miss MP -kilpailuihin?

– Ensimmäinen kauneuskilpailu, mihin ajauduin, oli Miss Nokia vuonna 2020. Ajattelin, että käydään kokeilemassa. Nokialta napsahti ensimmäinen perintöprinsessan tittelikin. Eli ensimmäiseksi kilpailuksi meni ihan hienosti. Sen kautta oli mahdollisuus päästä suoraan Miss Tampere gasting-tilaisuuteen. Ajattelin, että nyt kerrytetään huolella tätä kokemusta, kun on kerran tilaisuus. Tampereen jälkeen tuli tämä Miss MP ja ajattelin, että tämä kuulostaa minun tyyliseltä kilpailulta. Ja oikeassa olinkin. Pystyin paremmin tuomaan esille omaa räväkkää, rentoa persoonaani ja olemaan aidosti oma itseni. Kyllä sen huomasi, että nautin näistä kilpailuista suuresti. Miss MP21 kilpailun jälkeen, kun oma titteli niin sanotusti päättyi, hain Miss Hot Rod -kilpailuun, mistä tuli napattua itselle toinen sija.

Miss MP21 Iida Latvala keskellä. Kuva: Hans Lehtinen.

Miss MP21 Iida Latvala keskellä. Kuva: Hans Lehtinen.

Mitä Miss MP21 -tittelin voittaminen sinulle merkitsi?

– Se merkitsi todella paljon, sillä junnusta asti ollen halunnut ajaa moottoripyörällä. Yritin kauan ehdottaa vanhemmilleni, että haluan mopon tai edes skootterin, mutta he eivät missään nimessä suostuneet sellaista minulle hommaamaan. Olin hirvittävän pettynyt ja sanoin, että kun olen täysi-ikäinen, niin ihan varmasti ajan itselleni moottoripyöräkortin. Se tuli yllätyksenä, että voitettuani Miss MP21 -kilpailun, sain palkinnoksi mahdollisuuden ajaa prätkäkortin. Ihan huikeeta, menin silloin ihan sanattomaksi.

Kuulemma myös käytit tämän mahdollisuuden, eli ajoit A1 kortin?

– Kyllä, sain sen ajettua viime vuoden puolella. Huh huh, mitkä fiilikset oli silloinkin. Jännitti ihan hirveästi, kun ei ollut minkäänlaista aikaisempaa kokemusta kaksipyöräisistä, polkupyörää lukuunottamatta. Yhtäkkiä tuleekin moottorilla toimiva kakspyöräinen alle, niin olihan se alkuun todella pelottavaa ja jännittävää, mutta kun siitä pikkuhiljaa lähdettiin treenaamaan ja kokeilemaan, niin siitä tuli fiilis, että hei en ollut väärässä, tämähän on ihan oikeasti se mun juttu. Se ihana vapauden tunne, kun pääsi ajamaan. Se oli ihan mieletöntä.

Onko sinulla nyt omaa pyörää?

– Vielä ei ole omaa pyörää. Opiskelijan budjetilla sitä en ole vielä pystynyt hommaamaan, mutta tottakai se on seuraavalla to do -listalla. Näillä koeajopäivillä pääsin testailemaan pyöriä ja innostuin suuresti. Itseasiassa nyt on ollut puhetta, että saisin silloin tällöin käydä kesällä ajelemassa yhdellä KTM:n pyörällä, kun se on vapaana. Ihan mieletöntä, että pääsee nauttimaan kesäisistä teistä.

Oman pyörän hankinta on Iida Latvalan to do -listalla.  Kuva: A-J Tuomela

Oman pyörän hankinta on Iida Latvalan to do -listalla. Kuva: A-J Tuomela

Minkä tyyppisestä pyörästä pidät?

– Tykkään sellaisista enemmän sport-henkisistä kyykkypyöristä. Semmoisistä, joilla on kiva käydä kaupungilla tai lähiseudun pikkuteillä ajelemassa. Olen Etelä-Pohjanmaalta, Seinäjoelta kotoisin niin olen ajatellut, että kun hommaan pyörän, niin menisin sinne. Siellä on ihanaa lakeutta ja rauhallisia teitä. Ihan ensimmäisenä en lähtisi Helsingin ydinkeskustaan ajelemaan, vaan nimen omaan rauhallisille teille, missä pääsee nauttimaan vauhdin huumasta, ottamaan rennosti ja nauttimaan viimasta sun muusta. Tulee vapauden fiilis.

Mitä opiskelet?

– Opiskelen parhaillani kosmetologiksi. Minulla on tällainen alan vaihdos. Aiemmalta koulutukseltani olen nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja. Olihan se ihan kivaa hommaa, mutta ei välttämättä ihan se oma juttu kuitenkaan. Koronavuosina päätin, että voisi kokeilla jotain muuta. Kauneus ja muoti kiinnostaa, eli sinne suuntaan lähdetään. Toivon mukaan vuoden päätteeksi valmistun.

Meinaatko jäädä Etelä-Suomeen, vai palata kotiseudulle?

– On kyllä käynyt mielessä, että jos jossain vaiheessa lähtisi takaisin kotiseudulle päin. En tiedä vielä milloin, mutta voi olla että kuitenkin jossain vaiheessa halajaa takaisin sinne, omalla tavallaan rauhalliseen paikkaan.

Aiheesta aikaisemmin:

Miss MP21 -kisan voittoon Iida Latvala Vantaalta

Miss MP21 Iida Latvala aikoo suorittaa mp-kortin heinäkuun loppuun mennessä

Miss Mp22 on Jenna Huhta Helsingistä