Motojysky on Riihimäkeläinen vuodesta 2003 asti toiminut yritys, joka järjestää ajokoulutusta alottelevista aikuisista, ennakoivan ajon kursseihin, endurostartista endurosafareita Lopelta Lappiin. Kouluttajina ja safarien vetäjinä toimivat alan ammattilaiset.

Värikkäiden elämänvaiheiden jälkeen Motojyskin perustaja Jyri ”Jysky” Tengman päätti tehdä vain sitä, mikä elämässä on kivaa. Kuten yleensä aina tällaisissa tilanteissa, asiat alkoivat loksahdella paikoilleen, ja siitä saakka Saariselällä on järjestetty kesäisin endurosafareita. Parhaimmillaan Lapin endurosafareita vedettiin läpi kesän, pääasiakkaina espanjalaiset, joilla kyllä löytyisi maastoa ajaa kotimaassaankin, mutta jatkuvat metsäpalovaroitukset estävät maastossa ajon Espanjassa. Taloudellinen tilanne on typistänyt Saariselän safaritarjonnan kuuden päivän mittaiseen International Six Nights Enduroon ISNE 2014:een, joka alkaa maanantaina 7.7.

Jyri Tengman haluaa tehdä safarille osallistujista voittajia.

Keskiyön aurinkoa silloin kun sitä on

ISNE 2014 ajetaan kuutena päivänä Saariselän tunturimaisemissa enduropyörillä ammattilaisten johdolla keskiyön auringon paisteessa. Mukaan on ilmoittautunut 40 ajajaa. Ajo suoritetaan kolmen hengen ryhmissä ja jokaisella ryhmällä on oma opas. Endurosafarille osallistujista osa ajaa vain päivän, osa kolme, ja kolme ryhmää ajaa jokaisena kuutena päivänä. Lähtö on iltaisin ja paluu puolenyön jälkeen, joten ainakin tämän hetkisten sääennusteiden mukaan keskiyön auringosta voi nauttia ja ihailla koko safarin ajan. Safarille voi osallistua omalla pyörällä, mutta pyörän voi myös vuokrata Motojyskiltä.

Pyörät pestään ja huolletaan joka yö ajon jälkeen. Aleksi Immonen vauhdissa.

Vajaan viikon mittainen safari vaatii kahden viikon ennakoivan työn paikan päällä. Päivien reitit ja oheistoiminnan suunnittelu vievät oman aikansa, mutta kaikki reitit pitää myös ajaa läpi. Vaikka reitit ovat oppaille entuudestaan tuttuja, niin vuoden paussin jälkeen pitää tarkastaa, missä kunnossa reitit keväisten tuntureilta tulleiden sulamisvesien jäljiltä ovat. Juuri tällaisen ajoreittipäivitysajon pyörien jälkihuoltoa pääsin illalla todistamaan.

Oppailla kova taso

Jyrin nuorempi poika Otto Tengman, joka tänä keväänä sai liikenneturvan mp-eak kouluttajan todistuksen, viettää mielellään ”kesälomaa” Saariselän maisemissa. Kaiken kaikkiaan ISNE 2014 työllistää 10 opasta.

Otto Tengman unelmakesätyöpaikassaan.

Kymmenettä kertaa mukana olevan Taru Koskisen tausta kertoo oppaiden kovasta tasosta. Taru itse ajaa kilpaenduroa, valmentaa endurokuskeja ja lisäksi kouluttaa järjestäen muunmuassa erikseen naisten ajopäiviä, enduron ajotekniikkakursseja sekä vinkkinä miehille myös äitienpäiväajokoulutusta.

Taru Koskinen ja Janne Tervola yötöissä.

7-12.7 International Six Nights Enduro 2014 tarjoaa taatusti mieleenpainuvia kokemuksia Saariselän upeissa maisemissa. Tapahtumalla on omat Facebook-sivut, joilta voi seurata jo nyt ennakkovalmistelujen etenemistä. Jos mielenkiintosi heräsi, niin vielä on tilaa perjantain ja lauantain reiteille.

Jyri Tengmanin motto enduro-safarin suhteen on, että "tavoitteemme on, että safarin päätytyttyä jokaisella kuljettajalla pitää olla voittajaolo".