iPhonen kameralla saa helposti näyttäviä kuvia miltei missä tahansa tilanteessa arkipäivän hetkistä studiolaadun muotokuviin. Myös Motouutisissa käytetään iPhonella otettuja kuvia, eikä jälkeä erota järjestelmäkameran kuvasta.

Joidenkin iPhone-mallien edistyneet kamerajärjestelmät sisältävät sellaista teknologiaa, kuten optinen kuvanvakaaja ja automaattinen tarkennus, jotka mahdollistavat hyvien kuvien ottamisen vaikeissakin kuvausolosuhteissa. Nämä järjestelmät reagoivat automaattisesti liikkeeseen, tärinöihin ja painovoimaan mahdollistaen sen, että voit keskittyä kuvaamiseen.

Jos vahingossa liikautat kameraa kuvaa ottaessasi, kuvatulos voi olla epäterävä. Tämän estämiseksi joissakin iPhone-malleissa on optinen kuvanvakaaja (optical image stabilization, OIS). OISin avulla saat teräviä kuvia, vaikka vahingossa liikauttaisitkin kameraa. OISin avulla gyroskooppi aistii, että kamera liikkui, ja vähentääkseen liikkeen vaikutusta kuvaan, linssi liikkuu gyroskoopin määrittelemän kulman mukaan, jolloin kuvasta tulee terävä.

Lisäksi joissakin iPhone-malleissa on automaattitarkennus (AF). Suljetun järjestelmän automaattitarkennus vastustaa painovoiman ja värinän vaikutuksia säilyttääkseen tarkennuksen terävänä still- ja panoraamakuvissa sekä videoissa. Suljetun järjestelmän automaattitarkennuksessa puhelimen sisäiset magneettiset sensorit mittaavat painovoiman ja värinän vaikutuksia ja määrittävät linssin asennon siten, että kompensoiva liike on täsmällinen.

iPhonen OIS- sekä AF-järjestelmät on suunniteltu kestämään. Kuitenkin, kuten on laita monissa kuluttajaelektroniikkalaitteissa, joissa on OISin kaltaisia järjestelmiä, pitkäaikainen altistuminen vaihteluväliltään laajoille tärinöille tiettyjen taajuuksien sisällä, voi heikentää järjestelmien suorituskykyä ja johtaa heikentyneeseen kuvanlaatuun sekä valokuvissa että videoissa. Applen tiedotteessa suositellaan, ettei iPhone-puhelimia altisteta vaihteluväliltään korkealaajuisille tärinöille.

Suuritehoiset ja tilavuudeltaan suurikuutioiset moottoripyörän moottorit aiheuttavat intensiivistä vaihteluväliltään korkealaajuista tärinää, jotka välittyvät rungon ja ohjaustangon kautta. Sen vuoksi Apple ei suosittele iPhonen asentamista tehokkaisiin moottoripyöriin.

iPhonen asentaminen pienitehoiseen tai sähkömoottoripyörään altistaa puhelimen pienilaajuuksisemmalle värinälle, mutta tällöin asennustelineen tärinänvaimennus saattaa riittää estämään puhelimen OIS- ja AF-järjestelmien vaurioitumisen.

OIS on seuraavissa iPhoneissa: iPhone 6 Plus, iPhone 6s Plus ja iPhone 7 sekä myöhemmissä malleissa mukaan lukien iPhone SE:n toinen sukupolvi. Ultra Wide -kamerassa iPhone 11 ja myöhemmissä ei ole OISissa samoin kuin ei myöskään telefotolinssissä iPhone 7 Plussassa ja iPhone 8 Plussassa.

Suljetun järjestelmän automaattitarkennus AF on iPhone XS:ssä ja myöhemmissä mukaan lukien iPhone SE:n toinen sukupolvi.

Lisätietoja Applen sivuilta

Elektroniikan kesto ikuisuusongelma

Elektroniikan kesto moottoripyörisä on omanlaisensa ongelma. Applen kuvaamat suurilaajuuksiset tärinät saattavat olla varsin voimakkaita, ja koskevat luonnollisesti kaikkia matkapuhelinvalmistajia, joilla on vastaavia herkkiä järjestelmiä puhelimissaan.

Kannattaa siis panostaa kunnollisiin telineisiin ja seurata laitteiden toimivuutta.

Myös kameroiden kuljettamisessa sivu- tai vaikka tankkilaukussa on syytä huomioida kunnolliset pehmusteet, ettei kamera joudu suoraan tekemisiin värähtelevien kovien pintojen kanssa.

Erityisesti moottoripyöriä varten suunniteltujen laitteiden, kuten Mp-navigaattoreiden pitäisi kestää normaalielektroniikkaa paremmin värinää.