USA:n liittovaltio aikoo, mikäli kauppasopimusneuvotteluissa ei saavuteta tulosta, nostaa EU:n alueelta tuotujen 51 - 500-kuutioisten moottoripyörien tullin jopa sataan prosenttiin. Pitkään kestäneissä neuvotteluissa on kyse mm. siitä, etteivät EU-maat halua tuoda hormonien avulla tuotettua amerikkalaista naudanlihaa ja geenimuunneltua viljaa.

EU-maissa valmistettujen moottoripyörien tulleja nostettaisiin samalla tavalla kuin monien muidenkin tavaroiden, vaikkapa erilaisten ruokatuotteiden ja hiuspantojen tulleja.

American Motorcyclist Association eli AMA esitti vastalauseen asiaan.

– Sopimusneuvotteluja, jotka koskevat maatalousteollisuutta ei pitäisi ratkaista sellaisin kauppasanktioin, jotka suunnataan ei-maataloustuotteisiin, AMA:n lausunnossa todetaan.

– Erityisesti kun puhutaan 100 %:ista tai korkeammista tariffeista, joita moottoripyörille on ehdotettu, AMA jatkaa. – Se aiheuttaa vakavia ja peruuttamattomia ongelmia eurooppalaisia moottoripyöriä myyville amerikkalaisille pienten ja keskisuurten yritysten omistajille.

– Mikäli Euroopassa tuotettujen moottoripyörien saatavuutta estetään epäreiluilla kauppapakotteilla, jälleenmyyjiä joutuu lopettamaan toimintansa, lausunnossa todetaan.

Yleensä kauppapakotteita seuraa vastapakotteita. Eurooppalaisista moottoripyöränvalmistajista USA:n pakotteista joutuisivat kärsimään Aprilia, Beta, BMW, Ducati, Fantic, Gas Gas, Husqvarna, KTM, Montesa, Piaggio, Scorpa, Sherco, TM ja Vespa.

Kommentointikierros päättyy 30.1., kertoo Dealernews.