FHRA Nitro Nationals 2019 aloitettiin torstaina 4.7. kiihdytysajon SM-sarjan ryhmillä. Ajo oli verkkaista ja saimme lajiteltua kaikkia kilparyhmiä SM-sarjassa. Perjantaina jatkettiin siitä mihin torstain lajittelut päättyivät. Pro-ryhmien kierrokset katkaisevat Nitro Nationals-kisoissa SM-ryhmien ajot.

Pro-kierros aloitettiin juhlavasti Maamme-laulun soidessa sekä kahden Hawk-suihkuharjoituskoneella ylilennolla. Hieno aloitus EM-osakilpailulle.

Perjantai oli hieno päivä suomalaisessa kiihdytyshistoriassa. Neljän sekuntin alle ei vielä koskaan olla päästy millään suomalaisella radalla. Anita Mäkelä iski tauluun komeat lukemat 3.987s 489km/h loppunopeudella! Kiihdytysfanit saivat viimein täyttymyksen toiveilleen! FHRA rataryhmän valtava työ palkittiin nyt parhaalla mahdollisella tavalla! Mahtavaa, että Anita Mäkelä tiimeineen täytti pitkään odotetun ajan jo ensimmäisenä lajittelupäivänä.

Top Fuel Bike -ryhmässä nähtiin upea parilähtö lajittelukierroksella neljä, jossa molemmat kuljettajat ajoivat melkein saman viiden sekuntin ajan. Rikard Gustafsson Ruotsista ja kreikkalainen Filippos Papafilippou ottivat mittaa toisistaan siten, että Gustafssonin aika oli 5.836 vieden voiton Papafilippouksesta, jonka aika oli 5.865. Todella tiukka kisa. Rikard Gustafsson moottoripyörä saavutti lopulta huiman 409.61 km/h loppunopeuden. Se on Euroopan nopein aika tässä ryhmässä.

Filippos Papafilippou.

Filippos Papafilippou.

Lauantai valkeni sään puolesta kirkkaana ja koko päivä saatiin nauttia drag racingistä parhaimmillaan. Anita Mäkelä jatkoi hyväksi havaitulla linjalla ja paukutti uuden kolmosen, 3.992 ja loppunopeutena 487km/h!

Meillä on viimein Suomessa kolmosen rata! Siitä voi olla hieman ylpeä. FHRA:n rataryhmä teki töitä lähes läpi yön saadakseen radan parhaaseen mahdolliseen kuntoon sunnuntain eliminaatiota eli pudotusajoja varten. FHRA:n satapäinen toimitsijaryhmä tekee näitä kilpailuja täysin vapaaehtoistyönä ja rakkaudesta lajiin.

Puitteet muutenkin ovat hyvät suuren kansainvälisen kilpailun järjestämiseen. Entinen lentosotakoulun alue on suuri ja sinne mahtuu monta sataa tiimiä varikolle. LSK Business Parkin palvelut ovat asiakkaiden lähellä ja majoituskapasiteettia löytyy hotellimajoituksesta leirintään.

Vesa Ruhanen ja Ida Zetterström viivalla

Vesa Ruhanen ja Ida Zetterström viivalla

Sunnuntain säätiedotus ennusti sadekuuroja ja niitä saatiinkin kilvan ajon riesaksi. Useampi sadetauko ajamisessa jouduttiin pitämään ja rataa jouduttiin kuivaamaan useampaan otteeseen. Eliminaatio-päivä oli todella katkonainen, mutta onneksi iltaa kohden sää kirkastui ja pudottelut jatkuivat kovalla tahdilla.

Mainittakoon, että ennakkosuosikki Top Fuel -ryhmässä oli Anita Mäkelä, mutta voiton semifinaalissa vei Timo Lähtimäki. Toisessa semifinaalissa vastakkain olivat norjalainen Maja Udtian ja Briteistä kilpailuun saapunut Liam Jones. Nuori norjalaisnainen vei konkarista voiton. Tiukka finaali käytiin varttia vaille kahdeksan ja suomalaisten iloksi voiton lähdöstä vei TIL-Racing ja Lehtimäki.

Janne Koskinen ja Fredrick Fredlund.

Janne Koskinen ja Fredrick Fredlund.

Tarkemmat kisaraportit löydät dragracing.eu -sivustolta.

FIA-ryhmät: http://www.dragracingeurope.eu/fiaedc/

EM-osakilpailuun osallistui yhteensä 62 tiimiä ja SM-kisaan otti osaa huikeat 164 tiimiä.

Kuljettajaluettelo: http://www.dragracing.eu/event_details.asp?c=y&id=481

Kilpailun kaikki tulokset löytyvät keskustelupalstaltamme: https://www.fhra.fi/keskustelu/threads/nitro-nationals-2019.1037/

FIA-ryhmien pistetilanne: http://www.dragracingeurope.eu/fiaedc/points-standings-2019/

EDRS Pro MC pistetilanne: http://www.edrspro.com/

FIM-E pistetilanne:

SM-pistetilanne: https://www.fhra.fi/drag-racing/sm-pisteet/

FHRA livestream taltioi viikonlopun kilpailun. Katso tallenne täältä: https://livestream.com/fhra

FIA Drag Racing Championship round 3 Nitro Nationals 2019 tulokset:

Pro Stock Car:

Simon Gustafsson, Borlange, Ruotsi

Bengt Ljungdahl, Ingaro, Ruotsi

Pro Modied:

Peter Kunc, Hasselby, Ruotsi

Andreas Arthursson, Fors, Ruotsi

Top Methanol:

Sandro Bellio, Houthalen, Belgia

Johnny Oksa, Nousiainen, Suomi

Top Fuel:

Timo Lehtimäki, Valkeakoski, Suomi

Maja Udtian, Froya, Norja

FIM-E/EDRS Pro MC

Super Street Bike:

Vesa Ruhanen, Taivassalo, Suomi

Ida Zetterstöm, Jomala, Suomi/Ahvenanmaa

Pro Stock Bike:

Fredrick Fredlund, Maarianhamina, Suomi/Ahvenanmaa

Janne Koskinen, Lempäälä, Suomi

Top Fuel Bike:

Filippos Papafilippou, Ateena, Kreikka

Thomas Pettersson, Solderhamn, Ruotsi

Super Twin Bike:

Harri Piensalmi, Pornainen, Suomi

Marcus Christiansen, Hellerup, Tanska

Kiihdytysajon SM-osakilpailu 3 ja EDRS-sarjojen tulokset:

Kaikkien SM-luokkien osalta emme valitettavasti pystyneet ajamaan loppuun eliminaatioita sunnuntain sääolosuhteista ja sallitun ajoajan päättymisestä johtuen, joten näin ollen pistelaskussa on huomioitu vain siihen asti ansaitut pisteet. Saimme ajettua seuraavat luokat finaaleita myöden lauantaina: Pro ET (PET), Real Street (RS), Street Bike (SB) ja Top Street (TS) ja näille on pisteet jaettu loppuun asti.

Autot:

Sportman/Pro ET

Jesse Herranen, Sydänniemi, Suomi

Tony Vaahtera, Vaasa, Suomi

Real Street

Kari Laukkanen, Tammela, Suomi

Kari Hermunen, Nummela, Suomi

Top Street

Pauli Junttila, Nivala, Suomi

Jani Lindqvist, Villähde, Suomi

Moottoripyörät

Street Bike

Minttu-Maria Gratschew, Helsinki, Suomi

Otto Erälähde, Helsinki, Suomi

Kiihdytysajoissa ajetaan parilähtöjä loppuun saakka. joten jäljelle jää vain voittaja (1) ja toisena tullut runnerup (2)