"Zen and the Art of Motorcycle Maintenance: An Inquiry Into Values", on suomeksi käännetty nimellä "Zen ja Moottoripyörän kunnossapito". Suomennoksesta on jäänyt kirjan sisällön kannalta olennainen sana "Art" pois. "Art" tarkoittaa englanninkielessä sekä sanaa "Taide" että "Käsityötaito", jotka siis suomen kielessä ovat kaksi erilistä sanaa, mutta kirjan sisällön kannalta mielenkiintoinen asetelma.

Robert M. Pirsig (1928-2017) teki vuonna 1968 silloin 11-vuotiaan poikansa Chrisin kanssa moottoripyörämatkan vuosimallin 1966 Honda Super Hawkillaan Minnesotasta San Franciscoon ja takaisin. Matka kesti kuukauden ja sillä oli mittaa 5700 mailia, vajaat 9200 kilometriä.

Pirsigin kirjan on kustantanut William Morrow ja se on julkaistu 1974. Zeniä on myyty yli 5 miljoonaa kappaletta, ja käännetty 27 kielelle.

Pitkällä ajomatkallaan Pirsig tutustui paremmin poikaansa ja itseensä. Kirja käynnisti kansainvälisen kulttuurisen liikkeen, miten ajatella uusiksi se, miten ihmiset ovat vuorovaikutuksessa teknologian kanssa, ja löytävät balanssin elämäänsä.

Varastoituna vuosikymmeniksi perheen New Englandissa sijaitsevaan autotalliin ja hiljattain mekaanisesti restauroituna, moottoripyörä on lahjoitus Pirsigin leskeltä Wendy K. Pirsigiltä. Moottoripyörän lisäksi kokoelma sisältää Pirsigin nahkatakin, karttoja, korjaamokäsikirjan ja muita välineitä vuoden 1968 matkalta yhdessä käsikirjan kopion ja kirjan signeeratun ensipainoksen kanssa. Pirsigin suosikkityökalut, mukana myös työkalut, joilla hän huolsi pyöräänsä ja muita ajoneuvoja, sekä työkalut, jotka hän valmisti itse, kuuluvat mukaan lahjoitukseen.

– Tämä on kuuluisin unohdettu moottoripyörä Amerikan historiassa ja kirjallisuudessa, totesi National Museum of American Historyn liikenneosaston kuraattori Paul Johnston. – Pirsig oli polunraivaaja matkamoottoripyöräilyssä ja dokumentoidessaan sen vapauden ja päättymättömän tien juhlaa.

Robert M. Pirsig sekä hänen poikansa Chris vuonna 1968. Sekä tietysti Pirsigin rakkaudella huoltama moottoripyörä matkalla, josta Zen and the Art of Motorcycle Maintenance

Robert M. Pirsig sekä hänen poikansa Chris vuonna 1968. Sekä tietysti Pirsigin rakkaudella huoltama moottoripyörä matkalla, josta Zen and the Art of Motorcycle Maintenance

Zen kertoo myös tarinan ihmisten ja koneiden suhteesta, mikä teki Pirsigistä pioneerin ihmisen ja teknologian välisen rajapinnan tutkimisessa ja tee-itse-huoltamisessa ja korjaamisessa.

– Bobin filosfia tutki ihmisen arvoja, ja hän pyrki näyttämään, miten "Laatu" on itse asiassa kaiken olemassolon keskipiste, Wendy Pirsig toteaa. – On siten johdonmukaista tämän laatuun fokusoitumisen vuoksi, että hänen moottoripyöräkokoelmansa liitetään Smithsonian-instituutin kansallisen historian museoon.

Pirsigin pohdinnat merkitsivät tarinassa nousua kuluneiden osien korvaamisesta uusilla keskittymiseen osien toimimiseen balanssissa toistensa kanssa. Sen lisäksi, että Zen esitteli hänen filosofiset näkemyksensä, se on testamentti Pirsigin kärsivällisyydelle ja peräänantamattomuudelle. Romaanin hylkäsi kaikkiaan 121 kustantajaa, ennenkuin Morrow julkaisi sen. Siitä lähtien tekstistä on järjestetty lukemattomia yliopistokursseja, ja omistautuneet fanit ovat matkanneet romaanin ajoreittiä maan halki lukemattomia kertoja.

Smithsonian Instituutin Kansallinen Amerikan Historian Museo tutkii ja esittelee kokoelmien turvin Amerikan historian rikkautta ja kompleksisuutta. Museo sijaitsee Constitution Avenuella 12. ja 14. kadun välissä. Lisätietoja täältä