Daymak Beast Ebike on Kickstart-vaiheessa oleva laite. Tätä kirjoitettaessa hankkeella on 88 rahoittajaa, jotka ovat antaneet yhteensä 63 525 Kanadan dollaria. Tavoite on 99 000 dollaria ja kampanja-aika tämän kuun loppuun.

Daymak on Torontossa Kanadassa toimiva yritys, joka myy sähköpolkupyöriä ja -skoottereita sekä kaikkea niihin liittyvää. Beast Ebike on unelmien todeksituloa, jota he ovat valmistelleet jo parin vuoden ajan.

Erilainen maastomopo 

Pyörän tekee mielenkiintoiseksi muutama asia. Ensinnäkin se on rakenteeltaan erikoinen. Jenkkilehdessä on puhuttu sähkömoottoripyörien Hummerista, ja kieltämättä sen ulkonäkö on erilainen. Isot, leveät ja rouheat renkaat tekevät laitteesta varsin maastokelpoisen, mutta se on kuitenkin ensisijaisesti citykulkijalle tarkoitettu.

Akusto on helposti irrotettavissa ja sen pinta on aurinkokenno.

Lisäksi rungon rakenne on yksinkertainen, akusto on varsin avoimesti pyörän keskellä alhaalla kehikossa, josta se on helposti pois ja paikalleen nostettavissa. Akkua voidaan käyttää myös irrallaan ulkoisesti ja sen yläpinta muodostuu aurinkokennosta. Daymak mainostaa, että vaikka kenno on ymmärrettävistä syistä vain akun yläpinnan kokoinen, se kuitenkin lataa melko vaatimattomallakin auringonvalolla - kuten he sanovat - kilometrin virtaa akkuun tunnissa.

Tämä tarkoittaa sitä, että jos työmatkasi on neljä kilometriä, ja työaika 8 tuntia, niin sinun ei tarvitse käyttää verkkovirtaa, vaan akku latautuu kaikessa rauhassa juuri sen verran kuin työmatkoihisi tarvitset. Ja tuottaahan kenno virtaa myös matkan aikana. Laite on siis käytöltään parhaimmillaan varsin ekologinen.

Katulaillinen kulkine

Daymak mainostaa pyörää katulaillisena, ja kuten sen sivustolla todetaan: "Tässä on kaikki toiminnalliset laitteet, jotka tekevät tästä katulaillisen suurimmassa osaa sivistynyttä maailmaa ilman vakuutusta tai kilpiä..."

Akun voi vaikka tauon ajaksi nostaa aurinkoisempaan paikkaan tai sitä voi käyttää ulkoisena virtalähteenä.

Kyseessä on siis mopon tehoinen laite, moottori kehittää vain 500 wattia. Sisäänrakennetun aurinkokennon teho on puolestaan 25 W. Pyörää valmistetaan kolmena eri versiona, perus-, DeLuxe- ja Ultimate-versioina. Suurin ero on akuissa. Siinä missä perusversio kulkee akullaan 25 km, keskimmäisellä pääsee 35 ja Ultimatella 45 km yhdellä latauksella. Kahdessa viimemainitussa on litiumioniakut. Halvimman huippunopeus on 25 km ja kahden muun 32 km/h.

Kickstart-vaiheessa laitteiden hinnat ovat varsin edullisia, ja mikä mielenkiintoisinta, niitä toimitetaan myös muualle maailmaan. Rahti 499 Kanadan dollaria Kanadan ja USA:n ulkopuolelle.

Lisätietoja Kickstart-sivustolta, josta löytyy myös video aiheesta.

Edit 16.7.2019 klo8.48: Kävimme pikaisesti vilkaisemassa, mitä Beastille kuuluu, ja se näyttää olevan täydessä tuotannossa kolmena eri mallina. Lisätietoja Daymakin kotisivuilta täältä.

Juttu on julkaistu aiemmin Motouutisten sivuilla 16.7.2014.

Varin maastokelpoinen Beast isoine pyörineen.