Suomalaisen yrityksen valmistama ja lahjoitusvaroin hankittu laite esiteltiin median edustajille Poliisihallituksen, Trafin ja Liikennevakuutuskeskuksen järjestämässä tiedotustilaisuudessa maanantaina.

Laite mahdollistaa katsastamattomien ja varastettujen sekä sellaisten autojen poistamisen liikenteestä, joiden veroja ei ole maksettu. Laitteella voi tehdä seurantaa eteenpäin, ja sen kameran voi kääntää myös sivulle. Toisella kameralla varustettuna lukua voi tehdä myös takana liikkuviin ajoneuvoihin. Itse lukutapahtuma on täysin automaattinen ja laite antaa hälytyksen, kun jotain epäilyttävää ilmenee.

Suuri tulojen menetys vakuutusyhtiöille

Maksamattomien liikennevakuutusmaksujen luottotappioiden kanssa säädösten rikkojien kokonaiskustannus vakuutusyhtiöille on yli 15 miljoonaa euroa vuodessa. Liikennekäytöstä pois ilmoitettuja ja sen vuoksi ilman vakuutusturvaa liikkuvia ajoneuvoja tavattiin liikenteessä viime vuonna toista tuhatta. Vakuuttamattomien ajoneuvojen aiheuttamia vahinkoja korvataan vuosittain noin kolmella miljoonalla eurolla.

Suomalaiset vahinkovakuutusyhtiöt lahjoittivat Poliisihallitukselle 140 000 euroa automaattisten rekisterikilpien lukulaitteen hankkimista varten. Summalla saa hankittua noin sata laitteistoa. Syynä lahjoitukseen on se, että liikenteessä on niin paljon katsastamattomia, varastettuja, vakuuttamattomia ja liikennekäytöstä poistettuja ajoneuvoja, joista seuraa tulojen menetyksiä ja lisäkustannuksia vakuutusyhtiöille. 

Tavoitteena parantaa liikenneturvallisuutta

Automaattinen rekisterikilpien lukulaite on keino parantaa liikenneturvallisuutta, kun liikenteestä saadaan seulottua entistä tarkemmin pois ne ajoneuvot ja kuljettajat, jotka voivat aiheuttaa vaaraa muulle liikenteelle.

Ongelmat kasautuvat usein samoille kuljettajille; katsastamattomilla ajoneuvoilla liikkuvistaa henkilöistä löytyy paljon ajo-oikeudettomia ja rattijuoppoja.

Maanantaina medialle esitelty rekisterikilpien lukulaite otetaan kevään aikana testattavaksi ensin yksittäisissä poliisiautoissa. Perusteellisen testaamisen jälkeen laite asennetaan portaittain poliisin liikennekalustoon.