Sanna Kärkkäinen, millaisella pyörällä nyt ajat?

– KTM 250cc EXC.

Miten päädyit moottoripyöräilyn pariin?

– Isoveljeni on minua 6,5 vuotta vanhempi ja sen myötä meillä on aina ollut jokin mopo kotona. Olin noin 3,5-vuotias, kun opin ajamaan mopolla. Tuolloin meillä oli Honda Monkey ja edes jalkani eivät ylettäneet maahan. Kuitenkin vasta 8-vuotiaana innostuin motocrossista, kun paikallisen kerhon (Ylä-Savon Moottorikerho) kuskeja oli esittytymässä toritapahtumassa Iisalmessa. Vanhemmat suostuivat käyttämään junioritreeneissä ja sille tielle jäätiin.

Milloin aloit ajamaan enduroa?

– Harrastemielessä lumispooria aloitin ajamaan muistaakseni 2008 tai 2009 ja samoihin aikoihin koitin ajaa myös kesällä. Kuitenkin enduro tuli mukaan enemmän vasta vuonna 2012, jolloin ajoin ensimmäiset endurokilpailuni ja minut valittiin naisten joukkueeseen edustamaan Suomea ISDE:lle (International Six Days Enduro).

Treenaatko muita moottoriurheilulajeja?

– Tällä hetkellä motocrossia ja enduroa. Jossain kohtaa, kun sain ajaa lainapyörällä, oli mukana myös trial ja crosscountryssa olen kisannut useampanakin vuotena.

Kerro urastasi enduron/moottoriurheilun parissa.

– Aloitin motocrossista ja vuodesta 2007 alkaen olen kiertänyt kansallisia kisoja. Tuolloin lähdimme kiertämään yhdessä äitini ja pikkuveljeni kanssa, äitini huoltaessa pyöräni. Aika paljon on opittu kantapään kautta, mutta toisaalta se on vienyt eteenpäin. Suomessa voitin naisten luokassa MX-liigamestaruuden vuosina 2009-2014. 2012 ajoin ensimmäiset endurokilpailuni ja samana vuonna olin ISDE:llä naisten joukkueessa edustamassa Suomea. Vuonna 2013 lähdin kiertämään enduron EM-sarjaa ja tulokaskaudellani saavutin EM-hopeaa. 2015 kirkastin tuon EM-hopean kullaksi ja vuonna 2016 sijoituin enduron MM-sarjassa 4.ksi.

Saavutukset:

 • – Suomen Cup 2017 Enduron naisten luokan mestaruus
 • – MM 2016 Enduron naisten luokassa 4. sija
 • – EM 2015 Enduron naisten luokassa 1.sija, siis kultaa.
 • – EM 2015 Endurossa naisten joukkuemestaruus.
 • – Suomen Cup 2015 CrossCountryssa naisten luokan 1.sija
 • – 2015 Enduron Lady Cup 1.sija
 • – MM 2015 SuperEnduron naisten luokan 4.sija. Helsingin osakilpailussa henkilökohtainen paras sijoitus oli 3.
 • – ISDE 2015 (Internationl Six Days of Enduro) MM-joukkuekilpailussa naisten luokassa henkilökohtainen sijoitus 4. Joukkueen sijoitus myös 4.
 • – Kuusinkertainen naisten Motocross-liigamestari vuosina 2009-2014.
 • – EM 2013 Enduron naisten luokassa 2.sija, siis hopeaa.
 • – 2012, 18-vuotiaana, olin ensimmäinen suomalainen naiskuski, joka ajoi motocrossin MM-sarjassa pisteille.  Slovenian osakilpailussa henkilökohtainen paras sijoitus oli 9.

Sanna Kärkkäinen treenaa enduron lisäksi myös motocrossia. Kuva: Mika Kärkkäinen

Minkälaisia haasteita olet urallasi kohdannut?

– Ehkä suurimpana haasteena ovat olleet loukkaantumiset, joita on sattunut uran varrella jokunen. Olkapäitäni on operoitu kaiken kaikkiaan neljästi ja niistä joudun pitämään erityistä huolta, että ne pysyvät kunnossa. Viime kaudella paloin loppuun ja kärsin ylirasituksesta, joka haittasi kokonaisvaltaisemmin arkeani, mutta siitä olen nyt onneksi toipunut.

Mikä on tähän mennessä ollut kohokohtasi endurossa/moottoriurheilussa?

– Kohokohtia on montakin, mutta nostaisin ehkä tuon EM-kullan yhdeksi niistä. Varmistin mestaruuden vuonna 2015 toiseksi viimeisessä osakilpailussa Jämsässä, joka alkuun tuntui epätodelliselta, mutta oli hieno tunne. Kaiken kaikkiaan laji on antanut mielettömästi hienoja kokemuksia ja olen päässyt paikkoihin, joihin en muuten varmasti olisi "eksynyt". Lisäksi laji on antanut paljon tuttuja ja kavereita.

Mitä olet saanut ollessasi naisten enduron EM-valmennusryhmässä? Mikä on ollut parasta?

– Viime vuonna en vielä kuulunut ryhmään, mutta olin yhtenä päivänä koutsina pitämässä leiriä naisille. Kyllä naiset rokkaa, kaikilla on hyvää tekemistä ja halu kehittyä!

Mitä odotat EM-valmennukselta vuonna 2018?

– Varmastikin niitä yhteisiä treenejä, kun saa tehdä porukalla. Samalla ryhmähenki kasvaa ja pusketaan toinen toisiamme eteenpäin.

Ketä muita tukijoita/taustajoukkoja löytyy EM-valmennusryhmän lisäksi?

– Yhteistyökumppanit, jotka ovat lähteneet mukaan tukemaan uraani. Heille iso kiitos, muuten ajaminen ei olisi mahdollista. Kotijoukoista tietenkin oma perhe, joka kannustaa ajamisessa ja avopuolisoni Ville, joka toimii mekaanikkonani ja on ollut viime vuosina äärettömän iso tuki ajourani kehittymisessä.

Mitkä ovat omat vahvuutesi endurossa?

– Tasaisuus. Omaan hyvät tekniset ajotaidot, mutta vauhtia ja uskallusta pitäisi vain saada vielä lisää.

Mitä ovat tavoitteesi kaudelle 2018?

– Tavoitteena on kansainvälisellä tasolla saavuttaa EM-kultaa sekä mahdollisesta World Cup-finaalikisasta mitali. (Finaalikisan kohtalo ei ole vielä selvinnyt).

Suomessa tavoittelen Suomen Cup-mestaruutta naisten luokasta endurossa sekä hyviä suorituksia mahdollisissa muissa kilpailuissa.

Sanna Kärkkäinen on valmiina tulevan kauden haasteisiin. Kuva: Mika Kärkkäinen

Aiheesta aiemmin:

Endurokuljettaja Sanna Kärkkäisen kova paikka - MM-kisa väliin terveyden vuoksi

Sanna Kärkkäinen Enduron MM-neloseksi kantaluun murtumisesta huolimatta

Esittelyssä Naisten Enduron EM-valmennusryhmä osa 11: Iina Turkki #927

Esittelyssä Naisten Enduron EM-valmennusryhmä osa 10.: Annamaria Karikuusi #914