Siinä vaiheessa, kun normaalisti lapset opettelevat ajamaan polkupyörällä Sanna Kärkkäisen alla oli Honda Monkey, mutta opettelutyyli oli perinteinen.

– Olin 3,5 vuotias, kun opettelin ajamaan mopolla. Oli talvi ja lumihankia ympärillä, joten ei sattunut, vaikka kaatuikin. Luulin, että isäni pitää takaa kiinni. Ajoin ja sanoin isälleni, että katso osaan ajaa. Olin tavattoman yllättynyt, kun kuulin isäni äänen kaukana takana, että hienosti menee. Hän olikin irrottanut otteensa jo paljon aikaisemmin, ilman että olin sitä huomannut, Sanna Kärkkäinen kertaa ensimetreistään mopoilun parissa.

– Olen ajanut pienestä pitäen. Aina olen ollut tämmöinen rämäpää. Kahdeksanvuotiaana aloin ajamaan motocrossia ja 2012, 18 vuotiaana olin ensimmäinen suomalainen nainen, joka ajoi motocrossin MM-sarjassa pisteille.

– Vuonna 2012 pääsin edustamaan Suomen enduron maajoukkueeseen. Vuodesta 2012 lähtien aloin keskittyä enemmän enduron puolelle. 2013 lähdettiin ihan extempore kiertämään enduron EM-sarjaa, tuloksena EM-hopeaa. 2014 kuntoutin leikattua olkapäätä ja 2015 tuli enduron EM-kultaa.

– Motocrossin ja enduron lisäksi ajan CrossCoutrya, jossa tällä hetkellä johdan naisten sarjaa. Viimeinen CrossCountryn osakilpailu ajetaan Säkylässä 22. lokakuuta. Pääpaino on kuitenkin endurossa.

Fanit olivat kiinnostuneita Sannan näkemyksistä.

Fanit olivat kiinnostuneita Sannan näkemyksistä.

"Ajaessani saan toteuttaa itseäni"

– Ajaessani saan toteuttaa itseäni, mistään ei tule samanlaisia fiiliksiä. Haasteita riittää, aina on kehitettävää. Crossissa pääsee makeisiin paikkoihin ja lajien kautta olen saanut paljon tuttuja. Suomessa motocrossissa on 15-20 naiskuskia viivalla, CrossCountryssa lähemmäs 30. Enduroon sen sijaan on vaikea naiskuskeja saada. Se on lajina haasteellisempi ja nyt onkin pyritty helpottamaan reittejä, että useampi kuski pääsisi ajamaan radan läpi. CrossCountryssa puolestaan kaikki reitit ovat läpiajettavia, siksi se varmaan onkin suosituin näistä lajeista.

– Jos vähänkään lajit kiinnostavat, niin rohkeasti mukaan vaan ja vaikka nykäisemään hihasta. Apua saa ihan varmasti. Ajan ja treenaan itse paljon poikien kanssa. He ottavat hienosti jengiin mukaan. Kun aloin kiertämään ulkomaan kisoja, niin äitini opetteli kaikki pyörän huollot ja laittamiset. Se herätti hieman ihmettelyä, kun kahdestaan kierrettiin kisoissa, mutta täällä ei ole niin vahvaa sukupuolisyrjintää. Nykyään poikakaverini toimii minulla mekaanikkona ja äiti on siirtynyt enemmän kannatusjoukkoihin.

- Ensi vuonna tähtäimenä on kiertää enduron MM-sarjaa ja ajaa kolmen parhaan joukkoon.

Motouutiset.fi toivottaa onnea Säkylässä ajettavaan CrossCountryn osakilpailuun ja ensi vuoden MM-sarjaan.

Sanna Kärkkäisen saavutuksia:

  • - MX D-liigan mestaruus vuosina 2009-2014
  • - Vuonna 2012 kaksi motocrossin MM-osakilpailua, paras sijoitus 9.s.
  • - Ensimmäinen Suomalainen nainen MM-pisteillä
  • - Vuonna 2012 maajoukkue-edustus Saksan Six Days-kilpailussa
  • - Vuonna 2013 enduron EM-hopeaa ensimmäisellä kokonaisella endurokaudellaan
  • - Vuonna 2014 Sanna nostettiin endurossa B-luokkaan
  • - Vuonna 2015 enduron EM-kultaa
  • - Vuonna 2016 4. sija enduron MM-sarjassa

Hyvää menestystä Sannalle myös ensi vuodelle.

Hyvää menestystä Sannalle myös ensi vuodelle.