Järämä sijaitsee Enontekiöllä valtatie 21/E8 varrella Maunun ja Luspan kylien välillä, n. 20 km Karesuvannon kylästä Kilpisjärvelle päin.

Järämä sijaitsee Enontekiöllä valtatie 21/E8 varrella Maunun ja Luspan kylien välillä, n. 20 km Karesuvannon kylästä Kilpisjärvelle päin.

Virallisesti puolustuslinja on rakennettu sitä tilannetta varten, että silloinen Neuvostoliitto olisi miehittänyt Suomen, ja saksalaiset voisivat sen avulla puolustaa Pohjois-Jäämeren satamia.

Saksan 20. Vuoristoarmeija linnoitti puolustusaseman Käsivarren kapeimpaan kohtaan kesällä 1944. 7. Vuoristodivisioona oli asemassa lokakuusta 1944 tammikuuhun 1945, jolloin saksalaiset – silloin jo sodassa Suomen kanssa – luopuivat asemasta taisteluitta. Linnoitus on suurimmalta osalta louhittu kallioon.

Museon pysyvää näyttelyä: Tunturi-Lapin sotahistoriaa, mutta asia asetetaan myös laajempiin yhteyksiinsä.

Museon pysyvää näyttelyä: Tunturi-Lapin sotahistoriaa, mutta asia asetetaan myös laajempiin yhteyksiinsä.

Asemasta on käytetty useita nimiä: Lätäsenon saksalainen asema, saksankielistä peitenimeä "Sturmbock-Stellung" (Karesuando-Stellung) ja saamenkielistä asua Leahttáseanu duiskalas soahteajit. "Järämä" on paikkakuntalaisten kutsumanimi alueelle.

Suomalaiset varusmiehet olivat asemissa Markkinassa, noin kahdeksan kilometriä saksalaisista itään.

Ilmatorjuntatykki mallia 1940.

Museorakennuksessa on 100m2 näyttelytila pysyvää näyttelyä varten. Sen teemana on "Sota-aika Tunturi-Lapissa". Näyttely esittelee läpileikkauksena sodan eri vaiheiden ja osapuolten lisäksi siviiliväestön evakuoinnin Ruotsiin, kotiinpaluun ja myös Lapin jälleenrakentamisen. Lisäksi aulassa on tilaa vaihtuville näyttelyille.

Museo itsessään ja sen näyttely ovat varsin mielenkiintoisia ja lisäävät kenen tahansa tietoa toisen maailmansodan tapahtumista erityisesti Tunturi-Lapin ihmisten näkökulmasta. 

Lapin sodan päättymisen ja sotamies Saarikosken muistolaatta.

Lapin sodan päättymisen ja sotamies Saarikosken muistolaatta.

Paikalle on helppo mennä moottoripyörälläkin, pysäköintitilaa löytyy ja museossa voi nauttia pullakahvit. Lisäksi saksalaisten rakentamat juoksuhaudat kiviseen tunturimaastoon, korsut, konekivääripesäkkeet, tykkiasema tykkeineen ja tähystyspesäkkeet kertovat karua kieltään sotilaiden olosuhteista ja sodasta. Paikalla on jopa rintamakäymälä, jos jotakuta kiinnostaa käytännön elämä rintamalla.

Entistetyt juoksuhaudat ovat helppokulkuisia, mutta kertovat olosuhteiden karuudesta.

Entistetyt juoksuhaudat ovat helppokulkuisia, mutta kertovat olosuhteiden karuudesta.

Järämän linnoitusalueella on entisöity taistelu- , yhdys- ja ryömintähautaa yhteensä 1209 juoksumetriä. Taisteluhautoihin liittyviä erityyppisiä asepesäkkeitä on kunnostettu tai rakennettu uudelleen 10 kpl, mm. raskaan sekä kevyen konekiväärin ampumapesäkkeitä. Varsinaisista raskasasepesäkkeistä on entisöity raskaan panssaritorjuntatykin katettu pesäke ja kaksi todennäköistä raketinheittimen pesäkettä. Kokonaan uudelleen on rakennettu tähystys/tulenjohtopesäkkeitä.

Sirpaleenkestävää majoitustilaa.

Korsuja on tehty yhteensä viisi kappaletta, kaksi aaltolevykorsua (teräselementti) ja kolme erityyppistä puukorsua. Pyrkimyksenä on ollut rekonstruoida kutakin alueella tavattavaa pesäke- ja korsutyyppiä vain yksi kappale. Näin ollen muut 11 alueella olevaa puukorsua ja aloitetut kuopat on jätetty vertailun vuoksi nykytilaansa.

Komentokorsu.

Sijainniltaan linnoitusasema on sellainen, että on hyvä, ettei suomalaisten tarvinnut taistella tietään sinne, vaan saksalaiset vetäytyivät suosiolla.

Järämän linnoitusalue on avoinna juhannuksesta syyskuun puoleen väliin. Silloin alueella saa tarvittaessa mukaansa myös oppaan, joka voi lähemmin kertoa paikan historiasta.

Etulinja - karu sana.

Järämän tarina on ehdottomasti tutustumisen arvoinen kaikille sotahistoriasta kiinnostuneille, ja todennäköisesti elämys kaikille muillekin: kaunis Lapin luonto valjastettuna sotanäyttämöksi – ristiriita on ilmeinen ja kiehtova. Samalla paikka tarjoaa mukavan levähdyspaikan matkalla Kilpisjärvelle tai Norjaan.

Lisätietoja Enontekiön matkailuneuvonnasta täältä, ja museon aukioloajat sekä historiaa löydät täältä.  Museo on avoinna 4.7.-2.8. ma-su ja 3.8. - 18.9. ti-la klo 11-18.

Opastetaulu.

Tulipesäke.

Raskaan konekiväärin tuliasema ja koroke.

Yhdyshautaa.

Säilytystilaa ammuksille?

Korsun savupiippu.

Kenttäkäymälä ulkoa...

Ja sisältä.

Panssarintorjuntatykki tuliasemassa. Kuvassa etualalla sivuilla tilat ammuksia varten.

PST-tykki mallia 38 ja tulitussuunta.

9 hengen majoituskorsu sisältä.

Ja päältä.

Museon alue ja kunnostettujen asemien ja juoksuhautojen kartta.