1. Kenelle ratapäivät on suunnattu?

– Ratapäivät on suunnattu kaikille joita asia vähääkään kiinnostaa. Radalle voi tulla opettelemaan turvallisesti mutka-ajoa tai jos esimerkiksi haluaa tutustua omaan kulkineeseen ympäristössä, jossa ei ole häiriötekijöitä tai pelkoa siitä, että poliisi veisi ajokortin. Radalla käy myös paljon nuoria, joilla ei ikä riitä minkäänlaisen kulkineen liikuttamiseen katuolosuhteissa. Ratapäivillä käy kaikenlaisia ihmisiä eri taustoista ja erilaisilla pyörillä. Yhteinen tekijä on kiinnostus ajamista kohtaan.

2. Kuka ratapäiville voi osallistua?

– Kuka vaan voi osallistua ratapäiville. Radalla ei tarvitse olla moottoripyöräkorttia, vaan voi tulla vaikka opetuslupalaisena harjoittelemaan.

3. Minkälaisella pyörällä voi osallistua?

– Ratapäiville voi osallistua millä moottoripyörällä tahansa. Vuosien varrella on näkynyt trikeä, customeita, adventureita, supermotoja, kevareita, kyykkypyöriä ja vaikka mitä. Vaatimuksena pyörän suhteen on, että siinä on voimassa oleva liikennevakuutus eikä pyörästä vuoda öljyä tai muita nesteitä.

4. Pitääkö olla rata-ajoon suunnattu kokonahkainen ajoasu?

– Kokonahkaista ajoasua suositellaan samoin kuin selkäpanssaria ja kunnollisia ajosaappaita, mutta riittää kun on moottoripyöräilyyn tarkoitetut ajovarusteet.

Moottoripyörän lisäksi ratapäiville tarvitsee moottoripyöräilyyn tarkoitetus ajovarusteet. Kuva: Harjukuvat

Moottoripyörän lisäksi ratapäiville tarvitsee moottoripyöräilyyn tarkoitetus ajovarusteet. Kuva: Harjukuvat

5. Missä pyörää tai omia tavaroita pidetään?

– Ajosettien välillä pyörät on parkissa varikolla. Varikolla on järjestäjän toimesta myös usein turvallisia paikkoja jättää takalaukut, reput ja muut irtotavarat.

6. Mitä ratapäivillä tapahtuu/mitä siellä opetetaan?

– Joillakin ratapäivillä on mahdollisuus saada ajokoulutusta, joka tähtää mutka-ajoon kadulla ja joillakin päivillä on mahdollisuus saada opastusta siihen, miten pystyisi kehittymään nopeammaksi kuljettajaksi. Enimmäkseen rata-ajo on itsenäistä ja radalla voi opetella olemaan parempi kuljettaja sekä kiihdytellä turvallisessa ympäristössä ilman pelkoa liikenteen vaarantamisesta

7. Kuinka lujaa/hiljaa pitää/saa ajaa?

– Jokainen saa ajaa itselleen sopivaa nopeutta. Ei ole olemassa mitään miniminopeutta mitä radalla pitäisi ajaa. Moni luulee, että radalla tulisi ajaa jotenkin kovempaa kuin edes uskaltaisi, mutta näin ei todellakaan ole. Jokainen keskittyy omaan ajoonsa eikä ole tarvetta vilkuilla taakse, tai tehdä mitään väistöliikkeitä.

Ohittamiset ovat aina ohittajan vastuulla ja hitaammissa ryhmissä suositellaan, että ohitukset tapahtuisivat vain suorilla. Suurin osa ratapäivistä on jaettu useampaan ryhmään jolloin hitaammat ja nopeammat kuljettajat ajavat eri aikoihin.

Ratapäivillä ei tarvitse ajaa kovempaa, mihin omat taidot riittävät. Mutta jos harjoittelee tarpeeksi, meno voi olla yhtä tyylikästä kuin ratamoottoripyöräilijä Kirsi Kainulaisella (vas) ja Joona Sepällä. Kuva: Harjukuvat

Ratapäivillä ei tarvitse ajaa kovempaa, mihin omat taidot riittävät. Mutta jos harjoittelee tarpeeksi, meno voi olla yhtä tyylikästä kuin ratamoottoripyöräilijä Kirsi Kainulaisella (vas) ja Joona Sepällä. Kuva: Harjukuvat

8. Paljonko ratapäiville osallistuminen maksaa?

– Ratapäivien hinta riippuu paljon järjestäjästä sekä radasta, missä se järjestetään. Halvimmillaan Alastarolle on päässyt tänä vuonna 40 eurolla koko päiväksi ja kalleimmat liput ovat olleet satasen luokkaa. Kymiringin liput ovat hieman kalliimpia kun muut radat. Ennakkoon liput ovat usein hieman edullisempia kuin paikan päältä ostettuna ja jotkut järjestäjät vastaanottavat maksutapana liikunta/kulttuuriseteleitä.

9. Jos kaatuu, niin korvaako vakuutus?

– Kasko harvemmin korvaa kalustoa, mutta on tapauksia joissa kaskovakuutus on korvannut joko korotetulla omavastuulla tai ihan muutenkin. Asian voi tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä. Liikennevakuutus korvaa aina omat henkilövahingot ja vastapuolen kalusto/henkilövahingot. Liikennevakuutuksen kautta voi hakea myös korvausta kypärästä mikäli se rikkoontuu.

Radalla kaatuessa vauriot ovat usein pelkkiä naarmuja pyörässä, sillä radoilla on laajat turva-alueet, (pois lukien Ahvenisto) joten pyörä harvemmin osuu mihinkään. Turva-alueiden ja hyvien ajovarusteiden vuoksi useimmiten myös henkilövahingoilta vältytään.

Jenni Jokela on Track Punk Racingin monitoiminainen. Hän muun muassa ajaa, huoltaa ja maalaa pyöriä, kuvaa sekä hoitaa julkisuuspuolen. Kuva: Track Punk Racing.

Jenni Jokela on Track Punk Racingin monitoiminainen. Hän muun muassa ajaa, huoltaa ja maalaa pyöriä, kuvaa sekä hoitaa julkisuuspuolen. Kuva: Track Punk Racing.

10. Miksi suosittelet ratapäiville osallistumista?

– Suosittelen kokeilemaan radalla ajamista, jos haluat kehittyä paremmaksi kuljettajaksi tai jos vauhti kiehtoo.

Itse päädyin radalle ystävän avecina, kun hänen työpaikkansa oli järjestänyt rata-ajopäivän virkistyspäiväksi. Olin juuri saanut kortin ja vauhti kiehtoi katuajossa todella paljon. Saatoin kääntää kahvaa reippaastikin ohitustilanteissa tai kivalla mutkapätkällä. Tiesin, että se on riski ja rata antoi turvallisen ympäristön ajaa hieman lujempaa.

Rata-ajossa oli myös se etu, että kun aloin kulkemaan pakettiautolla pyöräni kanssa, niin ei tarvinut järjestää sen kummemmin lastenhoitoa, vaan pystyin ottamaan lapset mukaani. He odottelivat kiltisti katsomossa jonkun muun motoristin kanssa sen aikaa kun minä kävin ajamassa, ja jos minulle olisi sattunut jotain, niin apua olisi ollut heti saatavilla, toisin kuin kadulla, selvitti Track Punk Racing Teamin Jenni Jokela.

Aiheesta aiemmin

Koskenkorwa MC:n lauantai radalla: myös heille, jotka eivät koskaan muuten pääse kokeilemaan rata-ajoa

Koskenkorwa MC:n ratapäivät kurvailtiin loistavassa säässä

Pesämäen moottorirata - täyden palvelun ratakokonaisuus

Honkajoen Pesämäellä naisten mp-kurssilla Äitienpäiväviikonloppuna