Tapahtuma on niin ainutlaatuinen Suomessa, että oli pakko soittaa sen järjestäjälle, Sebastian "Sebu" Westbergille, että mistä tässä nyt oikein on kysymys? Sebu itse on yksi maailman parhaita Freestyle Motocross -hyppääjiä, joten miksi tapahtuma järjestetään ja nimenomaan Särkisalossa?

– Sebfmx Fest järjestetään nyt kuudennen kerran. Koko ajatus on lähtenyt siitä, että saataisiin Suomeen Freestyle Motocross -kilpailu. Täällä kun ei nähdä tämän urheilulajin, jota itse edustan, kisoja lainkaan. Koetan rakentaa hommasta businesta, mutta myös tarjota kovan luokan FMX-kisan, jossa on ulkomaisia kilpailijoita mukana ympäri maailman, Sebastian Westberg kertoo.

– Tapahtuma järjestetään Särkisalossa oman harjoittelualueeni hyppyrampeilla. Kuskeille täkynä on se, että järjestämme ajomestat täällä aikuisten jätkien leikkiparkiksi niin, että on hauska hypätä. Kiinnostavuutta kuvaa se, että kun yleisötapahtuma on lauantaina, niin kisaajat tulevat tänne jo keskiviikkona ja torstaina treenaamaan.

Sebfmx Fest: tapahtumassa on tunnelmaa.

Sebfmx Fest: tapahtumassa on tunnelmaa.

Miten tällainen maailmanluokan tapahtuma hoituu pienessä Särkisalossa?

– No ainakin se tuplaa hetkellisesti Särkisalon väkiluvun, Sebu nauraa. – Tämä on koko perheen yleisötapahtuma, johon myydään 500 lippua etukäteen, ja kun raja on täyttynyt, lipunmyynti loppuu. Se määrä on vielä järkevästi hallittavissa. 

– Yksi tilaisuuden erityispiirteistä on, että se on alkoholiton hyvän mielen perhetapahtuma, jonka ohjelma vaihtuu vuodesta toiseen.

– Itse kisassa on Suomen ja mm. Ruotsin parhaat FMX-kuskit mukana. Kilpailijoita on mukana kaikkiaan 12. Tapahtuma-alueena toimii festivaalipäivänä treenialueeni. Pienimmille on tarjolla Sebfmx-kasvomaalausta ja pomppulinna, ja paikalla on myös helikopteri, joka lennättää yleisöä koko tapahtuman ajan.

– Vaikka paikalle tulevat ihmismäärät ovat suhteellisen pieniä, se on yksi Salon kaupungin suurimmista tapahtumista ja huomioidaan isosti.

– Mukana on kansainvälisiä kuskeja, ja se on myös kuskien kesän huipentuma. Lauantaina-iltana järjestetään jatkot Skatafe-ravintolassa, jonne kisaajat ja henkilökunta lennätetään helikopterilla. Alusta asti olen ajatellut, että henkilökunnan ja kuskien on viihdyttävä, muuten he eivät tule toista kertaa. 

– Tottakai Freestyle Motocross on pääasia, koska kyseessä on alan ainoa tapahtuma, ja mukana on myös kaksi kaveria, jotka tekevät temppuja minicrossareitten kanssa.

Sebfmx Fest: kilpailijaesittely?

Sebfmx Fest: kilpailijaesittely?

Teillä on myös arvonta, jonka voittaja saa minicrossipyörän. Onko tämä ensimmäinen kerta?

– Kyse on jokavuotisesta perinteestä. 5 euron arvalla voit voittaa 70 cc minicross-moottoripyörän. Palkintoja on siis tasan yksi. Tähän asti neljänä viime vuotena palkinto on aina mennyt oikeaan osoitteeseen eli aina jollekin pikkulapselle, Sebu iloitsee.

– Kilpailujen yhdellä väliajalla esitellään myös nuorisotoimintaamme, muutamat oppilaamme käyvät näyttämässä hyppyjä.

– Moni tietysti ihmettelee, että miten täällä Jumalan selän takana on tällaista toimintaa, mutta kun treeniratani sijaitsee täällä, niin siinä syy. Lisäksi monet täällä mökkeilevät ovat kiinnostuneet lajista tämän tapahtuman kautta.

Olet myös rakentamassa leiritilaa nuorisoleirejä varten?

– Kyllä, rakennan 200 neliömetrin leiritilaa ympärivuotisesti järjestettäviä nuorisoleirejä varten. Samalla saan itselleni tilaa, missä ruuvata ja laittaa vehkeitä, mutta myös samalla tehdä koulutusta ammattimaisemmin. Olen itse rakennusmestari, niin pystyn rakentamaan haluamani laisen tilan.

– Järjestämme nykyään kesäisin Mx- & Stunt Academyn nimissä viisi leiriä putkeen, joista kaksi on aloittelijoiden leirejä, joihin ei ole lähtötasoa. Opiskelijat ajavat minun pyörilläni. Kolme leiriä on puolestaan päiväleirejä, jump ja stunt schooleja, joissa pitää sitten olla jo omat pyörät ja pitää osata jo vähän.

– Niko Säkkinen ja minä olemme itse opetelleet ne jutut, joten on helppo samaistua niihin perheisiin, jotka eivät ole kasvaneet motocross- tai stunttiasioihin, Sebu toteaa.

Sebfmx Fest: hyppykisan juhlaa.

Sebfmx Fest: hyppykisan juhlaa.

Sebfmx Fest alkaa lauantaina 2.7. kello 11.00 ja päättyy kello 17.00.

– Meidän tavoitteenamme on, että ihmiset viihtyvät festivaalilla koko päivän: tulevat alussa ja lähtevät lopuksi. Aloitamme päivän kuskiesittelyllä ja viimeinen ohjelmanumero on palkintojenjako.

Entäpä sitten itse Freestyle Motocross -kisa? Mitä siinä tapahtuu?

– Siinä on kolme kategoriaa. Ensinnäkin FMX Best Run -kokonaisuus, missä käytetään kaikkia hyppyramppeja. Siinä hyppääjä esittää oman valintansa mukaan parhaat temppunsa määrätyssä ajassa.

– FMX Best Whip -kisassa kilpaillaan siitä, kuka pysyy pisimpään hypyn aikana linkussa pyöränsä kanssa. Ja kolmantena FMX Best Compo, eli paras hyppy-yhdistelmä, ei muuta kuin tervetuloa mukaan katsomaan, Sebastian Westberg myhäilee.

Tapahtumapaikan osoite on Finnholmenintie 80, 25640 Förby (Särkisalo). Tapahtumalipun, joka maksaa 20 euroa, voit ostaa täällä. Lippuja ei enää tätä kirjoitettaessa montaa ollut jäljellä, joten jos haluat katsomaan, niin pidä kiirettä.

Aiheesta aiemmin:

Suomen ensimmäinen Stuntduo Sebastian Westberg ja Niko Säkkinen nähdään Talent Suomi -ohjelmassa sunnuntaina

Vaarallisten hyppyjen erikoismies: freestyle FMX-kuski Sebastian Westberg

FMX-kuski Sebastian Westberg MP18-messuilla: flunssaa ja öistä iskarinvaihtoa - stunt-hommat silti hoidossa

Suomen ykköshyppääjä Sebastian Westberg toipuu leikkauksesta ja valmistautuu uusiin temppuihin

Sebfmx Fest: kisa menossa.

Sebfmx Fest: kisa menossa.