Norsu!

Savannin ihmeet

"Haa, lakeuksilla norsu laukkaa! Sarvikuono nokkosta haukkaa, auuuutttss!
Ja mikäs ihme kuoro tuolla? Haaskalintuu, korppikotkaa, monta erilaista siipisulkaa.
Jo on meno hurja täällä. Krokotiiilit, boakäärmeet, kaikenlaiset valasvauvat, hurjat hait ja virtahevot. Ei ne pönötä! Ei vain katsele. Villejä ovat, rajujakin. Luonnetta! Sitä on ja sitä niillä piisaa.
Ei se kummuus tähän lopu, kun nuo olemattomat, aikaa sitten kuolleet lajit täällä maata kuopivat.
Tällaista on savannilla, Alpon itte tekemällä.
Sulassa sovussa noiden kanssa hirnahtaa Topi, ammuu Pimpula. Kurjet lepää ja hirvet öhkii.
Palmujen katveessa ihmettä monta. Simpsalabim, kun traktorin rengas karhuksi taipuu. Abrakakabra kun muovipussi pääskyksi sulaa. Hokkuspokkus, näin jätteet taiteeksi Alpon käsissä kääntyy."

Teksti on lainattu Alpon Savannin kotisivulta, jonne pääset tästä

Musta pantteri vaanimassa savannin ruovikolla...

Musta pantteri vaanimassa savannin ruovikolla...

ITE-taiteilija Alpo Koivumäen (1939-2023) romusta ja jätemateriaalista tekemät upeat eläinveistokset ovat nähtävissä veistospuistossa taiteilijan kotipihassa Kauhajoen Nummijärvellä. Alpon Savanni on Suomen tunnetuimpia ITE-taide- ja veistospuistoja.

Vierailulla

Olemme useampana vuonna suunnitelleet vierailevamme Alpon Savannilla, siksi paljon positiivista ja kiinnostavaa tarinaa paikasta ja sen eläimistä olemme kuulleet. Valitettavasti päädyimme sinne vasta tänä kesänä, vain muutama kuukausi taiteilijan kuoleman jälkeen. Harmi sikälikin, että olisi ollut hienoa kuulla häneltä henkilökohtaisesti, mikä on innoittanut moisen taideteoskokoelman rakentamiseen. 

Nainen ja ratsu ja paljon muuta.

Nainen ja ratsu sekä paljon muuta.

Oheiset kuvat toivottavasti antavat hieman vaikutelmaa paikasta. Savannin palmujen katveessa majailee ja puuhailee yli 150 erilaista eläinveistosta. Paikka henkii rauhaa ja lämminhenkisen sekä arvostavan villiä ja hauskan kuritontakin mielikuvitusta.

Tuntui siltä, että kekseliäästi eri kierrätysmateriaaleista tehdyt eläimet voisivat herätä eloon milloin tahansa. Millaista mahtaa olla Alpon Savannilla kuutamoyönä? Silloin saattaisi mielikuvitus panna liikkeelle leijonat, amatsonin boakäärmeineen, sarvikuonot, kirahvit, pantterit ja krokotiilit, korppikotkista puhumattakaan.

Karhu ja pelokas poikanen.

Karhu ja pelokas poikanen.

Löytyy Savannilta muutakin, kuten esimerkiksi karhupatsas, jossa on emokarhu ja pikkuinen pelokas karhunpoika, Tuonelan Musta Joutsen ja esi-isämme raivaamassa kantoa kaskesta.

Raivaajaesi-isämme työssään.

Raivaajaesi-isämme työssään.

Savannilla on myös Keltaanen Galleria ja kahvila. Galleriassa oli paikalla käydessämme naivisminäyttely, josta ohessa pari kuvaa.

Keltaasessa galleriassa oli esillä naivisti Esa Leppäsen töitä.

Kuvassa oikealla Esa Leppäsen 'Innokas Sonni'.

Kuvassa oikealla Esa Leppäsen 'Innokas Sonni'.

"Yhtä ei voinut jättää" -työpajat

Alpo suunnitteli koko sairausaikansa Ukraina-veistosta nimeltään "Yhtä ei voinut jättää". ITE-taiteilija Tuomo Rantanen on haastatellut Alpoa monesti ja Alpo on kertonut hänelle ja monille muille, millaisen hän veistoksesta haluaa.

Kesän mittaan Alpon Savannilla järjestetään työpajoja, joissa veistosta tehdään pala palalta Tuomon ohjauksessa. Työpajoihin voivat osallistua kaikki halukkaat. Veistosta tehdään Alpon tuvan pihassa ja autotallissa.

Veistospuistoa ja sen vieraita.

Veistospuistoa ja sen vieraita.

Veistoksen tekemiseen osallistuminen ei vaadi mitään erikoisosaamista. Riittää, jos osaat käyttää saksia tai vasaraa. Materiaalina käytetään puuta, peltiä, vanhoja muovisankoja, ja mitä kaikkea vielä keksitäänkään matkanvarrella, todetaan Alpon Savannin sivustolla.

Työpajat toteutetaan Alpon Savannilla joka viikko torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin klo 15-18. Niin kauan, kunnes veistos on valmis. Veistoksen paljastus on 26.8. valtakunnallisen ITE-seminaaripäivän yhteydessä.

Nainen, boa ja kaksi leijonaa.

Nainen, boa ja kaksi leijonaa.

Aukioloajat

Kesällä 2023 voit vierailla savannilla keskiviikosta sunnuntaihin kello 11–20 tai sopimuksen mukaan. Galleria ja kahvila ovat avoinna keskiviikosta sunnuntaihin klo 11-20.

Kesäisin savannilla järjestetään myös erilaisia tapahtumia, joista löytyy ajantasaista tietoa Alpon savannin fb-sivulta täältä.

Kirahvi on ylväs eläin ja omanlaisensa savannin valtias.

Kirahvi on ylväs eläin ja omanlaisensa savannin valtias.

Alpon savannin toimintaa tukee ystäväyhdistys, jonka kautta voit osallistua paikan ylläpitoon. Savannin pääsymaksu 5 euroa/hlö, isommat lapset 3 euroa/hlö, alle 3-vuotiaat ilmaiseksi. 

Paikan päälle on helppo mennä moottoripyörällä, joten se kannattaa ottaa käyntikohteeksi kesällä.

Alpon Savannin osoite on: Sarantie 672, Kauhajoki