Motorcycle.comin Evans Brasfield on kirjoittanut oivan artikkelin siitä, miten motoristin kannattaa missäkin tilanteessa sijoittua ajokaistallaan. Siinä on tuotu esille asioita, mitä moni meistä saattaa vaistomaisesti osin noudattaakin, mutta tietoinen hahmottaminen lisää varmasti ajoturvallisuutta. Kyse on sijoittumisesta oikein suhteessa lähelläajaviin autoihin.

Kaista kannattaa mielessään jakaa kolmeen kolmannekseen: oikeaan, keskimmäiseen ja vasempaan. Se helpottaa ajatuksellisesti oikean ajolinjan ottamista kussakin tilanteessa. Motoristin perusturvavakuutus on tulla nähdyksi, ja oikea sijoittuminen auttaa siinä ajovalojen ja turvavärein varustettujen ajovarusteiden lisäksi.

Pelivaraa tarvitaan

Oikea ajolinja mahdollistaa kaksi asiaa: ensinnäkin motoristi pystyy pitämään turvallisimman mahdollisen etäisyyden autoihin. Silloin ajajalla on enemmän aikaa regoida, jos auto ottaa tiellä kaistaa enemmän kuin sille kuuluu. Jos esimerkiksi olet ohittamassa autoa, niin kannattaa siirtyä ohituskaistan vasemmalle kolmannekselle. Se antaa enemmän pelivaraa reagoida, jos auton kuljettaja ei huomaa sinua, jos satut jäämään auton sokeaan pisteeseen, ja lähtee myös siirtymään vasemmalle kaistalle. Samaten jos auto ohittaa sinua, siirry ajokaistallasi auton vastakkaisella puolella olevalle kolmannekselle.

Liian lähellä ajaminen ei anna riittävää ajallista pelivaraa, on syytä varmistaa että on riittävästi tilaa.

Toinen ajokaistalla oikein sijoittumisen etu on parempi näkyvyys. Auton takana ajettaessa kannattaa pysyä keskikolmanneksella, jotta ajovalo näkyy auton peruutuspeilistä. Samalla tavalla kannattaa ajaa myös auton edessä, vaikka takavalo ei olekaan niin vahva signaali.

Kun lähestyt autoa, siirry ensin ajokaistan oikealle osiolle siten, että ajovalosi heijastuu sivupeilistä kauton kuljettajan silmiin, siirry sitten ohitusvaiheessa sokean pisteen ohi nopeasti ohituslinjan vasemmalle kolmannekselle ja auton edessä taas oikealle kolmannekselle, kun ohitat auton. Tämä pitää sinut niin kaukana kuin mahdollista autosta, mutta samalla etuvalosi liike oikealta vasemmalle auttaa kuljettaja huomaamaan, että takana tapahtuu jotain.

Liikenteessä joudut jatkuvasti kiinnittämään huomiota aktiiviseen oikeaan sijoittumiseen, jotta näyt mahdollisimman hyvin ja sinulla on riittävä turvaetäisyys.