Jyri, Joni ja Marko suuntasivat seikkailupyörillään viime juhannuksena Venäjän kautta Mongoliaan muun Suomen matkatessa mökeilleen tai muuten vain juhannuksen viettoon. Matka takaisin tehtiin niin ikään pyörillä. Kilometrejä tuli yli 10 000.

Miehet ylittivät seitsemän aikavyöhykettä ja kilometrejäkin tuli massiivisesti. Venäjältä Mongoliaan siirtymiseen tarvittiin rajalla lehmän hermot. Mongoliassa puolestaan teiden virkaa toimittivat hiekkaiset urat kuivilla aroilla.

– Mongolian ylittämiseen tarvitaan maastokelpoinen kulkupeli kuten moottoripyörä, 4x4 auto, tai hevonen. Se rajoitti matkailijoiden tapaamat muut länsimaalaiset vain kouralliseen sekalaisia seikkailijoita. Täydellisen vapauden tunteen kokeminen Mongolian vuorien ja aavikoiden ylityksillä sekä kohdattujen paikallisten ihmisten vilpitön ystävällisyys olivat matkan parasta antia, kertoo dokumentin ohjannut ja matkan ajanut Jyri Koski.

Matka kuvattiin kameroilla jotka mahtuivat ajoasujen taskuihin. Lisäksi mukana kulki kevyt kopterikamera jolla Mongolian karun kauniit maisemat tallennettiin koko laajuudessaan. Pitkä matka tiivistyi vauhdikkaaksi 15 minuutin matkadokumenttielokuvaksi, jotta muutkin voivat nähdä ja kokea millaista on ajaa moottoripyörällä Suomesta Mongoliaan.