FINITA on biennaali, vuorovuosin Suomessa ja Italiassa järjestettävä hyvien ihmisten kohtaaminen. Tämänkertainen tapaaminen järjestettiin 10.-12.6.2016. Se oli järjestyksessä jo 20. kokoontuminen. Juhlaan oli aihetta. Italialaisena isäntänä toimi jälleen Motoclub Jarno Saarinen.

FINITA on enemmänkin perhejuhla kuin moottoripyöräilijöiden ralli. Uskollisimmat ovat olleet mukana kaikissa kahdessakymmenessä tapaamisessa. Tunnelma on aina lämmin, sillä ystävien vuosittainen kohtaaminen muistuttaa mukavalla tavalla siitä, että moottoripyöräily voi oikeasti yhdistää ja lähentää ihmisiä yli rajojen. On lähentänyt jopa niin, että tapaamisten aikana on vietetty häitäkin.

FINITA on hengeltään eurooppalainen tapahtuma. Kaiken sorttisilla pyörillä ajavat erilaiset ihmiset eri kulttuureista kohtaavat rehdissä hengessä. Ehkä tämä ilmapiiri syntyy jo pelkästä mp-harrastuksesta, mutta on siinä mukana melkoinen annos eurooppalaisen elämäntavan ytimessä olevaa liikkumisen vapautta. Se yhdistyneenä m-pyöräilyn antamaan vapauden tunteeseen tuottaa unohtumattomia retkielämyksiä.

Päätapahtuma FINITA 2016 Orbetellossa

Tapahtuma alkoi perjantaina 10.6. Väkeä alkoi saapua Gianella Campingiin jo hyvissä ajoin, sillä osallistujia oli saapunut lähimaisemiin heti kesäkuun alkupäivinä. Perjantaina oli vapaata seurustelua, nautittiin pizzaillallinen ja kuunneltiin musiikkia. Ihan vaan perille pääsemisen ilosta.

Italia: Retki Porto Ercoleen.

Italia: Retki Porto Ercoleen.

Lauantaina aamiaisen jälkeen lähdettiin bussilla kiertoajelulle Argentariolle. Pysähdyttiin Porto S. Stefanossa ja Porto Ercolessa. Välillä nautittiin lounas kalaravintolassa, i pescatori. Italiaiset eivät olisi maineikasta laulukansaa elleivät he heti lounaan jälkeen olisi pistäneet lauluksi. Paikasta kiinnostuneille linkki tässä. Kiertoajelun jälkeen suurin osa porukasta vietti iltapäivää kokoontumisajopaikalla meren rannalla.

Italia: Retki Porto Ercoleen.

Italia: Retki Porto Ercoleen.

Lauantaina juhlavan illallisen jälkeen oli palkintojen jako. Kaikki osallistujat palkittiin muistoesineellä. Siinä on tuttu Ressu-hahmo, joka on otettu Moto Club Jarno Saarisen logoon. Lisäksi isännät muistivat Suomessa FINITAA järjestävää Kuopion moottoripyöräclubia KMC:tä kerhomme hyllyyn päätyvällä muistoesineellä. Ilta jatkui musiikin merkeissä.

Italia: kaikki mukana olleet saivat tällaisen Ressu-figuurin.

Italia: kaikki mukana olleet saivat tällaisen Ressu-figuurin.

Italia: Motoclub Jarno Saarisen KMC:lle antama muistoesine.

Italia: Motoclub Jarno Saarisen KMC:lle antama muistoesine.

Sunnuntaina ohjelma oli jo tulevaisuuteen suuntautunutta, energiavarastoja täydennettiin – sikäli kun italialaiseen tapaan monipuoliset ateriat olivat tyhjää tilaa mahalaukkuihin jättäneet. Ruokailtiin ja väliajat hengailtiin kämppärillä ja meren rannalla, sekä laadittiin matkasuunnitelmia siitä, miten neljässä päivässä parhaiten siirrytään Itävaltaan. Vapaata siirtymäaikaa käytettiin oleskeluun mm. Italian uimarannoilla ja Itävallan vuoristossa, jokainen oman tai pikku porukkansa mieltymysten mukaan.

Italia: Gialella Camping sunnuntain päivällisellä.

Italia: Gialella Camping sunnuntain päivällisellä.

Italia: Gialella Camping sunnuntain päivällisellä.

Italia: Gialella Camping sunnuntain päivällisellä.

Italian FINITA:aan osallistui kolmisenkymmentä ihmistä niin Suomesta kuin Italiastakin, ja saksalaisia ja itävaltalaisia oli parisenkymmentä joten osallistujia oli noin 80.

Dopo FINITA, paluumatkan välietappi Itävallassa

Italian sanaston opettelu rajoittuu nyt sanaan dopo. Kun Italiassa oli FINITA, sitä seurasi paluumatkan puolivälin etappi, johon pysähdyttiin levähtämään ja nauttimaan yhdessäolosta. Dopo tarkoittaa jälkikäteen, perästäpäin. Dopo FINITA:n järjesti Itävallan Sankt Oswald bei Haslachissa asuva motoristipariskunta Eveline Mayer ja Alberto Dosi – yhdessä vanhempiensa, sukunsa ja kymmenien kyläläisten kanssa.

St. Oswald bei Haslach sijaitsee lähellä Tšekin lounaisrajaa kuudensadan metrin korkeudessa Tonavan pohjoispuolella, loivasti kumpuilevalla ylängöllä, joka kuuluu Böömin vuorimassiiviin. Hyväkuntoisilla mutkateillä kelpaa ajella, sillä perustukset kestävät. Ylä-Itävallan kallioperä koostuu pääasiassa graniitista ja gneissistä. Kumpuileviksi kuluneiden vuorien rinteillä sijaitsee pieniä kyliä, joissa on muutamia kymmeniä asukkaita. Vajaan kymmenen neliökilometrin kokoisessa St. Oswaldissa on muutamia tällaisia kylätaajamia. Asukkaita kunnassa on yhteensä vajaa kuusisataa. Linkistä lisää.

Dopo FINITA alkoi torstaina 16.6. ja päättyi sunnuntaiaamun aamiaiseen. Torstaina St. Oswaldin pormestari toivotti osallistujat tervetulleiksi kirkon viereisellä pihalla, jota reunusti hulppea lautarakennus, aiemmin pappilan hevostallina toiminut kylän todellinen monitoimitalo. 

Tapahtumasta kuvattu video alla - se tarjoaa heti aluksi pormestarin puheessa melkoisen yllätyksen.

Siinä missä FINITA on perhejuhla, dopo FINITA on kyläjuhla, kesäfestivaali johon reissaavat motoristit ovat tervetulleita. Dopoa kuvaa hyvin se, että siinä missä tavallisen pikkukylän väki saattaisi paeta vuorille saadessaan kuulla kymmenien motoristien olevan tulossa, tämän kylän väki alkaa järjestää suuria kyläjuhlia. Suurten grillijuhlien takana on Ganzholzschuhclub St. Oswald, kylän kokopuukenkäklubi.

Varhain juhlapäivän aamuna klubilaiset pystyttivät grillivartaat monitoimitalon pihalle, kottikärryllinen hiiliä kuskattiin paikalle, pari sikaa huomasi alkavansa ruskettua hiilloksen yläpuolella pyöriessään, leipomukset paistuivat, kylän muusikot virittivät soittimiaan – todelliset talkoot polkaistiin käyntiin. Täyden työpäivän jälkeen grillattua sikaa oli riittämiin satapäiselle juhlaväelle, vitriinit notkuivat paakelsia ja struudeleita. Myös baarin puoli oli valmistautunut pitämään janon loitolla näistä latotansseista. Onnekkaimmat saivat maistaa erikoista voimajuomaa, jonka maustamiseen oli käytetty vuorilla yli kahden kilometrin korkeudessa kasvavan havupuun käpyjä.

Dopo, Itävalta: makeaa mahantäydeltä.

Dopo, Itävalta: makeaa mahantäydeltä.

Kuopion moottoripyöräclubin KMC:n avulias rengasmestari ja taitava mekaanikko Jussi Happonen oli aiemmilla dopo-reissuillaan mennyt puolileikillään toivomaan illallisensa lisukkeeksi siankorvaa. Kokopuukenkäklubille asiakkaan palveleminen on selvästikin sydämen asia. Jussin kaino toive muistettiin ja toteutettiin.

Dopo, Itävalta: Jussi ja siankorva.

Dopo, Itävalta: Jussi ja siankorva.

Tonavan risteily

Kun kokopuukenkäklubi paneutui huolella kyläjuhlan valmisteluihin, mp-väki teki hallittuja irtiottoja. Yhtenä päivänä mentiin busseilla Linziin ja noustiin jokilaivaan. Se heitti lenkin Tonavalla, tuolla Euroopan toiseksi pisimmällä joella, joka alkaa Saksan Schwarzwaldista ja virrattuaan 2 850 kilometriä laskee Romaniassa Mustaanmereen. Se muodosti aikanaan Rooman valtakunnan pitkäaikaisen pohjoisrajan. Nykyisin se kulkee kymmenen valtion alueella ja on monin paikoin myös valtioiden rajana. Se on ainoa Euroopan joki, joka virtaa itään.

Dopo: Tonavan risteilyllä.

Dopo: Tonavan risteilyllä.

Laivan noutopöytä oli koreana, tunnelma kiireetön ja juhlallinen. Joen rannoilla levittäytyi kauniita itävaltalaisia maisemia ja vesi virtasi ikiaikaista verkkaista tahtiaan. Huolia vailla kellui paatti aalloilla ja Tonava oli kuin olikin kaunoinen.

Dopo: Nuori Matteo sekä Simona ja Stefano.

Dopo: Nuori Matteo sekä Simona ja Stefano.

Kiitoksen sanat monista upeista FINITA-tapaamisista kuuluvat Helena ja Giovanni Franchille, jotka ovat olleet mukana kaikissa kahdessakymmenessä kokoontumisessa, niin Italiassa kuin Suomessakin. Itävallan St. Oswaldin Eveline Mayer ja hänen italialainen miehensä Alberto Dosi ovat ahkeroineet monen Dopo-FINITA:n järjestämisessä. Suomen FINITA-tapaamisten taustalla on ollut pitkään Kuopion moottoripyöräclubi KMC ry. 

Teksti Aarne Saali, Italian kuvat Pentti Koistinen, Itävallan kuvat ja video Aarne Saali.

Dopo: Maittavalla Tonavan risteilyllä.

Dopo: Maittavalla Tonavan risteilyllä.