Kangasalta kotoisin oleva Mervi Mäki oli matkassa 600-kuutioisella Suzuki Banditilla, ja oli koko viikon mukana Motoristit koulukiusaamista vastaan ry:n Lapinkiertueella. Mikä sai naisen lähtemään näin kauas pohjoiseen?

– Kun kuulin tästä mahdollisuudesta keväällä, aloin heti järjestää asioitani niin, että pystyn lähtemään matkaan. Olen ollut mukana useilla MKKV:n koulukäynneillä, ja palkkio tulee silloin, kun näkee oppilaitten reaktiot tapahtuman aikana. Se koskee syvälle sekä motoristien että oppilaitten sydämiin.

Mervi Mäki.

Mervi Mäki.

– Ajamisessa parasta tänne tullessa ovat olleet pohjoisen mutkatiet sekä tietysti maisemat. Bandiitti on täydellinen pyörä matkantekoon, Mervi nauraa.

Ystävänsä Mervin ja monen muun kaverin kanssa Nuorgamin koulutapahtumaan osallistumaan sekä MKKV Lapinkiertue official -paitaa hakemaan tullut Tommi Ylimäki ehti nipinnapin paikalle päästyään lähtemään työkeikalta Qatarista paljon aiottua myöhemmin matkaan. Mies oli käytännössä ajanut läpi yön. Mukaantulo osoittaa melkoista sitoutumista asiaan.

Mervi Mäki ja Tommi Ylimäki.

Mervi Mäki ja Tommi Ylimäki.

"Motoristeille kunniaksi"

MKKV:n toiminnan aloittanut sekä kouluilla puheet pitävä Ari "Santis" Santaharju kommentoi myös kulunutta viikkoa.

– Tämä on ollut erittäin positiivinen kokemus. Jos on valmis sitoutumaan tämäntyyppiseen toimintaan yhteisesti ryhmänä, niin pitää sitä todella tärkeänä. Minusta tämä on mukana olleilta moottoripyöräilijöiltä todella tyylikästä ja kaunista vastuunkantoa. Hyvä esimerkki on Ylimäki, joka ilmestyi paikalle vain YHTÄ koulua varten Etelä-Suomesta.

Ari 'Santis' Santaharju.

Ari 'Santis' Santaharju.

– Minusta tämä kiertue on ollut motoristeille kunniaksi. Puheet ovat aina vain puheita, mutta käytännön tekeminen antaa uskoa myös tulevaisuuteen ja on samalla hyvin inspiroivaa. Ajattele nyt: eri taustoista lähteneitä, eri elämäntilanteissa olevia, erilaisilla arvoilla ja maailmankatsomuksilla matkassa olevia ihmisiä koskettaa sama asia. Kyse on tavallaan erimielisten samantahtoisuudesta, ja se on suuri asia. Sitä tarvittaisiin laajemminkin yhteiskunnassa. Tätä pohdin paljon ajaessani tänne Utsjoelta, Santaharju toteaa. – Asioita ei saa muuttumaan, jos ajaa vain omaa etuaan.

"Jos yksikin koulukiusaaja luopuu, reissu on kannattanut"

Mika Eerola.

Mika Eerola.

 Kangasalta matkaan lähtenyt Mika Eerola oli matkassa yksipyttyisellä vuosimallin 1997 BMW 650:llä.

– Tämä on ollut tosi hyvä viikko. En ollut aiemmin käynyt Lapissa moottoripyörällä, mutta olen aina halunnut käydä täällä, joten se oli selkeästi yksi syy tänne lähtööni. 

– Tärkeämpi syy on kuitenkin se, että haluan olla osallisena koulukiusaamisen vastustamiseen. Olen itse aikanaan joutunut osittain sen uhriksi, ja jos joku, yksikin henkilö oivaltaa, ettei kiusaaminen kannata, reissu on ollut sen väärti.

Eerola työskentelee teatterissa näyttämön puolella, ja sieltä on mukaan tullut "ammattitauti", joka pistää havainnoimaan kuulijoita eri silmällä kuin tavallisella ihmisellä.

– On mielenkiintoista seurata oppilaiden ja opettajien reaktioita, se on selkeä ammattitauti näyttämön puolelta. Santiksen puhe on uskomattoman hyvä, näkee kyllä, että viesti menee perille. Mutta tietysti on niitäkin, jotka eivät halua ottaa sitä vastaan.

– Suomi on pitkä maa. Sen huomaa hyvin siitä, miten maisemat Oulun pohjoispuolella muuttuvat, mies maistelee näkemäänsä. Eerola lähti takaisin Nuorgamista Tenon länsirantaa, eli Norjan puolella ajaen, kuten moni muukin.

"Motoristien iso määrä vaikuttaa"

Reetta Koski ja suojatie-kasvomaalaus.

Reetta Koski.

Reetta Koski oli juuri aloittanut työnsä ala-asteen opettajana Nuorgamin koululla, ja työskenteli siellä kolmatta päivää.

– Tiistaina alkoi koulu, ja olen uusi täällä. Toki olen tehnyt ala-asteen opettajan töitä muualla aiemmin. 

Reettan toi Nuorgamiin aviomies, joka on paikallisia. MKKV:n tapahtumasta hän pohti seuraavanlaisia asioita. Motoristeja oli paikalla yli 60, oppilaita koko koulussa on 13.

– Lapsille tällainen erittäin iso moottoripyöräilijöiden massa on todella vaikuttava. Itse olisin ehkä toivonut, että esille olisi puheissa tuotu  myös omia kokemuksia koulukiusaamisesta. Joko kiusatuksi tulemisesta tai kiusaajana toimimisesta sekä siitä, miltä tuntuu aikuisena, jos tuli itse aikoinaan hölmöiltyä. Laadimme jopa yhdessä joukon kysymyksiä, mitä esittää motoristeille kiusaamisesta.

– Mutta ilman muuta tällä on vaikutusta lasten mielikuvaan asiasta. Olemme puhuneet siitä tähän valmistautuessamme paljon, ja sekin vaikuttaa omalta osaltaan. Hauskaa tässä koulussa on, että se on hyvässä mielessä pienen kyläyhteisön koulu. Ainoa ongelma on, että opettajia voisi olla enemmän, Koski pohtii.

Toimituksen kommenttina voimme todeta, että vaikea on pitää silmänsä kuivina näiden tapahtumien aikana. Kannattaa siis osallistua ja tukea MKKV:n hyvää, konkreettista työtä missä puolella Suomea tahansa.

Aiheesta aiemmin, lue myös nämä:

Motoristit vastustivat menestyksellisesti koulukiusaamista Nuorgamissa

Motoristit koulukiusaamista vastaan Sodankylässä