– Finlandia soi tauotta, se on pilattu minulle loppuelämäksi, vitsailee Ralf Molander viereiseltä ständiltä kuuluvalle tauottomalle musiikille.

Mikä sai sinut uudestaan lähtemään tähän haastavaan ja taloudellisestikin vaativaan koitokseen?

– Edellisestä kerrasta jäi "hampaankoloon", kun jouduin keskeyttämään niin alkuvaiheessa. Kun kerran olin lähtökorokkeella ja vaikka ajoin vain kaksi päivää, niin näin tietenkin itseni ylittämässä maaliviivan. Kilpailuun osallistuvista noin 50% pääsee maaliin asti. Tilastollisesti toisella yrittämällä mahdollisuudet paranevat. Lisäksi vaikuttaa tietty periksiantamattomuus. En halua jättää asioita kesken, listaa Ralf Molander motiivejaan.

Ralf Molander ja tyylinäyte Serres-rallissa viime vuonna.

Ralf Molander ja tyylinäyte Serres-rallissa viime vuonna.

– Lähtö on tammikuussa 2018. Paljon on tehty sen eteen, että tämä toteutuu. Toki paljon on vielä tekemistä jäljellä ja rallipyöräkin vielä uupuu. Nyt on kuitenkin jo aloitettu yhteistyökumppaneiden haku ja saatu somekampanja käyntiin. Täällä messuilla olen jakanut tätä hienoa Aavikkokettu-tarraa. Kyseisellä Aavikkokettu-logolla varustettuja T-paitoja ja kahvimukeja on myynnissä nettisivuillani ralfmolander.com.

Tämän Aavikkokettu-logon on suunnitellut hyvä ystäväni graafikko Johanna Nordbland, joka ajaa myös motocrossia ja vapaasukeltaa jään allaa. Itseasiassa meillä on Johannan kanssa veto, että jos hän ajaa Dakar-rallin, niin lupasin toistaa hänen voimassa olevan ME-sukelluksensa jään alla pelkässä uimapuvussa. Vaikka en osaa vielä sukeltaa ja sukellus on 50 metriä, Johanna on paras valmentaja hommaan, joten en ole asiasta hirvittävän huolissani, Molander naurahtaa.

Ralf Molander ja tyylinäyte Serres-rallissa viime vuonna.

Ralf Molander ja tyylinäyte Serres-rallissa viime vuonna.

– Lennän tällä hetkellä päätyökseni FinnHEMS-50 lääkärikopteria Oulussa ja opiskelin Lundin yliopistossa inhimillisiä tekijöitä ja järjestelmäturvallisuutta. Tarjoan päätyöni ohella yrityksille konsultointia, jolla pysytyn parantamaan organisaation tehokkuutta ja sitä kautta turvallisuuskin paranee oheistuotteena.Tällä tavoin on tarkoitus rahoittaa Dakar-projektia ja lisäksi tarjoan yhteistyökumppaneille ja yrityksille endurosafareita ja perinteisempiä sponsoripalveluita, eli näkyvyyttä eri medioissa, tapahtumia ja toimimalla brändin lähettiläänä.

– Täällä messuilla olen jakanut tätä Aavikkokettu-tarraa. Siihen sisältyy kuvahaaste instagramissa. Haasteessa pitää seurata tiliäni ralf.dakar, liimata Aavikkokettu-tarra johonkin jännään paikkaan, ottaa siitä kuva ja heitetään kuva omalle Instagram-tilille ja tägätä #ajopaiva. Uusien seuraajien ja kuvan tägänneiden kesken arvotaan yksi ilmainen ajopäivä joko enduro- tai motocross-pyörällä, jolloin annan samalla henkilökohtaista ajo-opastusta, eikä siihen välttämättä tarvitse olla edes ajokorttia. Tarrat ovat jo loppu, mutta jos haluaa vielä osallistua, voi ottaa kuvan tarrasta ja näin osallistua, kunhan kuvassa näkyy logo, #ajopaiva ja alat seuraamaan ralf.dakar -tiliäni. Kilpailuaika päättyy 28.02.2017.

Aavikkokettutarra vasemmalla.

Aavikkokettutarra vasemmalla.

Dakar-ralliin osallistumiseksi pitää olla näyttöjä. Mistä olet ajatellut hankkia tarvittavat näytöt?

– Marokossa 7-12 toukokuuta ajettava Merzouga-ralli on saman organisaation järjestämä kuin Dakar. Kun sen ajaa onnistuneesti, eli maaliin ilman aikasakkoja, niin hakemuksen hyväksyminen itse Dakariin on taattu. Sekin on toki kallista. Kustannukset ovat Marokon kisaan noin 8 - 15 000 €, joten osallistuminen ei tällä hetkellä vielä ole varmaa.

Lisäksi tarkoitukseni on läheä elokuussa Kreikan Serres ralliin Rally Raid Team Finland:in kanssa. Meitä on varmaankin 4-8 kuljettajaa lähdössä sinne. Tiimissä toimiminen alentaa kustannuksia, joten osallistumismahdollisuus sinne on huomattavasti parempi ja meillä on koossa loistava porukka.

Dakariin menen ajamaan nöyrästi maaliin. Se mitä sieltä muuta tulee, on bonusta. Lähtökohtaisesti menen sinne tekemään hyvän suorituksen ja samalla viemään suomalaisten yhteistyökumppaneiden ilosanomaa, jolla he voivat edistää omaa vientiään, kiteyttää Ralf Molander.

Aiheesta aiemmin sivuillamme:

MP-Messut 2015: Ralf Molander, mikä saa miehen osallistumaan maailman vaarallisimpaan ralliin?

Suomalainen Dakar-kävijä hakee onnistumista Kreikan Cross Country -rallista

Serres Rally Kreikassa päätökseen - suomalaisista kuusi perille