Twisted Roadin idea on yksinkertainen: se mahdollistaa moottoripyörän helpon vuokraamisen - tällä hetkellä lähinnä Yhdysvalloissa - ja toisaalta sen, että voit yhtä helposti laittaa pyöräsi vuokralle. Twisted Road toimii järjestelmässä eräänlaisena meklarina, joka tarkastaa pyörän vuokraajan ja vuokralleottajan tiedot ja välittää rahaliikenteen.

Fyysinen kohtaaminen tapahtuu pyörän vuokraajan ja pyörän vuokralleottajan välillä. Järjestelmä on samansuuntainen kuin miten esimerkiksi Airbnb toimii asuntojen vuokraamisessa, mutta tällä kertaa vuokralle laitetaan tai otetaan moottoripyörä.

Twisted Road on Winnetkassa Illinoisissa toimiva startup-yritys. Sen palvelu listaa kartalle kaikki vuokrattavissa olevat moottoripyörät, ja voit valita kartalta mieluisesi pyörän sopivalta paikkakunnalta. Pyörän vuokrahinta näkyy suoraan kartalta.

Helppo haku ja palautus

Paitsi että järjestelmän avulla on helppo valita pyörä, niin toinen etu on siinä, että voit sopia pyörän haku- ja palautuspaikat pyörän omistajan kanssa, jolloin sinun ei välttämättä tarvitse lähteä lentokentälle tai jonnekin muualle hankalaan ja kaukana sijaitsevaan paikkaan teollisuusalueella, missä autovuokraamot yleensä sijaitsevat.

Moottoripyörän omistajalle tämäntyyppinen palvelu voi olla hankalampaa kuin asunnonomistajalle. On aivan varma, että maailmalla on moottoripyöriä, jotka suurimman osan aikaa lojuvat käyttämättöminä. Samoin on varmasti motoristeja, jotka haluavat antaa pyöränsä vuokralle. Tämähän voi olla loistava tapa saada tienattua kalliin pyörän avulla ja maksettua niiden vakuutukset ja osamaksut tai lainanlyhennykset.

Parhaimmillaan pyörä tällä tavalla saattaa jopa tienata hintansa, mistä ei tietenkään ole kuin hyvää sanottavaa. Kukapa ei haluaisi "ilmaista" moottoripyörää? Lisäksi voit vuokrata myös käytettyä pyörää, sen ei tarvitse olla tuliterä.

Riskit?

Toisaalta palvelusta kirjoittanut New Atlas pohtii sitä, että ihmisten suhde moottoripyöriinsä voi olla aika intohimoinen ja läheinen. Ihmiset antavat pyörilleen jopa nimen. Miten he selviävät tilanteesta, jos heidän pyöriinsä tulee naarmuja, kolhuja tai jos ne menevät jotenkin rikki vuokraajilla? Käsittelevätkö vuokralleottajat pyöriä kunnioittavasti ja huolella, vai rällätäänkö niillä suruttomammin, kun ne eivät ole omia?

Twisted Road hoitaa tämän ongelman siten, että se vaatii pyörien vuokralleottajilta selvitystä heidän vakuutuksistaan siltä varalta että jotain tapahtuu. He luottavat siis siihen, että amerikkalainen vakuutuspolitiikka kattaa mahdolliset ongelmat silloin kun ajat muitten ihmisten pyörillä.

Lisäksi ajajien täytyy täyttää kuljettajaprofiilin tiedot, joista pyöriä vuokralle tarjoavat näkevät, miten paljon vuokralle ottaja on ajanut aikaisemmin ja miten. Tällöin voit päättää etukäteen, haluatko antaa pyöräsi vuokralle kyseiselle henkilölle.

Listamuoto puolestaan esittelee itse pyörät

Listamuoto puolestaan esittelee itse pyörät

Myös ulkomaiset kuljettajat voivat käyttää palvelua. He eivät tarvitse omaa vakuutusta, mutta heidän täytyy laittaa vakuus omalle luottokortilleen (aivan kuten autoja vuokrattaessa).

Jos jotain menee pieleen, ja kuljettajan vakuutus ei korvaa, Twisted Roadilla on omat vakuutukset, jotka varmistavat, että pyörien omistajat saavat omansa pois.

Lisäksi vuokrasopimuksessa on pitkä lista asioista, mitä pyörän vuokralleottaja ei saa tehdä, kuten wheeliet, stoppiet, burnoutit, väärillä rengaspaineilla ajaminen sekä mm. tekstailu pyörän selästä ajaessa.

Vuokrasta päättää omistaja

Ehkäpä se, että kohtaat pyörän yksityisomistajan kasvoista kasvoihin, ja puristat kättä hänen kanssaan sekä huomaat millaisella ylpeydellä hän vuokraa pyöräänsä, saa myös sinut kohtelemaan hänen pyöräänsä vastuullisella tavalla.

Kartan mukaan pikaisesti vilkaistuna pyörien päivävuokrat liikkuvat 80-200 dollarin eli 65 - 160 euron välillä. Päivävuokran suuruuden päättää pyörän omistaja. Palvelu on ollut käytössä vasta muutamia kuukausia, ja tällä hetkellä se kattaa Yhdysvallat. Järjestelmässä on tätä kirjoitettaessa tarjolla 284 pyörää, ja määrä näyttää olevan nousussa.

Tosin Kreikassa näyttää olevan vuokrattavana yksi kappale Ural-moottoripyöriä 75 dollarin päivähintaan, vai onko kyseessä vain inhimillinen erhe?

Pyöriä voi etsiä palvelusta sekä listauksen että kartan mukaan. Kartalta valinta on yksinkertaisempaa, koska voit valita pyörän sen mukaan, miten lähellä se on paikkaa, missä olet tai mihin aiot mennä tai mikä on edullisin / järkevin vaihtoehto.

On mielenkiintoista nähdä, miten palvelu menestyy. Tottakai vuokraaminen sisältää riskejä puolin ja toisin. Eihän vuokralleottaja esimerkiksi voi tietää, miten hyvin huollettua ja toimivaa pyörää on vuokraamassa.

Palvelussa on hyvää myös se, että pääset kohtuullisella summalla nauttimaan moottoripyörällä ajamisen iloista tarvitsematta sijoittaa suuria rahamääriä pyörän omistamiseen.

Twisted Roadin sivuille pääset tästä.