– Viime vuonna meillä kävi ennätyksellinen määrä vieraita, vaikka kesän sää oli sateinen ja huono, joten odotan kävijämäärän kasvavan entisestään, kertoo Lahden Moottoripyörämuseon johtaja Riku Routo.

– Tämä on hienoin näyttely, mitä museolla on koskaan ollut, ja ensimmäisen kerran meillä on kaikki sataprosenttisesti valmiina kävijöitä varten, kertoo museon kevätkauden avajaispäivänä tavoitettu Routo.

Sotaosasto muistotaulun ympärille

Pro Patria -muistotaulu ja realistinen lumiasuinen mallinukke tekevät juhlallisen vaikutelman.

Pro Patria -muistotaulu ja realistinen lumiasuinen mallinukke tekevät juhlallisen vaikutelman.

Museoon on rakennettu sotaosasto Suomen Moottoriliitolta saadun Pro Patria -muistotaulun ympärille. Se on kunnianosoitus talvisodassa kaatuneille Suomen Moottoriliiton lisenssillä ajaneille kilpa-ajajille. Taulu löytyi Moottoriliiton varastosta viime helmikuussa, jossa se oli ollut unohtuneena 50-luvulta lähtien. Tätä ennen taulu oli ollut Helsingin olympiastadionin seinällä.

– Tämän hienon muistolaatan ympärille rakensimme sotaosaston, missä on mm. kuvia sotaläheteistä. Yksi heistä on Valtteri Anttila, josta on kuva yhdessä ystävänsä, konepistoolimies Emil Mäensivun kanssa. He luottivat toisiinsa, Anttila ei suostunut lähtemään matkaan, jollei Mäensivu ollut hänen mukanaan.

Meillä on mm. hänen sotilaspassinsa kopio ja kuva Hennalasta, missä Anttila on kuvassa muiden mp-lähettien kanssa. Osan yläpuolelle on piirretty ristit, ja näin osoitettu, että he ovat poistuneet muonavahvuudesta. Meillä on myös kuva Viipurin viimeisestä päivästä, kun venäläiset panssarivaunut ovat jo Viipurissa, Routo valaisee.

Museonjohtaja Riku Routo. Kuva Studio PT-kuva.

Museonjohtaja Riku Routo. Kuva Studio PT-kuva.

Näytteillä on tietysti myös sotamoottoripyöriä, mm. pakko-otetut Harley-Davidson ja vuosimallin 1939 Ariel, joka vietiin aikanaan suoraan laivasta rintamalle.

– Meillä oli rakennettuna Mansaaren osasto, jonka piti olla paikallaan kaksi vuotta, mutta kun saimme tuon Pro Patria - taulun, niin Mansaari lähti, ja tärkeämmäksi asiaksi tuli tämä "Moottoripyörät rintamalla".

Valtteri Anttilan poika toi meille isänsä paperit ja maskin sekä karttalaukun, jotka sitten puimme mallinuken ylle, Routo kertoo.

Moottoripyörät rintamalla -osasto kokonaisuudessaan.

Leffanurkassa uutuuksina ovat dokumentti, jossa Kalle Päätalo ajaa IC:llään ja tietenkin Moottoripyöräpäiväkirjat, elokuva, joka kertoo Che Guevaran moottoripyörämatkasta. Lisäksi löytyy Tom Cruisen tähdittämä Topgun ja samanlainen Kawan GPZ, kuin mitä leffassa käytettiin.

– Lisäksi olemme vaihtaneet pyöriä sieltä täältä, ja oma juttunsa on "50 vuotta sitten" eli mitä tapahtui tuolloin kuten esimerkiksi Martin Luther Kingin murha. Kaikki ne asiat eivät liity moottoripyöriin, mutta kuvastavat hienosti aikaa, mitä elettiin.

Uutta meillä on myös tämä lato-osasto, missä on pyöriä sellaisen kuin ne löydettäessä olivat.

Näyttelyn 'Lato-osasto'.

Museolaajennus hyvässä vauhdissa

Moottoripyörämuseon Art Deco -laajennusosan valmistuu omaan tahtiinsa.

– Koska talvi oli ankara, ja hidasti tekemistä, teimme talvella päätöksen, että laajennusosa saa elää omaa elämäänsä. Odotamme, että routa sulaa. Homma rakentuu koko ajan ja edistyy päivittäin, mutta emme halua sössiä kiireellä tätä. Tällaista museota ei koskaan ole ollut Suomessa. Haluamme tehdä sen viimeisen päälle, mutta se ottaa aikansa, Routo päättää ja toivottaa kaikki tervetulleeksi museoonsa.

Tästä se valmistuu!