Konepyöräklubi ry. on vuonna 1981 perustettu kerho, jolla on tällä hetkellä jäseniä noin 350. Yyteri Meeting on yksi suurimmista Suomessa järjestettävistä motoristitapahtumista. Se järjestettiin nyt jo 20. kerran. Saavuimme Yyteri Campingiin lauantaina iltapäivällä. Sovitusti meitä oli portilla vastassa Yyteri Meetingin rallipäällikkö Harri Brandt.

Harri Brandt

Harri Brandt toimii ensimmäistä vuotta Yyteri Meetingin rallipäällikkönä.

– Meillä on koko Yyteri Campingin alue käytettävissämme. Kaikki 75 mökkiä on varattu ja alueella on runsaasti tilaa teltoille. Lisäksi vuosittain osa meetingiin tulevista majoittuu lähellä olevaan Yyterin kylpylään, jossa kaikilla on mahdollisuus aamiaiseen pientä korvausta vastaan, Harri Brandt kertoo rallialueesta mennessämme toimitsijoiden mökille viemään ylimääräisiä ajovarusteita.

Konepyöräklubin puheenjohtaja Jouni Sillanpää.

Meidät esitellään Konepyöräklubi ry:n puheenjohtajalle Jouni Sillanpäälle.

– Tässä ovat Yyteri Meetingin tärkeimmät henkilöt, aloittaa Sillanpää osoittaen kolmea nuorukaista. – He huolehtivat tämän alueen siisteydestä, kiertäen alueella mökkärillä, keräävät tyhjät pullot, vaihtavat roskapussit ja toimittavat nuotiopaikoille polttopuut. Eetu on jo neljättä vuotta peräkkäin ja on tämän porukan vastaava, kiitteli Sillanpää.

Eetu Mikkola, Samuli Jaakkola ja Miska Männistö kuuntelevat kehuja leppoisasti. Mikä saa tulemaan tänne vapaaehtoiseksi?

– Tänne on kiva tulla ihan tämän porukan takia. Näkee erilaisia ihmisiä, perustelee Merenkulkulaitoksessa merikapteeniksi tähtäävä Eetu Mikkola.

Samuli Jaakkola (vas), Miska Männistö ja nuorisojoukon vastaavana toimiva Eetu Mikkola pitävät huolen alueen siisteydestä ja polttopuiden riittävyydestä.

Ihan näiden kolmen nuorukaisen varassa ei sentään Yyteri Meetingiä järjestetä. Kuinka iso ponnistus tämä on Konepyöräklubille?

– Seuraavan Yyteri Meetingin talkoot aloitetaan heti edellisen päätyttyä. Konepyöräklubin noin 350:stä jäsenestä noin 60 osallistuu järjestelyihin, selittää Jouni Sillanpää.

Kuinka Yyteri Meeting on onnistunut pitämään pintansa kaikkien näiden vuosien aikana?

– Yyteri Meeting on pitänyt pään pinnalla siten, että taso pidetään mahdollisimman korkealla. Rallikansan keski-ikä lähenee 50 vuotta. Semmoiset eivät tule katsomaan paskaa. Meillä on aina hyvät bändit, Yyteri Camping on jatkuvasti uudistanut tiloja ja esimerkiksi vessat ja suihkut ovat siistit ja hyvässä kunnossa. Iso osa haluaa pystyttää teltan, heille löytyy loistavia telttapaikkoja ja grillipaikkoja alueelta löytyy neljä. Niistä pojat pitävät huolen, että niissä on aina riittävästi polttopuita. Lisäksi meillä on meillä on kaksi isoa sirkustelttaa. Toinen tapahtumatelttana ja toisessa on rilli, listaa Sillanpää.

Mökkimajoitusvaihtoehdosta huolimatta iso osa haluaa telttailla. Ja on aina yhtä hienoa nähdä ammattimaisesti rakennettuja telttakyliä katoksineen.

Lähdemme kohti päätelttaa Harri Brandtin ja mukaamme liittyneen Matti Rantalan kanssa.

Kuinka iso puristus tämä on rallipäällikölle?

– Kyllähän se töitä teettää, mutta kaikki esimerkiksi lupa-asiat menevät jo rutiinilla. Jokaisella osa-alueella on omat vastuuhenkilöt, ettei minun ihan kaikkea tarvitse hoitaa. Yhteistyö Yyteri Campingin kanssa toimii todella hyvin. Alueen ravintola on auki ja lisäksi he ovat pystyttäneet anniskelualueen tapahtumateltan yhteyteen. Hotellilla yökerho on auki kello 03.00:en asti, selventää rallipäällikkö Brandt.

Rillillä oli vielä alkuillasta suhteellisen rauhallista. Vasemmalla Tero Lehtonen.

Tapahtumateltan vieressä on rilli, jossa rallikansa pääsee sammuttamaan nälkäänsä. Tarjonta on paikallisittain perinteinen. Tilaamme porilaisen ja tänä vuonna Tero Lehtosen kehittelemän ja isompaan nälkään suositteleman yyteriläisen, mitä ei tosin listalla näkynyt.

– Eilen illalla tänne saapui eestiläinen motoristi. Hän kertoi olevansa todella nälkäinen, joten tein hänelle tällaisen. Kaupungin grilleissä on myös yyteriläistä tarjolla, en tosin tiedä mitä se siellä sisältää, mutta nimesin tämän meidän uuden tarjottavan kuitenkin yyteriläiseksi, selitti Yyteri Meetingin rillillä Tero Lehtonen naureskellen.

Tero Lehtosen kehittelemä yyteriläinen vie isommankin nälän.

Onko Yyteri Meeting aina järjestetty samassa paikassa?

– Järjestyksessään tämä on 20. Yyteri Meeting. Lisäksi olemme järjestäneet kymmenkunta kokoontumisajoa muissa paikoissa. Esimerkiksi olimme muutaman vuoden Kokemäen Pitkäjärvellä, mutta sitten Yyteri Campingin omistaja otti meihin yhteyttä ja kutsui takaisin tänne Yyteriin. Tahto oli molemminpuolinen, joten palasimme alkuperäiselle paikallemme, tietää monena vuonna rallipäällikkönä toiminut Matti Rantala kertoa. 

Vasemmalta Matti Rantala ja Harri Brandt.

Vasemmalta Matti Rantala ja Harri Brandt.

Kuinka paljon Yyteri Meetingissä on kävijöitä vuosittain?

– Säästä riippuen 650 - 800. Ennätys oli muutama vuosi sitten 1 100 kävijää. Pääasiallisesti tänne tullaan tästä lähialueilta, mutta tänäkin vuonna on muutama Eestistä, Ruotsista ja kaukaisin tulee Ranskasta, jatkaa Rantala.

Kielimuurista huolimatta Kiki tulee vuosittain Ranskasta Yyteri Meetinkiin.

Kiki tulee joka vuosi Ranskasta. Huvittavaa, sillä hän ei puhu sanaakaan englantia ja me emme puhu ranskaa, mutta siitä huolimatta hän aina tulee, lisää Harri Brandt.

Lisäksi Kiki säännöllisesti voittaa kauimpaa tulevan kuljettajan palkinnon.

Hanna-Mari Rantala, Sanna Liira ja Sanna Forsman saivat ansaittuja kehuja.

 

Ravittuina menimme tervehtimään vieressä olevaan anniskelupisteeseen. Hanna-Mari Rantala, Sanna Liira ja Sanna Forsman pitivät huolen rallikansan nesteytyksestä. He näyttivät, että töissä voi olla ja ilmiselvästi oli kivaa. Viereemme tuli asiakas, joka puhkesi kehumaan henkilökuntaa.

Ensikertalainen Yyteri Meeting rallivieras ei säästellyt kehuja rallijärjestelyjä kohtaan.

– Täytettyäni 50, pää sekosi täysin ja harrastettuani 20 vuotta veneilyä vaihdoin moottoripyöräilyyn ja ostin Kawasaki VN 1600:sen. Tein ensimmäisen moottoripyöräreissuni Saaristoralliin. En tykännyt yhtään. Kun on täyttänyt 50, niin odotukset ovat aika kovat. Sen sijaan täällä henkilökunta on helvetin hyvä. Katso nyt, hymyilevät ja ovat iloisia, siistit sosiaaliset tilat, ihan kaikki. Tänne tulen varmasti ensi vuonna uudestaan, kehui mies ihan spontaanisti.

Kurkkasimme tapahtumatelttaan. Siellä DJ Rapi, alias Raimo Kallio toimi karaåke-isäntänä, Petri Roukkan laulaessa. Tilaa oli tanssijoillekkin. Teltan ulkopuolella isompi joukko Roadkill MCC:n jäseniä istui seurustellen.

DJ Rapi toimi iltapäivällä karaåkeisäntänä.

 

– Roadkill MCC on 1999 perustettu sekakerho. Tänne on Huittisista helppo lähteä, kun tämä on niin lähellä, niin tänne tullaan vuosittain. Kerhomme pääralli on kuitenkin Eestissä järjestettävä Jögeva-treffen, kertoilevat Roadkill MCC:n jäsenet.

Roadkill MCC:laiset ovat Yyteri Meetingin vakiokävijöitä.

 

Kello 19.00 alkoi pääteltassa SMOTO:n moottoripyöräarpajaisten pääpalkinnon luovutus voittajalle ja kaikkien päivän mittaan Yyteri Meetingissä pidettyjen kilpailujen ja muiden palkintojen jako. Rallikansa osoitti suosiotaan, kun palkintopyörä luovutettiin uudelle omistajalleen.

Kanssamotoristit seurasivat, kun SMOTO:n moottoripyöräarpajaisten päävoitto luovutettiin onnelliselle voittajalle.

 

Paikalla oli myös vuoden 2015 SMOTO:n arpajaisvoittopyörän voittanut Susanna Järventausta Veli-Matti Sillanpään kanssa.

Vieläkö muistat miltä tuntui, kun sait tietää voittaneesi uuden pyörän?

– Se oli uskomatonta. Arpaa ostaessani ajattelin, että eihän siitä mitään voi voittaa. Kun sitten voitin, niin tiesin heti, että valitsen H-D:n. Kysyin vielä tutulta neuvoa ja koska olen näin lyhyt, päädyin kyseiseen H-D Sporster SuperLow -moottoripyörään, vaikka en itse ajakaan, Susanna Järventausta kertoi.

– Ostimme silloin molemmat SMOTO:n arvat, mutta koska juuri Susannan arpa voitti, niin tietenkin hän sai itse valita, minkä pyörän niistä vaihtoehdoista ottaa ja mitä sille pyörälle sitten tekee, kertoi puolestaan Veli-Matti Sillanpää. 

Veli-Matti Sillanpää pääsee ajamaan Susanna Järventaustan voittamalla moottoripyörällä.

– Kun sitten näin sen pyörän tuolla teltassa valokeilassa, niin päätin, että tuohan ei myyntiin mene, Järventausta muistelee.

– En ole koskaan omistanut pyörää, tosin en vieläkään omista, sillä se on Susannan pyörä, mutta tottakai pyörällä ajo maistuu, Veli-Matti lisää tyytyväisenä.

– Ollaan tehty yhdessä pari pidempää reissua itä-Suomeen ja nyt ollaan ensimmäistä kertaa, sitten vuoden 2015, täällä Yyterissä, jatkaa Susanna Järventausta.

– Vieläkin ostamme vuosittain arvan. Paitsi nyt meidän alueen arvoista vastaava ihminen on lopettanut, niin saa nähdä, mistä vastaisuudessa voidaan arvat ostaa, pohtivat vielä Veli-Matti ja Susanna lopuksi.

Arpajaisvoittopyörän luovutuksen jälkeen Konepyöräklubi ry:n taloudenhoitaja Kati Sissonen otti puheenvuoron.

Kati Sissonen vielä tarkastamassa päivän palkintojen saajien listaa.

– Tähän mennessä rallivieraita on kaikkiaan 713, päiväkävijät mukaan lukien, aloitti Sissonen ja ryhtyi jakamaan rallipalkintoja (lopussa lista palkituista).

Palkintoja ja palkittuja oli hyvä liuta. Aika vierähti jälleen kuin siivillä ja olisi helposti viihdytty pidempäänkin, mutta päivä alkoi olla jo sen verran pitkällä, että meidän oli aika lähteä kotimatkalle ja jättää ralliväki nauttimaan loppuillasta.

Kiitos Yyteri Meeting ja Konepyöräklubi ry., että saimme käydä lyhyellä vierailulla.

Edellisen kerran tapasimme Minna Sukevan hieman kosteammissa olosuhteissa Kemissä, hänen suorittaessaan rautaperseajoa juhannusaattona.

 

Ystävät ovat aina valmiina 'parantelemaan' kuvia kuvaushetkellä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kesä 2018 muistetaan paitsi lämmöstä, myös ampiaisista. Kuvassa Sanna Forsman ja ampiaisbaari.

Yyteri Meetingin 2018 palkintokategoriat: Pisin matka kotimaa (kuljettaja), pisin matka kotimaa (takapenkki, pisin matka ulkomaat (kuljettaja), vanhin osallistuja kuljettaja, nuorin osallistuja kuljettaja, osallistujamäärältään isoin kerho, pisin matka kerho, hidasajo, moottorinheitto miehet, moottorinheitto naiset, moottorinheitto erikoispalkinto, paras taiteellinen vaikutelma, frisbee-keilaus (X-kisa)

Koria MC palkittiin sekä osanottajamäärältään isoimpana kerhona että pisimmän matkan kerhona.

Aiheesta aiemmin sivuillamme:

Suomen Motoristit ry:n arpajaisten päävoittona ollut moottoripyörä luovutettiin voittajalle Yyteri Meetingissä

Rautaperseajoa suorittamassa Pauliina-myrskyn riepotellessa Juhannusaattona